Σπιτική γιαννιώτικη μαγειρίτσα

Written by on 01/05/2021

image_print
Υλικά ( Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά )
( Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά )
( Μερίδες: 8-9 )
1 συκωταριά αρνίσια ( σε κομμάτια )
1 κεφαλάκι αρνίσιο
Εντεράκια ( ζεματισμένα, πλυμένα )
1/2 κιλό σπανάκι, χοντροκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 μαρούλια, χοντροκομμένα
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
Λίγος φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
100 γραμ. βούτυρο ( σε θερμοκρασία δωματίου )
1/3 του κρασοπότηρου ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο μεγάλο λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα επάνω στην φωτιά-μάτι κουζίνας βάζετε
νερό και το βράζετε για 4-5 λεπτά.

2) Σε τρεχούμενο νερό πλένετε τα εντεράκια σας και την συκωταριά σας
πολύ σχολαστικά.

3) Μόλις αρχίσει ο βρασμός του νερού ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα με το
νερό την συκωταριά σας και τα εντεράκια σας.

4) Αφήνετε να βράσουν για 7-8 λεπτά.

5) Μετά τα 7-8 λεπτά γυρίζετε την συκωταριά σας.
( το ζεμάτισμα δεν θα κρατήσει πάνω από 10-15 λεπτά ).

6) Όταν ολοκληρωθεί το ζεμάτισμα αφαιρείτε τα κρεατικά σας.

7) Αφήνετε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβετε σε μπουκίτσες.

8) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε νερό και βάζετε το
κεφαλάκι.

9) Βράζετε μέχρι να μαλακώσει.

10) Όταν μαλακώσει και βράσει το κεφαλάκι σας με ένα σουρωτήρι σε
μία λεκανίτσα το στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό του.

11) Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια, τον άνηθο και τον
δυόσμο.

12) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε λίγο βούτυρο και
προσθέτετε όλα τα μυρωδικά και τα συκωτάκια σας ( άνηθος,
κρεμμυδάκια, σκορδάκια, δυόσμος ).

13) Σοτάρετε μέχρι να μαραθούν όλα τα μυρωδικά σας και να πάρουν
χρώμα τα συκωτάκια σας.

14) Αλατοπιπερώνετε.

15) Σβήνετε με κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

16) Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε το ζωμό από το κεφαλάκι και το
αφήνετε να βράσει.

17) Στα μέσα του βρασίματος πλένετε καλά το σπανάκι σας, τα μαρούλια
και τον μαϊντανό.

18) Χοντροκόβετε όλα τα λαχανικά σας.

19) Καθαρίζετε και ξεψαχνίζετε το κεφαλάκι.

20) Ρίχνετε το κρέας από το κεφαλάκι στην κατσαρόλα.

21) Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε την μαγειρίτσα να βράσει.
( Εάν θέλετε αυγοκόβετε την μαγειρίτσα σας ).

22) Μόλις βράσουν καλά όλα τα υλικά σας κατεβάζετε από την φωτιά.

23) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Για ένα τέλειο και επιτυχημένο αυγολέμονο η συμβουλή που πρέπει να
ακολουθήσετε είναι η εξής:

1) Σε ένα μπολ σπάτε τα αυγά σας και στην συνέχεια προσθέτετε τον
χυμό λεμονιού σιγά-σιγά
( και το κορν φλάουρ προαιρετικά για να δέσει πιο καλά το αυγολέμονο ).

2) Στην συνέχεια ρίχνετε σιγά-σιγά τον ζωμό από την μαγειρίτσα σας.

3) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα για να μην κόψει το αυγολέμονο όταν
το προσθέσετε στην μαγειρίτσα.
( όταν λέτε ότι κόβει το αυγολέμονο εννοείτε ότι λόγο της υψηλής
θερμοκρασίας του φαγητού ψήνεται το ασπράδι του αυγού και χάνετε
η γεύση και η όψη του φαγητού ).

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59









 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59