Σπιτική πισπιλίτα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 25/05/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά ) ( Μερίδες: 20 ) |
200 γραμ. καλαμποκάλευρο 1 κιλό κολοκυθάκια Λίγο ελαιόλαδο 150 γραμ. φέτα ή ανθότυρο Λίγος δυόσμος Ρίγανη 10 περίπου κολοκυθολούλουδα Αλάτι & πιπέρι 3-4 κουτ. σουπ. τριμμένη φρυγανιά 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ Ελαιόλαδο ( για το πασπάλισμα ) Νερό ( για το βρέξιμο της πίτας |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά τα κολοκυθολούλουδα 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε τα κολοκυθολούλουδα. 3) Πλένετε σε άφθονο τρεχούμενο νερό τα κολοκυθάκια σας. 4) Με την βοήθεια ενός τρίφτη μέσα σε μία λεκάνη τρίβετε τα κολοκυθάκια σας. 5) Ρίχνετε τα τριμμένα κολοκυθάκια σας σε ένα σουρωτήρι μέσα σε έναν νεροχύτη. 6) Στραγγίζετε καλά τα κολοκυθάκια σας μέχρι να φύγουν τα περιττά υγρά τους. 7) Σε μία λεκανίτσα βάζετε τα κολοκυθάκια σας και τα κολοκυθολούλουδα. 8) Χοντροκόβετε την φέτα σας και την προσθέτετε λεκανίτσα με τα κολοκυθάκια σας. 9) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον δυόσμο σας. 10) Βάζετε και τρίβετε την φρυγανιά σας σε ένα μπλέντερ. 11) Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο δυόσμο μέσα στην λεκανίτσα με τα κολοκυθάκια. 12) Συνεχίζετε προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το μπέικιν πάουντερ και την τριμμένη φρυγανιά. 13) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν καλά. 14) Λαδώνετε ένα ταψί. 15) Πασπαλίζετε το ταψί σας με καλαμποκάλευρο δημιουργώντας ένα στρώμα περίπου ενός πόντου. 16) Απλώνετε ομοιόμορφα το καλαμποκάλευρο μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. 17) Ραντίζετε με ελαιόλαδο. 18) Ρίχνετε την γέμιση. 19) Απλώνετε ομοιόμορφα την γέμιση να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. 20) Πασπαλίζετε με καλαμποκάλευρο. 21) Ραντίζετε ξανά με ελαιόλαδο και νερό να καλύψει καλά όλο το ταψί. 22) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 23) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 24) Ψήνετε την πίτα σας για 45-50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο και το πάχος της πίτας μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 25) Μόλις περάσουν τα 45-50 λεπτά και πάρει η πίτα σας ένα χρυσαφένιο χρώμα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 26) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε την πίτα σας με σουσάμι ή πολύσπορο ή μαυροσούσαμο. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα αλλαντικά ( π.χ ζαμπόν, μπέικον, μορταδέλα, λουκάνικα κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί φέτα με άλλο είδος τυριού. 4) Μπορείτε εάν θέλετε για να γίνει γλυκιά η πίτα σας να αντικαταστήσετε το τριμμένο κολοκύθι με κολοκύθα τριμμένη και να προσθέσετε λίγη ζάχαρη. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην πίτα σας μανιτάρια της αρεσκείας σας. |
Καλή απόλαυση