Σπιτική μελόπιτα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 09/12/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά περίπου ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο ) ( Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά περίπου ) ( Μερίδες: 6-8 ) |
300 γραμ. μέλι 7 αυγά 1 κιλό ανθότυρο 1 πρέζα αλάτι 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας 1/2 κουτ. γλ. κανέλα 100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι Υλικά ( για την σύνδεση ) 80 γραμ. μέλι 50 γραμ. καρύδια 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη |
Εκτέλεση |
1) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 2) Σε ένα μικρό μπολ σπάτε τα αυγά σας. 3) Σε ένα τρίφτη τρίβετε το λεμόνι σας και κρατάτε το ξύσμα. 4) Βάζετε το ξύσμα του λεμονιού σας σε ένα μικρό μπολ. 5) Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνετε το μέλι και το ανθότυρο. 6) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 7) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά σας προσθέτετε μέσα στην λεκάνη τα σπασμένα αυγά σας. 8) Συνεχίζετε προσθέτοντας το αλάτι, την βανίλια, την κανέλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα από το λεμόνι. 9) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με την βοήθεια μίας κουτάλας ή ενός κουταλιού. 10) Με την βοήθεια ενός πινέλου βουτηρώνετε 1 ταψί 32 εκ. 11) Μεταφέρετε το μείγμα σας στο βουτηρωμένο ταψί. 12) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης στρώνετε καλά το μείγμα σας στο ταψί. 13) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 14) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε την πίτα σας στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 15) Όταν περάσουν τα 45 λεπτά ροδίσει και πάρει 1 χρυσαφένιο χρώμα ή πίτα σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 16) Ακουμπάτε την πίτα σας σε ένα πάγκο εργασίας και την αφήνετε να κρυώσει καλά. 17) Μόλις κρυώσει καλά η μελόπιτα σας ρίχνετε και απλώνετε με την βοήθεια μίας σπάτουλας το μέλι σας. 18) Πασπαλίζετε την μελόπιτα σας με κανέλα σε σκόνη καρύδια και 1 κουτ. γλ. θυμάρι. 19) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την πίτα σας σε κομμάτια. 20) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδεύσετε την μελόπιτα σας με μία μπάλα παγωτού. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε την μελόπιτα σας με έτοιμη σαντιγί. 3) Μπορείτε να συνοδεύσετε την μελόπιτα σας με γλυκό του κουταλιού. ( π.χ κεράσι, σταφύλι, πορτοκάλι, λεμόνι, φράουλα κ.α.λ ). 4) Μπορείτε να γαρνίρετε την μελόπιτα σας με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην μελόπιτα σας 1 κουτ. γλ. κακάο. 6) Μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα της αρεσκείας σας και να την περιχύσετε επάνω στην μελόπιτα σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την μελόπιτα σας με Ινδοκάρυδο ή τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 8) Μπορείτε να γαρνίρετε την μελόπιτα σας με καραμελωμένα φρούτα εποχής. ( π.χ πορτοκάλι, μανταρίνι, αχλάδι, μήλο κ.τ.λ ). |
Καλή απόλαυση