Σπιτική καραμελωμένη πανσέτα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 03/09/2021
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά χωρίς το μαρινάρισμα ) ( Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 200 ) ( Μερίδες: 6) |
1 κιλό πανσέτα ( ολόκληρο κομμάτι χωρίς κόκκαλο ) 330 ml αναψυκτικό τύπου cola 2 κουτ. σουπ. κέτσαπ 2 κουτ. σουπ. μουστάρδα 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες 1/3 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο ( ίσως και περισσότερο ) 1 κουτ. σουπ. μέλι 4 κουτ. σουπ. ξύδι βαλσάμικο Αλάτι, πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά το κρέας σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό ( από την προηγούμενη μέρα ). 2) Βάζετε το κρέας σας σε μία μεγάλη λεκάνη. 3) Περιχύνετε το αναψυκτικό στο κρέας σας. 4) Βάζετε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί και να μαλακώσει για 12 ώρες ( 1 βράδυ ). 5) Το επόμενο πρωί ξεπλένετε καλά το κρέας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 6) Στεγνώνετε το κρέας πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 7) Καθαρίζετε το σκόρδο και το κρεμμύδι σας. 8) Κόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ροδέλες. 9) Ρίχνετε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μία μπασίνα ή λεκανίτσα. 10) Αλατοπιπερώνετε το κρέας σας. 11) Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνετε τρύπες σε διάφορα σημεία της επιφάνειας του χοιρινού. 12) Βάζετε σε κάθε τρύπα ποσότητα του μείγματος σκόρδου κρεμμυδιού που είχατε φτιάξει πριν. 13) Αλείφετε με το υπόλοιπο μείγμα όλες τις πλευρές του κρέατος. 14) Σε ένα μπολάκι βάζετε μουστάρδα ή κέτσαπ ή και τα δύο. 15) Ρίχνετε το μείγμα μουστάρδας ή κέτσαπ ή και τα δύο μαζί στο κρέας σας και με τα δάχτυλα σας κάνετε μασάζ στο κρέας ώστε να πάει παντού το μείγμα. 16) Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα επάνω στην φωτιά. 17) Ρίχνετε στο τηγάνι ή κατσαρόλα ελαιόλαδο και το αφήνετε να κάψει. 18) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο ακουμπάτε μέσα στο τηγάνι το κρέας σας με προσοχή μην καείτε. 19) Αφήνετε το κρέας σας να σοταριστεί και να πάριε ένα χρυσαφένιο χρώμα ( καραμελώσει ). 20) Μόλις το κρέας σας πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και καραμελώσει το γυρνάτε από την άλλη πλευρά μέχρι να κάψει και να δημιουργηθεί μία κρούστα. 21) Όταν κάψει και από την άλλη πλευρά προσθέτετε το μέλι. 22) Ανακατεύετε καλά το μέλι με το κρέας σας. 23) Μόλις ανακατέψετε καλά το μέλι σβήνετε με το βαλσάμικο. 24) Συνεχίζετε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά ώστε να καραμελώσει το χοιρινό. 25) Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο. 26) Μόλις καραμελώσει το χοιρινό σας το μεταφέρετε στο ταψί που είχατε αλείψει με ελαιόλαδο. 27) Τέλος στραγγίζετε τα υγρά που είχε βγάλει το κρέας στο τηγάνι και τα προσθέτετε στο ταψί με το κρέας σας. 28) Ανοίγετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. 29) Σκεπάζετε το ταψί με το κρέας σας με ένα καπάκι. 30) Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο. 31) Ψήνετε το κρέας σας στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. ( Στα 25 λεπτά γυρνάτε το κρέας σας και από την άλλη πλευρά ). 32) Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το κρέας σας το βγάζετε από τον φούρνο και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το χοιρινό σας με σαλάτα ή με βρασμένα λαχανικά ( π.χ καρότα, καλαμπόκι, μπρόκολο, αρακάς, πατάτες βραστές κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το χοιρινό σας με πατάτες φούρνου ή πατάτες τηγανιτές. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε με ψητές πίτες ή ρύζι ή πουρέ πατάτας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πάρετε το ζουμί από το κρέας σας να το δέσετε με αλεύρι ή κορν φλάουρ αραιωμένο με νερό και να φτιάξετε μία σάλτσα. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε με φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού. |
Καλή απόλαυση