Σπιτική γκαλέτ με μήλα και μαρμελάδα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 02/04/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80-90 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά ) ( Μερίδες: 5-6 ) |
Υλικά ( για την ζύμη ) 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 225 γραμ. βούτυρο αγελάδας 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική 1 κουτ. γλ. αλάτι 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας 4 κουτ. σουπ. γιαούρτι ( κρύο ) 4 κοτυ. σουπ. κρύο νερό Υλικά ( για την γέμιση ) 350 γραμ. μήλα καθαρισμένα και κομμένα στην φέτες 2 κουτ. σουπ. κορν φλάουρ 3 κουτ. σουπ. ζάχαρη καστανή ανοιχτή 1 κουτ. γλ. κανέλα Χυμός από 1 λεμόνι 1 αυγό ανακατεμένο με 1 κουτ. σουπ νερό 3 κουτ. σουπ μαρμελάδα της αρεσκείας σας ( εάν είναι πολύ σφιχτή την αραιώνετε με λίγο νερό ) Ζάχαρη κρυσταλλική ( για το πασπάλισμα ) |
Εκτέλεση ( για την ζύμη ) |
1) Σε ένα μπολ ρίχνετε και ανακατεύετε το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι. 2) Συνεχίζετε προσθέτοντας το βούτυρο. 3) Τρίβετε τα υλικά σας με τις άκρες των δαχτύλων μέχρι να προκύψει ένα μείγμα σαν χοντρά ψίχουλα. 4) Μόλις προκύψει ένα μείγμα σαν χοντρά ψίχουλα προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας. 5) Συνεχίζετε με το γιαούρτι και το νερό. 6) Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας. 7) Μόλις ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά σας και προκύψει ένα εύπλαστο ζυμάρι μαζεύετε την ζύμη σας. 8) Δίνετε στην ζύμη σας το σχήμα μίας μπάλας. ( Ίσος χρειαστείτε λίγο αλεύρι παραπάνω για την ζύμη σας ). 9) Χωρίζετε την ζύμη σας στην μέση με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 10) Κόβετε μία μεμβράνη. 11) Τυλίγετε την ζύμη σας με την μεμβράνη. 12) Βάζετε την ζύμη σας στο ψυγείο για 1/2 ώρα και το άλλο κομμάτι της ζύμης στην κατάψυξη για μία άλλη φορά. 13) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις ή στους 170 βαθμούς στον αέρα. 14) Ετοιμάζετε την γέμιση. |
Εκτέλεση ( για την γέμιση και το τελείωμα του γλυκού σας ) |
1) Μόλις περάσει η 1/2 ώρα βγάζετε την ζύμη σας από το ψυγείο. 2) Στρώνετε μία λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας σας. 3) Τοποθετείτε την ζύμη σας στον πάγκο εργασίας σας και βγάζετε την μεμβράνη ( για να μην κολλάει ). 4) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε την ζύμη σας σε δίσκο διαμέτρου περίπου 30 εκ. 5) Ρίχνετε επάνω στην ζύμη σας την μαρμελάδα. 6) Στρώνετε την μαρμελάδα σας με την βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας. 7) Προσθέτετε τα μήλα και τα φτιάχνετε ομοιόμορφα αφήνοντας μικρό περιθώριο γύρω-γύρω. 8) Γυρνάτε της άκρες της ζύμης προς τα μέσα ίσα-ίσα να καλύψετε της άκρες της γέμισης. 9) Σπάτε ένα αυγό σε ένα μπολάκι και προσθέτετε νερό μέσα στο μπολ. 10) Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε με το αυγό σας την τάρτα. 11) Πασπαλίζετε με ζάχαρη όλη την επιφάνεια της τάρτα σας. 12) Μεταφέρετε την τάρτα σας σε ένα ταψί. 13) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 14) Ψήνετε την τάρτα σας για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρει η ζύμη σας ένα χρυσαφένιο χρώμα και να ροδίσει. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη αφαιρώντας την κρυσταλλική. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα ή σοκολάτα λευκή ή σοκολάτα γάλακτος ή σοκολάτα φράουλα. 3) Μπορείτε να γαρνίρετε με σιρόπι της αρεσκείας σας ( π.χ φράουλα, κεράσι, βύσσινο, σοκολάτα, καραμέλα κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε φρούτα εποχής ( π.χ φράουλες, πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, αχλάδια κ.α.λ ). 5) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με έτοιμη σαντιγί. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με κερασάκια μαρασκίνο ή γλυκό του κουταλιού. |
Καλή απόλαυση