Σπιτική μπουγάτσα της Παναγίας

Written by on 15/08/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 170 )
( Χρόνος αναμονής: 1 ώρα για το φούσκωμα )
Υλικά ( για το προζύμι )
425 γραμ. νερό χλιαρό
30 γραμ. νωπή μαγιά
250 γραμ. αλεύρι σκληρό

Υλικά ( για τον άρτο )
100 γραμ. ελαιόλαδο
100 γραμ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
750 γραμ. αλεύρι σκληρό
Ζάχαρη άχνη ( για το πασπάλισμα )
Εκτέλεση ( για το προζύμι )
1) Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το νερό, την μαγιά και το αλεύρι.

2) Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να δημιουργηθεί ένας σφιχτός χυλός.

3) Μόλις δημιουργηθεί ένας σφιχτός χυλός το σκεπάζετε με μία μεμβράνη.

4) Αφήνετε τον χυλό σας σκεπασμένο για ένα βράδυ.

5) Την επόμενη μέρα ετοιμάζετε τον άρτο σας.
Εκτέλεση ( για τον άρτο σας )
1) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα τον γάντζο ρίχνετε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη άχνη, την κανέλα
και το γαρίφαλο.

2) Ξεκινάτε σε χαμηλή ταχύτητα το μίξερ σας και χτυπάτε για 1-2 λεπτά τα υλικά σας.

3) Μόλις περάσουν τα 1-2 λεπτά σταματάτε το μίξερ σας και προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και το
προζύμι που είχατε φτιάξει.

4) Όταν προσθέσετε τα παραπάνω υλικά σας ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να
δημιουργηθεί ένα ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ περίπου 2 λεπτά.

5) Μόλις η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου σταματάτε το μίξερ.

6) Βγάζετε τον γάντζο και δουλεύετε – ζυμώνετε την ζύμη σας με τα χέρια σας.

7) Βγάζετε την ζύμη σας από τον κάδο και την τοποθετείτε σε μία μεγάλη λεκάνη.

8) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζετε έναν σταυρό ( προαιρετικά ).

9) Κόβετε μία διαφανή μεμβράνη ή μία πετσέτα και σκεπάζετε την ζύμη σας και την αφήνετε για 1 ώρα
μέσα στην λεκάνη μέχρι να φουσκώσει.

10) Όταν περάσει η 1 ώρα και φουσκώσει η ζύμη σας βγάζετε την πετσέτα και την μεμβράνη και
πατάτε την ζύμη σας με τα χέρια σας.

11) Λαδώνετε ένα ταψί 28 χ 30 εκ.

12) Βγάζετε την ζύμη από την λεκάνη και την τοποθετείτε στο λαδωμένο ταψί.

13) Απλώνετε την ζύμη σας με τα χέρια σας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

14) Με ένα μαχαιράκι χαράζετε ( προαιρετικά ) ξανά τον σταυρό.

15) Κόβετε μία διαφανή μεμβράνη ή βάζετε μία πετσέτα και σκεπάζετε την ζύμη σας.

16) Αφήνετε την ζύμη σας μέσα στην λεκάνη να φουσκώσει για 1 ώρα.

17) Μόλις περάσει η 1 ώρα και φουσκώσει η ζύμη σας προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170
βαθμούς.

18) Βγάζετε την πετσέτα ή την μεμβράνη.

19) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με το ζυμάρι σας.

20) Ψήνετε το ζυμάρι σας στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 170 βαθμούς.

21) Όταν περάσουν τα 45 λεπτά, ψηθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η μπουγάτσα – άρτος σας
ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και κάνετε την δοκιμή με την λεπίδα του μαχαιριού ή με ένα
καλαμάκι για σουβλάκι ή με μία οδοντογλυφίδα βυθίζοντας το έως τον πάτο του ταψιού.
( Εάν η λεπίδα του μαχαιριού βγει καθαρή τότε η μπουγάτσα σας είναι έτοιμη ).
( Εάν όχι την τοποθετείτε το ταψί σας μέσα στον φούρνο για άλλα 5-10 λεπτά ).

22) Μόλις η λεπίδα σας βγει καθαρή αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο.

23) Αφήνετε την μπουγάτσα – άρτο σας να κρυώσει τελείως.

24) Όταν κρυώσει τελείως ο άρτος σας τον πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

25) Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας γλυκάνισο.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ούζο ή τσίπουρο.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ξανθές ή μαύρες.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε καρύδια ή αμύγδαλα.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη άχνη με ζάχαρη καστανή.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας φρουί γλασέ.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59









 



Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59