Σπιτική αλμυρή μπουγάτσα με κοτόπουλο και γραβιέρα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 30/07/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα ) ( Μερίδες: 6-8 ) ( Σκεύη: 1 ταψάκι 40 χ 28 εκ ) |
1 πακέτο φύλλα κρούστας 1 1/2 φλιτζ. τσαγ. ψαχνό κοτόπουλο βρασμένο ( ή ψητό κοτόπουλο ) 100 ml ελαιόλαδο 1/2 φλ. τσαγ. σιμιγδάλι ψιλό 2 κουτ. σουπ. βούτυρο 400 ml γάλα 250 γραμ. γραβιέρα τριμμένη 500 γραμ. ανθότυρο ( θρυμματισμένο με πιρούνι ) 2 αυγά ( ελαφρώς χτυπημένα με το πιρούνι ) Ελάχιστο μπαχάρι σε σκόνη Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε τα μπούτια του κοτόπουλου ή το στήθος του κοτόπουλου με ελάχιστο αλάτι και ελαιόλαδο. 2) Βράζετε το κοτόπουλο σας μέχρι να μαλακώσει. 3) Μόλις μαλακώσει το κοτόπουλο το ξεψαχνίζετε και το τοποθετείτε σε ένα μπολάκι. 4) Σε έναν τρίφτη τρίβετε την γραβιέρα σας και την βάζετε σε ένα μπολ. 5) Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε και θρυμματίζετε με το πιρούνι το ανθότυρο. 6) Σε ένα άλλο μπολ σπάτε και ρίχνετε τα αυγά σας. 7) Χτυπάτε τα αυγά σας μέχρι να διαλυθούν οι κρόκοι με ένα πιρούνι. 8) Ετοιμάζετε την γέμιση. |
Εκτέλεση ( για την γέμιση ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το γάλα και το αφήνετε να πάρει ελαφρώς μία βράση. 2) Μόλις πάρει μία ελαφρώς βράση το γάλα σας ανοίγετε και προσθέτετε βροχηδόν το σιμιγδάλι. 3) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το γάλα. 4) Χαμηλώνετε ελαφρώς την φωτιά και μαγειρεύετε την κρέμα σας για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να αρχίζει να πήζει. 5) Ανακατεύετε συνεχώς την κρέμα σας να μην κολλήσει αλλά και να διαλυθούν τα γρομπαλάκια. 6) Συνεχίζετε ρίχνοντας το βούτυρο. 7) Ανακατεύετε συνεχώς τα υλικά σας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. 8) Όταν λιώσει το βούτυρο αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 9) Ακουμπάτε την κατσαρόλα σε έναν πάγκο εργασίας και προσθέτετε τα θρυμματισμένα τυριά, τα σπασμένα αυγά και τα κομματάκια του ψημένου ή βρασμένου κοτόπουλου. 10) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με ένα κουτάλι ή με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά σας. 11) Τέλος προσθέτετε το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι. 12) Ανακατεύετε καλά ξανά τα υλικά σας και αφήνετε την κρέμα σας στην άκρη και τελειώνετε την μπουγάτσα σας. |
Εκτέλεση ( για το τελείωμα της μπουγάτσας ) |
1) Με την βοήθεια ενός πινέλου λαδώνετε ένα πυρίμαχο ταψί διαστάσεων 40 χ 28 εκ ή πιρέξ. 2) Ανοίγετε τα φύλλα κρούστας από την συσκευασία τους και στρώνετε στο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί 5 φύλλα. 3) Λαδώνετε με ένα πινέλο με λάδι τα φύλλα σας καλά ένα προς ένα. 4) Αδειάζετε επάνω στα φύλλα σας την γέμιση. 5) Απλώνετε καλά την γέμιση σας με την βοήθεια μίας σπάτουλας. 6) Σκεπάζετε την γέμιση σας με άλλα 5-6 φύλλα κρούστας λαδωμένα και αυτά ένα προς ένα. 7) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί ή το πιρέξ. 8) Με την βοήθεια ενός πινέλου βουτηγμένο στο λάδι λαδώνετε τις άκρες που εξέχουν. 9) Γυρίζετε τις άκρες με την βοήθεια του πινέλου προς τα μέσα. 10) Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας σας με λίγο ελαιόλαδο. 11) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζετε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια. 12) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 13) Τοποθετείτε το ταψί ή πιρέξ στον προθερμασμένο φούρνο. 14) Ψήνετε την πίτα σας για 1 ώρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 15) Μόλις περάσει η 1 ώρα ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η πίτα σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί ή πιρέξ από αυτόν. 16) Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην πίτα σας ψιλοκομμένα αλλαντικά της αρεσκείας σας ( π.χ ζαμπόν, πάριζα, μπέικον, λουκάνικα, γαλοπούλα βραστή ή καπνιστή κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην μπουγάτσα σας άλλα είδη τυριών ( π.χ γκούντα, ένταμ, έμμενταλ, φέτα, ροκφόρ κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην μπουγάτσα σας μανιτάρια της αρεσκείας σας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας μία ελαφριά μπεσαμέλ. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα φύλλα σας πριν τα ψήσετε με σουσάμι ή μαυροσούσαμο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές. 7) Εάν θέλετε μπορείτε για να κάνετε πικάντικη την γέμιση σας να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με γαλοπούλα ή πάπια ή άλλο είδος κρέατος. |
Καλή απόλαυση