Σπιτική αραπίνα ταψιού
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 18/11/2021
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά χωρίς τις αναμονές ) ( Μερίδες: 1 ταψί γλυκό ) |
Υλικά ( για το γλυκό ) 7 αυγά 1 πακέτο βούτυρο αγελαδινό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 σφηνάκι κονιάκ 2 κουπ. τσαγ. ζάχαρη 1 κουπ. τσαγ. γάλα 3 κουτ. σουπ. κακάο 2 βανίλιες 2 κουπ. τσαγ. αλεύρι Υλικά ( για το σιρόπι ) 3 κουπ. τσαγ. ζάχαρη 3 κουπ. τσαγ. νερό 1 βανίλια Υλικά ( για την επικάλυψη ) 250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 250 ml κρέμα γάλακτος 1 κουτ. σουπ. σπορέλαιο |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι ) |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι. 2) Βράζετε τα υλικά σας για 10 λεπτά. 3) Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 4) Αφήνετε το σιρόπι στην άκρη. |
Εκτέλεση ( για το γλυκό ) |
1) Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ή μπασίνα ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη. 2) Με ένα μίξερ χειρός ανακατεύετε τα παραπάνω υλικά σας μέχρι να αφρατέψουν. 3) Μόλις αφρατέψουν τα υλικά σας σπάτε και ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά. 4) Συνεχίζετε προσθέτοντας όλα τα υλικά και στο τέλος σταδιακά το αλεύρι. 5) Βουτυρώνετε ένα ταψί 35χ25 εκ. 6) Αδειάζετε το μείγμα σας στο βουτυρωμένο ταψί. 7) Ανοίγετε και ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 8) Τοποθετείτε το ταψί με το μείγμα σας στον φούρνο και ψήνετε για 55-60 λεπτά. 9) Όταν περάσουν τα 55-60 λεπτά ανοίγετe τον φούρνο και με ένα μαχαίρι μπίζοντας το στον πάτο του ταψιού ελέγχετε εάν έχει ψηθεί το γλυκό σας. ( Εάν το μαχαίρι βγει καθαρό τότε το γλυκό σας είναι έτοιμο ). ( Εάν όχι το ξαναβάζετε για άλλα 5-10 λεπτά ). 10) Μόλις το γλυκό σας είναι έτοιμο το αφήνετε να κρυώσει για μία νύχτα. 11) Την επόμενη μέρα περιχύνετε το γλυκό σας με το κρύο σιρόπι που είχατε φτιάξει. |
Εκτέλεση ( για την επικάλυψη και το τελείωμα του γλυκού ) |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε την κρέμα γάλακτος. 2) Αφήνετε λίγο να βράσει και κόβετε σε κομμάτια την κουβερτούρα. 3) Προσθέτετε τα κομμάτια της κουβερτούρας στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος. 4) Ανακατεύετε πολύ καλά να λιώσει η κουβερτούρα. 5) Συνεχίζετε προσθέτοντας το σπορέλαιο. 6) Αφήνετε την σοκολάτα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. 7) Όταν η αραπίνα έχει απορροφήσει το σιρόπι περιχύνετε με την σοκολάτα σας. 8) Διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο. 9) Σερβίρετε χαράζοντας και κόβοντας το γλυκό σε κομμάτια. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με κερασάκια μαρασκίνο. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τρούφα σοκολάτας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς ( π.χ φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, φουντούκια κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την κουβερτούρα υγείας με σοκολάτα γάλακτος ή άσπρη ή φράουλας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένο Ινδοκάρυδο. |
Καλή απόλαυση