Σπιτική λαγάνα γεμιστή με ελιές και πιπεριές

Written by on 27/02/2023

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 180 )
( 2 λαγάνες μικρές ή 1 μεγάλη )
600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουτ. γλ. αλάτι
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ( ψητή στο βαζάκι έτοιμη )
10 ελιές ( χωρίς κουκούτσι )
Σουσάμι ( για το πασπάλισμα )
Εκτέλεση
1) Ζεσταίνετε σε έναν βραστήρα το νερό.

2) Μόλις ζεσταθεί το νερό σταματάτε τον βραστήρα.

3) Ανοίγετε το φακελάκι με την ξερή μαγιά.

4) Ρίχνετε το φακελάκι με την ξερή μαγιά σε ένα μπολάκι.

5) Μέσα στο μπολάκι με την μαγιά ρίχνετε το χλιαρό νερό.

6) Μέσα στο μπολάκι με την μαγιά και το χλιαρό νερό προσθέτετε την ζάχαρη και 2 κουτ. σουπ. αλεύρι.

7) Αφήνετε την μαγιά σας στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

8) Στην διάρκεια που ενεργοποιείται η μαγιά κόβετε την πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά κομματάκια.

9) Τοποθετείτε την κομμένη πιπεριά σε ένα μπολάκι.

10) Βγάζετε τα κουκούτσια από τις ελιές.

11) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τις ελιές σας σε ροδέλες.

12) Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

13) Όταν περάσουν τα 10 λεπτά και ενεργοποιηθεί η μαγιά σας την κάνετε μία λακούβα στο μπολ με το
αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ρίχνετε μέσα σε αυτήν την μαγιά.

14) Συνεχίζετε ρίχνοντας τις ελιές και τα κομματάκια της πιπεριάς.

15) Ζυμώνετε με τα χέρια σας καλά τα υλικά μέχρι να προκύψει 1 ελαστική και σφιχτή ζύμη που να
μην κολλάει στα χέρια.
( Εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο επιπλέον αλεύρι ).

16) Κόβετε μία μεμβράνη με την βοήθεια ενός μαχαιριού.

17) Μόλις προκύψει μία ελαστική σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σταματάτε το ζύμωμα.

18) Καλύπτετε την λεκάνη σας με την μεμβράνη που κόψατε και επάνω από την μεμβράνη τοποθετείτε
μία πετσέτα.

19) Αφήνετε την ζύμη σας να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

20) Όταν περάσει η 1 ώρα και φουσκώσει η ζύμη σας αφαιρείτε την πετσέτα και την μεμβράνη.

21) Βγάζετε την ζύμη σας από την λεκάνη και την ακουμπάτε επάνω σε έναν πάγκο εργασίας.

22) Ζυμώνετε ελαφρά με τα χέρια σας την ζύμη.

23) Πλάθετε την ζύμη σας σε μία μεγάλη οβάλ λαγάνα ή 2 μικρές οβάλ χωρίζοντας την ζύμη στα 2.

24) Μόλις πλάσετε την ζύμη σας και σχηματίσετε μία μεγάλη λαγάνα ή 2 μικρές πιέζετε με τα δάχτυλα
το ζυμάρι στο επάνω μέρος ώστε να αποκτήσει τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.

25) Αφήνετε τις λαγάνες σας στην άκρη για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσουν.

26) Σε ένα μπολάκι ρίχνετε ελαιόλαδο.

27) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά και φουσκώσουν οι λαγάνες σας με την βοήθεια ενός πινέλου
βουτηγμένο στο λάδι λαδώνετε τις λαγάνες.

28) Τοποθετείτε τις λαγάνες σε 2 ταψιά ή την λαγάνα σε 1 μεγάλο ταψί.

29) Πασπαλίζετε τις λαγάνες ή την λαγάνα με σουσάμι.

30) Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

31) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε τα ταψιά ή το ταψί με τις λαγάνες.

32) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τις λαγάνες στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά
μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

33) Μόλις περάσουν τα 20-25 λεπτά ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα οι λαγάνες ή η
λαγάνα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί ή τα ταψιά από αυτόν.

34) Ακουμπάτε τις λαγάνες σε έναν πάγκο εργασίας και τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν.

35) Όταν κρυώσουν οι λαγάνες ή λαγάνα σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τις πιπεριές και τις ελιές με χαλβά με ταχίνι της αρεσκείας
σας για να κάνετε την λαγάνα σας γλυκιά.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αλείψετε την λαγάνα σας με σοκολάτα κουβερτούρα της αρεσκείας
σας.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε με ταραμοσαλάτα ή ντολμαδάκια ή θαλασσινά κ.α.λ.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη της λαγάνας ρίγανη.

5) Εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην λαγάνα τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα ή καυτερή
πιπεριά ψιλοκομμένη και να την κάνετε πικάντικη.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην λαγάνα σας σταφίδες της αρεσκείας σας.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην λαγάνα τυρί φυτικό.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην λαγάνα σας ταχίνι.

9) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το σουσάμι με μαυροσούσαμο ή πολύσπορο.

10) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης ή χαρουπιού.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59











Current show

Group Therapy

16:00 17:59