Σπιτικές χυλοπίτες με σύγκλινο
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 25/08/2021
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά ) ( Μερίδες: 4 ) |
500 γραμ. χυλοπίτες ( 1 πακέτο ) 200 γραμ. σύγκλινο, κομμένο σε κυβάκια 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια 1 πιπεριά Φλωρίνης ή πράσινη ή κόκκινη, κομμένη σε ροδέλες 1 πορτοκάλι + το ξύσμα του + 1 πορτοκάλι ( προαιρετικά για την διακόσμηση ) κομμένο σε τέταρτα 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο 1 κρασοπότηρο ούζο Φρέσκο θυμάρι Ψιλοκομμένος μάραθος Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι Φέτα θρυμματισμένη ( προαιρετικά ) 2 κουτ. σουπ. βούτυρο |
Εκτέλεση |
1) Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε κυβάκια το κρεμμύδι σας. 2) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μάραθο. 3) Πλένετε σε άφθονο τρεχούμενο νερό το σύγκλινο και το κόβετε σε κυβάκια. 4) Σε ένα μπολ θρυμματίζετε την φέτα ( προαιρετικά ). 5) Καθαρίζετε, πλένετε και βγάζετε τα σποράκια από τις πιπεριές σας. 6) Κόβετε σε ροδέλες τις πιπεριές σας. 7) Πλένετε και τρίβετε σε έναν τρίφτη το πορτοκάλι σας κρατώντας σε 1 μπολ τα ξύσματα του πορτοκαλιού. 8) Κόβετε το πορτοκάλι που σας έχει μείνει σε κυβάκια για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα. 9) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σύγκλινο. 10) Σοτάρετε για 3-4 λεπτά. 11) Μόλις περάσουν τα 3-4 λεπτά και μαραθεί το κρεμμύδι και οι πιπεριές σας και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το κρέας σας το σβήνετε με το ούζο. 12) Αφήνετε να εξατμιστεί για λίγο το ούζο σας ( αλκοόλ ) και προσθέτετε τα ξύσματα του πορτοκαλιού. 13) Στην συνέχεια προσθέτετε τα κυβάκια του πορτοκαλιού που είχατε κόψει νωρίτερα στην κατσαρόλα σας. 14) Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε προσθέτοντας το θυμάρι. 15) Αφήνετε την σάλτσα σας να δέσει για 5 λεπτά. 16) Μόλις δέσει η σάλτσα σας κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ετοιμάζετε τις χυλοπίτες. |
Εκτέλεση ( για τις χυλοπίτες ) |
1) Σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε αλάτι & πιπέρι. 2) Συνεχίζετε προσθέτοντας 3-4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο. 3) Αφήνετε το νερό να έρθει στο σημείο βρασμού του. 4) Μόλις το νερό έρθει στο σημείο βρασμού του και κοχλάσει προσθέτετε τις χυλοπίτες. 5) Αφήνετε τις χυλοπίτες για 4-5 λεπτά να βράσουν και να μαλακώσουν. 6) Μόλις περάσουν τα 4-5 λεπτά και μαλακώσουν οι χυλοπίτες σας τις κατεβάζετε από την φωτιά. 7) Σε ένα σουρωτήρι μέσα στο νεροχύτη στραγγίζετε τις χυλοπίτες σας κρυώνοντας τις με άφθονο τρεχούμενο νερό. 8) Μόλις στραγγίξετε και κρυώσετε τις χυλοπίτες σας τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. 9) Βάζετε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. 10) Αφήνετε να λιώσει το βούτυρο για 2-3 λεπτά και να πάρουν μία βράση οι χυλοπίτες. 11) Μόλις πάρουν μία βράση οι χυλοπίτες σας κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρετε. 12) Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μάραθο και διακοσμείτε με τέταρτα πορτοκαλιού και ( προαιρετικά ) θρυμματισμένη φέτα. 13) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την φέτα με άλλο τυρί της αρεσκείας σας ( π.χ γραβιέρα, ανθότυρο, μυζήθρα κ.α.λ ). 2) Επίσης μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε την σάλτσα σας καυτερή προσθέτοντας μπούκοβο ή τσίλι ή καυτερές μικρές κόκκινες πιπεριές. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ψιλοκομμένο μάραθο με δεντρολίβανο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στο σερβίρισμα κάπαρη. |
Καλή απόλαυση