Σπιτική πλατσέδα ( Νησιά βορείου Aιγαίου )
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 19/11/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50-60 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά στους 200 βαθμούς & άλλα 20-25 λεπτά στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ) ( Μερίδες: 6-8 ) |
Υλικά ( για το σιρόπι ) 2 κιλά ζάχαρη 1 λίτρο νερό 3 φακελάκια βανίλια Υλικά ( για την πλατσέδα ) 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο 2 φλ. τσαγ. νερό 1 1/2 κιλό αλεύρι ( για όλες της χρήσεις ) 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ ή σόδα 1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα Κανέλα |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό την ζάχαρη και την βανίλια. 2) Ανακατεύετε τα υλικά σας καλά με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη στο νερό. 3) Όταν διαλυθεί καλά ή ζάχαρη στο νερό σταματάτε το ανακάτεμα και αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να προκύψει ένα δεμένο σιρόπι. 4) Όταν προκύψει ένα δεμένο σιρόπι αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνετε στην άκρη. 5) Ετοιμάζετε την πλατσέδα σας. |
Εκτέλεση ( για την πλατσέδα σας ) |
1) Σε ένα μπολ ή λεκάνη ρίχνετε το λάδι, το νερό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. 2) Ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να προκύψει μία ζύμη. 3) Όταν προκύψει μία ζύμη την αφαιρείτε από την λεκάνη. 4) Ακουμπάτε την ζύμη σας σε ένα πάγκο εργασίας και με την βοήθεια ενός μαχαιριού την κόβετε σε μικρά κομμάτια ( μέγεθος μανταρινιού ). 5) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε κάθε μπαλάκι σας σε λεπτό φύλλο. 6) Ραντίζετε κάθε φύλλο με λάδι. 7) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε την καρυδόψιχα. 8) Βάζετε σε κάθε φύλλο 2 κουταλιές από την καρυδόψιχά σας. 9) Τυλίγετε κάθε φύλλο στρίβοντας το και φτιάχνοντας το σε μακριά λωρίδα. 10) Τοποθετείτε την λωρίδα σε ένα στρογγυλό ταψί ξεκινώντας από το κέντρο σχηματίζοντας ένα σαλιγκάρι. 11) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια σας μέχρι να γεμίσετε το ταψί σας. 12) Σε ένα κατσαρόλάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε λίγο λάδι και το αφήνετε να ζεσταθεί. 13) Όταν ζεσταθεί το λάδι σας κατεβάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά. 14) Περιχύνετε με το λάδι σας την πλατσέδα σας. 15) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς. 16) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου σας και τοποθετείτε το ταψί σας. 17) Ψήνετε την πλατσέδα σας στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο της. 18|) Μόλις ροδίσει καλά ή πλατσεδα σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 19) Ακουμπάτε το ταψί με την πλατσέδα σας σε ένα πάγκο εργασίας. 20) Περιχύνετε με το σιρόπι την πλατσέδα σας. 21) Τέλος πασπαλίζετε το γλυκό σας με κανέλα. 22) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε κομμάτια. 23) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας. |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την καρυδόψιχα με φιστίκι Αιγίνης. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με Ινδοκάρυδο τριμμένο. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε σοκολάτα της αρεσκείας σας και να την περιχύσετε επάνω στο γλυκό σας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το γλυκό σας με άλλους τριμμένους ξυρούς καρπούς. ( π.χ αμύγδαλα, φιστίκια αράπικα, φουντούκια κ.α.λ ). 5) Εάν θέλετε να πασπαλίσετε με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. ( π.χ φράουλα, βύσσινο, κεράσι, σταφύλι κ.α.λ ). 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο σιρόπι σας λικέρ ή ποτό της αρεσκείας σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό σας με μία μπάλα παγωτού ή γλυκό του κουταλιού. |
Καλή απόλαυση