Σπιτική κιμαδόπιτα με μανιτάρια και κουκουνάρι
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 30/08/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά ) ( Μερίδες: 8 ) |
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς 1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο 1 ντομάτα, τριμμένη 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτα 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη 300 γραμ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, σε φέτες 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη 2 κουτ. σουπ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο 1 φλιτζ. τσαγ. ζεστό νερό 4 κουτ. σουπ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος 150 γραμ. κεφαλογραβιέρα 1 αυγό Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά την ντομάτα, τα μανιτάρια, την πιπεριά και τον μαϊντανό. 2) Σε έναν τρίφτη τρίβετε καλά την ντομάτα. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε την πιπεριά. 5) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε τον μαϊντανό. 6) Καθαρίζετε το κρεμμύδι. 7) Χοντροκόβετε το κρεμμύδι με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 8) Σε ένα τηγάνι επάνω σε δυνατή φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο. 9) Βάζετε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι. 10) Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. 11) Όταν περάσουν τα 2-3 λεπτά προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 3-4 λεπτά. 12) Μόλις περάσουν τα 3-4 λεπτά χαμηλώνετε την φωτιά σε μέτρια. 13) Προσθέτετε την ντομάτα, την ζάχαρη, το αλάτι, λίγο πιπέρι, την πιπεριά και το κουκουνάρι. 14) Συνεχίζετε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά ακόμα. 15) Ρίχνετε το νερό. 16) Σκεπάζετε με καπάκι και μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να μείνει μόνο η σάλτσα του. 17) Μόλις μαγειρευτεί ο κιμάς αποσύρετε το σκεύος από την φωτιά. 19) Σε ένα μπολ σπάτε το αυγό. 20) Προσθέτετε τον μαϊντανό, την κεφαλογραβιέρα και το αυγό. 21) Ανακατεύετε καλά τα υλικά. 22) Σε έναν καθαρό πάγκο απλώνετε ένα φύλλο κρούστας. 23) Λαδώνετε με ένα πινέλο το φύλλο σας. 24) Με την βοήθεια ενός κουταλιού τοποθετείτε κατά μήκος μίας μακριάς πλευράς το μείγμα του κιμά. 25) Με τα χέρια σας τυλίγετε σε ρολό. 26) Λαδώνετε καλά ένα ταψί. 27) Τοποθετείτε την κιμαδόπιτα μέσα στο λαδωμένο ταψί. 28) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 29) Τοποθετείτε το ταψί με την κιμαδόπιτα μέσα στον φούρνο. 30) Ψήνετε την πίτα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 31) Όταν πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η πίτα την αφαιρείτε από τον φούρνο. 32) Αφήνετε λίγο να κρυώσει. 33) Σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην κιμαδόπιτα τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα και να την κάνετε πικάντικη. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αλλά λαχανικά της αρεσκείας σας στην κιμαδόπιτα. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ντοματάκια κονκασέ ή ντοματίνια. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον κιμά μοσχαρίσιο με ανάμεικτο. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το φύλλο κρούστας με σπιτικό φύλλο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την κεφαλογραβιέρα με άλλο τυρί της αρεσκείας σας. |
Καλή απόλαυση