Σπιτική κουραμπιέδες με μαστίχα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 06/01/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά περίπου ) ( Βαθμοί ψησίματος: 160- 170 ) ( Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά ) ( Μερίδες: 20+) |
1 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο 2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3-4 κουτ. σουπ. ζάχαρη κρυσταλλική 1 κρόκος αυγού 1 βανίλια 2 κουτ. σουπ. λικέρ μαστίχα 1 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ 2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη άχνη Λίγο ανθόνερο |
Εκτέλεση |
1) Σε μια λεκάνη με την βοήθεια ενός κόσκινου ρίχνετε το αλεύρι και το κοσκινίζετε. 2) Προσθέτετε το μπέικιν και την βανίλια στο κόσκινο και τα κοσκινίζετε και αυτά. 3) Αφήνετε τα υλικά σας στην άκρη. 4) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα ρίχνετε το βούτυρο. 5) Ξεκινάτε το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα και χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει καλά για περίπου 5 λεπτά. 6) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά και αφρατεύσει καλά το βούτυρο προσθέτετε την ζάχαρη κρυσταλλική. 7) Συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά περίπου. 8) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά ρίχνετε τον κρόκο του αυγού και το λικέρ μαστίχας. 9) Χτυπάτε τα υλικά σας για λίγο ακόμη. 10) Σταματάτε το μίξερ και βγάζετε το σύρμα. 11) Βάζετε και κουμπώνετε τον γάντζο. 12) Ξεκινάτε το μίξερ δουλεύετε το μείγμα και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι έως ότου ενσωματωθεί. 13) Όταν ενσωματωθεί καλά το αλεύρι αφήνετε την ζύμη σας 1 περίπου λεπτά στο μίξερ. 14) Όταν περάσει το 1 λεπτό σταματάτε το μίξερ και βγάζετε τον γάντζο. 15) Αφαιρείτε την ζύμη από τον κάδο και την ακουμπάτε επάνω στον πάγκο εργασίας σας. 16) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη σας σε μικρά κομμάτια μεγέθους καρυδιού. 17) Πλάθεται τους κουραμπιέδες σας σε σχήμα που προτιμάτε. 18) Βουτυρώνετε ένα ταψί. 19) Ακουμπάτε τους κουραμπιέδες σας στο βουτυρωμένο ταψί. 20) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160-170 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο σας. 21) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 22) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τους κουραμπιέδες σας για 20-25 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 23) Μόλις περάσουν τα 20-25 λεπτά ψηθούν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα οι κουραμπιέδες σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 24) Ακουμπάτε το ταψί σας σε ένα πάγκο εργασίας και ραντίζετε τους κουραμπιέδες σας με ανθόνερο. 25) Πασπαλίζετε τους κουραμπιέδες σας με ζάχαρη άχνη. 26) Σερβίρετε ή φιλάτε σε δοχεία ή μπολ. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας ξυρούς καρπούς. ( π.χ αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, κ.α.λ. ). 2) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε χυμό πορτοκαλιού ή ξύσμα πορτοκαλιού ή χυμό μανταρινιού ή ξύσμα μανταρινιού. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το λικέρ μαστίχας με ούζο ή τσίπουρο ή άλλο λικέρ επιθυμείτε. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα της αρεσκείας σας ( π.χ λευκή, γάλακτος υγείας κ.α.λ ) και να την περιχύσετε επάνω στους κουραμπιέδες σας. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε γραμμές σοκολάτας. |
Καλή απόλαυση