Σπιτική μπατζίνα με καλαμποκάλευρο και σπανάκι
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 17/06/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60+ λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Μερίδες: 16 ) |
1 λίτρο γάλα 150 γραμ. κεφαλοτύρι 150 γραμ. γκούντα 2 φέτες λευκό τυρί 4 αυγά 200 γραμ. σπανάκι 500 γραμ. καλαμποκάλευρο Αλάτι & πιπέρι Ρίγανη |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε, στραγγίζετε και ψιλοκόβετε καλά το σπανάκι σας. 2) Σε έναν τρίφτη τρίβετε τα τυριά. ( κεφαλοτύρι, λευκό τυρί & γκούντα ). 3) Σε ένα μπολάκι σπάτε και ρίχνετε τα αυγά. 4) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το γάλα. 5) Ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να πάρει μία βράση. 6) Όταν πάρει μία βράση το γάλα ρίχνετε το καλαμποκάλευρο. 7) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι το μείγμα αρχίσει και πήζει. 8) Μόλις το μείγμα αρχίσει και πήζει αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 9) Αφήνετε τον χυλό να κρυώσει. 10) Αλατίζετε το σπανάκι σας και το αφήνετε για 5-10 λεπτά να ιδρώσει. 11) Στύβετε καλά το σπανάκι και το κρατάτε σε ένα μπολ. 12) Προσθέτετε τα τυριά και τα αυγά στην κατσαρόλα με το καλαμποκάλευρο. 13) Αλατοπιπερώνετε. 14) Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν. 15) Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά λαδώνετε ένα ρηχό ταψί για πίτα. 16) Πασπαλίζετε το ταψί με καλαμποκάλευρο ή φρυγανιά. 17) Με την βοήθεια μίας κουτάλας ρίχνετε τον χυλό. 18) Απλώνετε ομοιόμορφα τον χυλό σε όλο το ταψί με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης ( μαρίζ ). 19) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 20) Ψήνετε την πίτα για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 21) Μόλις περάσουν τα 35-40 λεπτά ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η πίτα σας αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο. 22) Αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για 15 λεπτά. 23) Όταν περάσουν τα 15 λεπτά κρυώσει και σταθεροποιηθεί η πίτα σας κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην μπατζίνα πράσα. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε την μπατζίνα με ένα dip κέτσαπ ή μουστάρδας ή μαγιονέζας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην μπατζίνα τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά και να την κάνετε πικάντικη. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό ή άνηθο. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε την μπατζίνα και με φύλλο κρούστα έτοιμο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το καλαμποκάλευρο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην πίτα ντοματίνια ή ντομάτα ψιλοκομμένη. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λαχανικά της αρεσκείας σας. |
Καλή απόλαυση