Σπιτική γεμιστή πανσέτα με πορτοκάλι για γιορτινό τραπέζι

Written by on 11/12/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 200 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες περίπου )
( Βαθμοί ψησίματος: 200-220 )
( Μερίδες: 12 )
1 πανσέτα ολόκληρη, χωρίς κόκκαλο
2 πορτοκάλια
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
Δεντρολίβανο
1 μήλο, σε κυβάκια
3 σκελίδες σκόρδο

Υλικά ( για την σάλτσα )
Ελαιόλαδο
3 μεγάλα καρότα
2 κουτ. σουπ. κορν φλάουρ
1 κύβος λαχανικών ή κότας
500 ml νερό
150 ml περίπου λευκό κρασί
1 δαφνόφυλλο
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι & θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο
2 ξερά κρεμμύδια
Εκτέλεση
1) Πλένετε καλά την πανσέτα σας.

2) Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγετε την πανσέτα σας στην μέση κάθετα.

3) Καθαρίζετε από την φλούδα τους τα φρούτα ( πορτοκάλια & μήλα ).

4) Κόβετε τα πορτοκάλια σε φέτες και τα μήλα σε κυβάκια.

5) Ψιλοκόβετε το δεντρολίβανο.

6) Καθαρίζετε τα σκόρδα σας.

7) Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, τα σκόρδα, το αλάτι & το πιπέρι.

8) Ξεκινάτε το μπλέντερ και πολτοποιείτε τα υλικά σας.

9) Μόλις πολτοποιηθούν τα υλικά σας σταματάτε το μπλέντερ.

10) Στρώνετε την πανσέτα σε έναν πάγκο εργασίας.

11) Αλείφετε την πανσέτα σας σε όλη την εσωτερική πλευρά της με το μείγμα που αλέσατε στο μπλέντερ
( προσέχοντας να πάει παντού ).

12) Τυλίγετε προσεχτικά την πανσέτα σας.

13) Κόβετε κουζινικό σπάγκο και δένετε σφιχτά και προσεχτικά την πανσέτα σας σε 5-6 σημεία
( για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο ).

14) Στον πάγκο εργασίας σας απλώνετε ένα μεγάλο αλουμινόχαρτο και ίδιου μεγέθους λαδόκολλα.
( θα πρέπει να είναι το αλουμινόχαρτο και η λαδόκολλα διπλάσια σε μέγεθος από την πανσέτα σας ).

15) Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο.

16) Τοποθετείτε πάνω στην λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο την πανσέτα σας.

17) Αλατοπιπερώνετε ξανά το κρέας.

18) Προσθέτετε λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

19) Τέλος σκεπάζετε πολύ καλά την πανσέτα σας μέσα στην λαδόκολλα και μετά στο αλουμινόχαρτο.

20) Κλείνετε καλά το αλουμινόχαρτο και στις 2 άκρες του.

21) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς.

22) Στην μέση του φούρνου τοποθετείτε την σχάρα.

23) Τοποθετείτε στον πάτο του φούρνου ένα ταψάκι ( για να πέφτουν τα υγρά και τα λίπη ).

24) Βάζετε την πανσέτα σας στην σχάρα.

25) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το κρέας σας στους 220 βαθμούς για 3 ώρες και στους 200
βαθμούς για άλλη 1 1/2 ώρα.

26) Μόλις περάσουν οι 3 ώρες ανοίγετε τον φούρνο και βγάζετε με προσοχή το αλουμινόχαρτο και την
λαδόκολλα.

27) Τοποθετείτε το κρέας πάλι μέσα στον φούρνο σας και ψήνετε για άλλη 1 1/2 ώρα στους 200 βαθμούς
αυτή την φορά.

28) Ανοίγετε τον φούρνο κατά διαστήματα και λαδώνετε το κρέας σας με το λίπος ( μέχρι να ροδοκοκκινίσει ).

29) Όταν ροδοκοκκινίσει το κρέας σας και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα ανοίγετε τον φούρνο και το αποσύρετε
από αυτόν.

30) Ετοιμάζετε την σάλτσα.
Εκτέλεση ( για την σάλτσα )
1) Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε σε μπαστουνάκια τα καρότα σας.

2) Καθαρίζετε και χοντροκόβετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

3) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο.

4) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει.

5) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο προσθέτετε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι.

6) Σοτάρετε όλα τα υλικά σας μέχρι να καραμελώσουν καλά.

7) Μόλις καραμελώσουν καλά τα υλικά σας σβήνετε με το κρασί.

8) Αφήνετε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε το νερό και τον κύβο λαχανικών ή κότας.

9) Αφήνετε την σάλτσα σας να πάρει μία βράση.

10) Σε ένα μπολάκι ρίχνετε 2 κουτ. σουπ. κορν φλάουρ.

11) Συνεχίζετε ρίχνοντας στο μπολάκι λίγο ζεστό νερό.

12) Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύετε το κορν φλάουρ με το νερό μέχρι να διαλυθεί καλά.

13) Όταν διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ σας με το νερό το ρίχνετε στην σάλτσα σας.

14) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα χειρός και αφήνετε την σάλτσα σας να δέσει καλά.

15) Μόλις δέσει η σάλτσα σας καλά την αποσύρετε από την φωτιά.

16) Σε ένα λεκανάκι με μία σήτα ρίχνετε την σάλτσα σας, την σουρώνετε καλά και κρατάτε τον ζωμό της.

17) Κόβετε την πανσέτα σας σε μερίδες.

18) Τοποθετείτε τις μερίδες σας σε πιάτα.

19) Περιχύνετε με την σάλτσα που έχετε φτιάξει τα πιάτα σας.

20) Διακοσμείτε με 1 φέτα πορτοκάλι και ένα κλωναράκι δεντρολίβανο κάθε πιάτο.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε την πανσέτα σας με πατάτες φούρνου ή ρύζι ή πουρέ πατάτας ή ψητά
λαχανικά που σας είχαν μείνει.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καβουρδισμένο σουσάμι ή κόκκους πιπεριού.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση σας κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό ή ανάμεικτο.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το λάδι με λάδι τρούφας.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να ψιλοκόψετε μανιτάρια της αρεσκείας σας και να τα προσθέσετε στην γέμιση σας.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στην γέμιση σας τυριά της αρεσκείας σας
( π.χ κασέρι, γκούντα, έμενταλ κ.α.λ ).

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

No(w) On Air

13:00 14:59











Current show

No(w) On Air

13:00 14:59