Σπιτική πιπερόπιτα Φλωρίνης
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 06/12/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 200 βαθμοί στον αέρα για 10 λεπτά + 160-170 βαθμούς για 50 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα ) ( Μερίδες: 16+ ) |
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή 1 πακέτο σφολιάτας 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης 1/3 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 3 μεγάλα αυγά χτυπημένα 500 γραμ. φέτα τριμμένη 250 γραμ. μαλακά φρέσκα τυριά 1/3 ματσάκι μαϊντανός 1 κουτ. σουπ. μπούκοβο 2 κουτ. σουπ. σιμιγδάλι ψιλό Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε σε άφθονο τρεχούμενο νερό τις πιπεριές και τις καθαρίζετε από τα κοτσάνια τους. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε κατά μήκος και αφαιρείτε τα σπόρια και τις ίνες. 3) Κόβετε τις πιπεριές σας σε χοντρές φέτες. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες το κρεμμύδι σας. 5) Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ρίχνετε την φέτα και τα μαλακά τυριά σας και τα θρυμματίζετε. 6) Πλένετε και ψιλοκόβετε με την βοήθεια ενός μαχαιριού τον μαϊντανό σας. 7) Σε μία ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε και ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. 8) Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 9) Αφήνετε το κρεμμύδι σας μέσα στο ελαιόλαδο να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα ανακατεύοντας το με μία ξύλινη κουτάλα σε τακτά χρονικά διαστήματα για περίπου 8-10 λεπτά. 10) Μόλις περάσουν τα 8-10 λεπτά ροδίσει και πάρει το κρεμμύδι σας ένα χρυσαφένιο χρώμα προσθέτετε τις πιπεριές σας. 11) Αφήνετε τις πιπεριές να μαραθούν για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας τις σε τακτά χρονικά διαστήματα. 12) Όταν περάσουν τα 5-6 λεπτά και μαραθούν οι πιπεριές σας κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν καλά τα υλικά σας. 13) Σπάτε σε ένα μπολ τα αυγά σας. 14) Μόλις κρυώσουν καλά τα υλικά σας προσθέτετε μέσα στην κατσαρόλα σας τα αυγά, τα τυριά, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνετε. 15) Με την βοήθεια ενός πινέλου μέσα στο λάδι αλείφετε το ταψί σας. 16) Ανοίγετε και απλώνετε ένα φύλλο σφολιάτας ή 2-3 φύλλα κρούστας μέσα στο ταψί σας φροντίζοντας να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού. ( Εάν χρειαστεί τεντώνετε ελαφρά τη σφολιάτα μέχρι να καλύψει καλά τα πλαϊνά του ταψιού ). 17) Πασπαλίζετε τα φύλλα σας με σιμιγδάλι και αδειάζεται την κρύα γέμιση που είχατε φτιάξει με τις πιπεριές και τα τυριά. 18) Καλύπτετε την πίτα σας με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας τσιμπώντας τις άκρες να κολλήσουν καλά. 19) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζετε την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια. 20) Με την βοήθεια ενός πινέλου μέσα στο λάδι αλείφετε την πίτα σας με αυτό. 21) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στην κάτω σχάρα στους 200 στον αέρα. 22) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας στη μεσαία σχάρα. 23) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε την πίτα σας για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς. 24) Όταν περάσουν τα 10 λεπτά χαμηλώνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς ή στους 160 αντίστοιχα. 25) Ψήνετε συνολικά την πίτα σας για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει ή πίτα σας και να πάρει 1 χρυσαφένιο χρώμα. 26) Όταν περάσει η 1 ώρα ροδίσει και πάρει η πίτα σας 1 χρυσαφένιο χρώμα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 27) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. 28) Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό. Καλή επιτυχία…. |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στην πίτα σας αλλαντικά της αρεσκείας σας. ( π.χ γαλοπούλα, πάριζα, σαλάμι αέρος, λουκάνικα, κ.α.λ ) 2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την πίτα σας με σουσάμι ή μαυροσούσαμο. 3) Μπορείτε εάν θέλετε προσθέσετε και άλλα είδη τυριών ( π.χ γκούντα έμμενταλ γραβιέρα κασέρι ροκφόρ κ.τ.λ ) 4) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε πολύχρωμες ψιλοκομμένες πιπεριές 5) Μπορείτε να φτιάξετε δικό σας φύλλο. 6) Μπορείτε να προσθέσετε και άλλο είδη λαχανικόν ( π.χ μανιτάρια, μελιτζάνες, φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες κ.α.λ ). 7) Μπορείτε να σπάσετε ένα αυγό και να το αραιώσετε με λίγο νερό και να αλείψετε την πίτα σας για να αποκτήσει ένα έντονο χρυσαφένιο χρώμα. |
Καλή απόλαυση