Σπιτική αλμυρή πάστα φλώρα

Written by on 27/10/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 180 )
( Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά )
( Μερίδες: 8-9 )
Υλικά ( για την ζύμη )
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε μικρά κομματάκια
& λίγο ακόμη λιωμένο για την φόρμα
1 κουτ. σουπ. γάλα κρύο
1 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κουτ. σουπ. κέτσαπ ντομάτας
Λίγο αλάτι & λίγη ζάχαρη

Υλικά ( για την γέμιση )
1 μικρό κουνουπίδι ή μπρόκολο
2 αυγά
250 γραμ. ανθότυρο
200 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
2-3 πατάτες, βρασμένες

Υλικά ( για την επικάλυψη )
1 ασπράδι από αυγό
Εκτέλεση ( για την ζύμη )
1) Σε ένα μικρό μπολάκι σπάτε το αυγό σας.

2) Χτυπάτε το σπασμένο αυγό σας με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί.

3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το βούτυρο σας σε μικρά κομμάτια.
( Αφήνετε λίγο για την φόρμα ).

4) Σε ένα μικρό μπρίκι ρίχνετε και λιώνετε το βούτυρο για την φόρμα.

5) Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη και τα κυβάκια του βουτύρου.

6) Με τις άκρες των δαχτύλων σας αρχίζετε να τρίβετε τα κομμάτια του βουτύρου με το αλεύρι μέχρι
να προκύψει ένα μείγμα που να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα.

7) Μόλις προκύψει ένα μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα προσθέτετε το σπασμένο αυγό, το
κρύο γάλα, την κέτσαπ και την πάπρικα.

8) Ανακατεύετε με τα χέρια σας μέχρι να δημιουργηθεί μία αρκετά σφιχτή ζύμη.

9) Όταν δημιουργηθεί μία αρκετά σφιχτή ζύμη την πλάθετε σε μπάλα.

10) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε μία διαφανή μεμβράνη και τυλίγετε την ζύμη σας.

11) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε την ζύμη σας.

12) Αφήνετε την ζύμη σας μέσα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

13) Ετοιμάζετε την γέμιση.
Εκτέλεση ( για την γέμιση και το τελείωμα της αλμυρής πάστας φλώρας )
1) Πλένετε και καθαρίζετε τις πατάτες σας.

2) Σε ένα κατσαρολάκι με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε τις πατάτες σας.

3) Αφήνετε τις πατάτες σας να βράσουν και να μαλακώσουν.

4) Όταν μαλακώσουν οι πατάτες σας τις κατεβάζετε από την φωτιά.

5) Καθαρίζετε το κουνουπίδι ή το μπρόκολο σας και με την βοήθεια ενός μαχαιριού το κόβετε σε
μικρά κομμάτια.

6) Σε ένα κατσαρολάκι με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε το κουνουπίδι ή το μπρόκολο.

7) Αφήνετε το κουνουπίδι σας να βράσει και να μαλακώσει για περίπου 25 λεπτά.

8) Μόλις περάσουν τα 25 λεπτά και βράσει το κουνουπίδι σας το κατεβάζετε από την φωτιά.

9) Σε ένα σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη ρίχνετε το βρασμένο κουνουπίδι σας και το στραγγίζετε.

10) Σε ένα μούλτι ρίχνετε το κουνουπίδι σας.

11) Ξεκινάτε το μούλτι και πολτοποιείτε το κουνουπίδι σας.

12) Σε ένα σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη στραγγίζετε καλά τις πατάτες σας.

13) Κόβετε τις πατάτες σας σε μικρά κομμάτια.

14) Σε ένα μούλτι ρίχνετε τα κομματάκια από τις πατάτες σας.

15) Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνετε το σπασμένο αυγό σας, τον πουρέ κουνουπίδι, τον πουρέ πατάτας,
το ανθότυρο, την γραβιέρα, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

16) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με τα χέρια σας μέχρι να ενσωματωθούν.

17) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας βουτυρώνετε ελαφρά μία φόρμα διαστάσεων 22 χ 24 εκ. στον
πυθμένα και στα τοιχώματα της.

18) Βγάζετε από το ψυγείο την ζύμη και την αφήνετε για 10 λεπτά να αποκτήσει την θερμοκρασία του
δωματίου.

19) Όταν περάσουν τα 10 λεπτά και αποκτήσει την θερμοκρασία του δωματίου η ζύμη σας με την
βοήθεια ενός μαχαιριού την κόβετε σε 4 κομμάτια.

20) Από τα 4 κομμάτια παίρνετε τα 3 και τα ενώνετε.

21) Βάζετε τα 3 ενωμένα κομμάτια σας στο κέντρο της βουτυρωμένης φόρμας.

22) Ανοίγετε την ζύμη με τα χέρια σας στο ταψί μέχρι να απλωθεί καλά σε όλη την επιφάνεια του
ομοιόμορφα καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα του ταψιού.

23) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάτε την ζύμη σας σε όλη την επιφάνεια της.

24) Το υπόλοιπο 1/4 της ζύμης το ακουμπάτε σε έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας.

25) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε το 1/4 της ζύμης σας σε λεπτό φύλλο.

26) Με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια κόβετε την ζύμη σας σε λεπτές λωρίδες πλάτους 1 εκ.

27) Ρίχνετε την γέμιση μέσα στο ταψί με την ζύμη σας.

28) Απλώνετε την γέμιση σας καλά με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης.

29) Επάνω στην απλωμένη γέμιση βάζετε χιαστί τις λωρίδες από την ζύμη που φτιάξατε.

30) Αλείφετε τις λωρίδες που βάλατε επάνω στην γέμιση με το ασπράδι του αυγού.

31) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

32) Μόλις προθερμανθεί ο φούρνος ανοίγετε την πόρτα του και τοποθετείτε το ταψί με την αλμυρή
πάστα φλώρα σας.

33) Ψήνετε την αλμυρή πάστα φλώρα σας στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά μέχρι να ψηθεί και
να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

34) Όταν περάσουν τα 50 λεπτά ψηθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η πάστα φλώρα σας
ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε την φόρμα σας από αυτόν.

35) Κόβετε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας πολύχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας φρεσκοτριμμένες ντομάτες.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας άλλα είδη τυριών της αρεσκείας σας
( π.χ φέτα, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, blue cheese κ.α.λ ).

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας αλλαντικά ψιλοκομμένα της αρεσκείας
σας ( π.χ μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα, γαλοπούλα, σαλάμι, πάριζα αέρος κ.α.λ ).

5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πάπρικα ή τσίλι ή καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο για να
κάνετε πικάντικη την πάστα φλώρα σας.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε την πάστα φλώρα σας με σουσάμι ή πολύσπορο ή
μαυροσούσαμο.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε γλυκιά την πάστα φλώρας σας αφαιρώντας την αλμυρή γέμιση
και προσθέτοντας κρέμα πατισερί.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε την πάστα φλώρα σας με μία μους τυριού ή με ντοματίνια.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

M for Mike

21:00 22:59









 



Current show

M for Mike

21:00 22:59