Σπιτικές φλαούνες
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 28/12/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα & 30 λεπτά περίπου ) ( Βαθμοί ψησίματος: 200 ) ( Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά περίπου ) ( Μερίδες: 12 μεγάλα πιτάκια ) |
Υλικά ( για την ζύμη τσουρεκιού ) 1 φλιτζ. τσαγ. γάλα 4 φλιτζ. τσαγ. σκληρό αλεύρι 25 γραμ. μαγιά μπύρας 2 αυγά, χτυπημένα 1 κουτ. γλ. ζάχαρη 2 κουτ. γλ. κοφτά αλάτι 2 κουτ. σουπ. βούτυρο Λίγη μαστίχα 1 κουτ. σουπ. κόλιανδρος ή γλυκάνισος Υλικά ( για την γέμιση ) 350 γραμ. χαλούμι ή κασέρι & κεφαλογραβιέρα, τριμμένη 2 κουτ. σουπ. κοφτές αλεύρι 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ 2 μεγάλα ή 3 μικρά αυγά Δυόσμος, ψιλοκομμένος 1 αυγό ( για το άλειμμα ) Σουσάμι ( για το πασπάλισμα ) |
Εκτέλεση ( για την ζύμη τσουρεκιού ) |
1) Σε ένα μπολάκι σπάτε τα αυγά σας. 2) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το μισό γάλα. 3) Ζεσταίνετε το μισό γάλα σας μέχρι να πάρει μία βράση. 4) Μόλις πάρει μία βράση το γάλα σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 5) Προσθέτετε μέσα στο γάλα σας το βούτυρο, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαστίχα, τον κόλιανδρο και τα αυγά. 6) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 7) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά σας σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνετε και ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα ( όχι πολύ γιατί χρειάζεστε χλιαρό ). 8) Μόλις ζεσταθεί λίγο το γάλα κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 9) Μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα ρίχνετε και διαλύετε την μαγιά σας. 10) Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί η μαγιά με το γάλα. 11) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά σας τα προσθέτετε στο μείγμα με το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, την ζάχαρη και τα αυγά. 12) Προσθέτετε το 1/2 αλεύρι μέσα στο μείγμα σας. 13) Ανακατεύετε τα υλικά σας με μία σπάτουλα σιλικόνης μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν και να προκύψει ένας πηκτός χυλός. 14) Μόλις προκύψει ένας πηκτός χυλός προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ( όσο χρειαστεί ). 15) Ανακατεύετε ξανά καλά τα υλικά σας μέχρι να ομογενοποιηθούν. 16) Ζυμώνετε καλά το μείγμα σας και το βάζετε σε μία μεγάλη λεκάνη. 17) Κόβετε μία διαφανή μεμβράνη με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή βάζετε μία πετσέτα επάνω στην ζύμη σας. 18) Αφήνετε την ζύμη σας να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 19) Όταν διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη σας αφαιρείτε την μεμβράνη ή την πετσέτα από την λεκάνη. 20) Ετοιμάζετε την γέμιση. |
Εκτέλεση ( για την γέμιση ) |
1) Σε ένα μπολάκι σπάτε και ρίχνετε τα αυγά σας. 2) Σε έναν τρίφτη τρίβετε τα τυριά σας. 3) Σε μία λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά για την γέμιση σας ( αυγά, τυριά, μπέικιν πάουντερ, αλεύρι ). 4) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 5) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας αφήνετε την ζύμη σας στην άκρη και τελειώνετε τα πιτάκια. |
Εκτέλεση ( για το τελείωμα των πιτών σας ) |
1) Σπάτε και ρίχνετε σε ένα μπολάκι το αυγό ( για το άλειμμα ). 2) Αλευρώνετε έναν πάγκο εργασίας. 3) Τοποθετείτε επάνω στον αλευρωμένο πάγκο σας την ζύμη. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χωρίζετε την ζύμη σας σε κομμάτια. 5) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε σε φύλλο ένα-ένα τα κομμάτια σας πάχους 2-3 εκ. 6) Παίρνετε ένα κου-πατ, το πιέζετε επάνω στο φύλλο και δημιουργείτε δισκάκια περίπου 16 εκ. με αυτό. 7) Αλείφετε με την βοήθεια ενός πινέλου με το σπασμένο αυγό σας τις άκρες κάθε δίσκου. 8) Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε δίσκου μία γεμάτη κουταλιά από την γέμιση σας. 9) Σηκώνετε επάνω από το μείγμα τις 4 πλευρές του δίσκου ώστε να σχηματιστεί τετράγωνο με ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο. 10) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού τσιμπάτε τις άκρες από τα πιτάκια σας για να κολλήσουν καλά. 11) Ανοίγετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς ανάλογα με αυτόν. 12) Βουτυρώνετε ένα ταψί. 13) Βάζετε το κάθε πιτάκι σας στο βουτυρωμένο ταψί. 14) Σκεπάζετε με μία πετσέτα το ταψί σας και αφήνετε τα πιτάκια σας σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. 15) Μόλις διπλασιαστούν σε όγκο τα πιτάκια σας αφαιρείτε την πετσέτα. 16) Πασπαλίζετε τα πιτάκια σας με σουσάμι. 17) Ανοίγετε την πόρτα του προθερμασμένου φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με τα πιτάκια σας. 18) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα πιτάκια σας για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 19) Όταν περάσουν τα 25 λεπτά ψηθούν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα πιτάκια σας βγάζετε το ταψί από τον φούρνο. 20) Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς τα πιτάκια σας. 21) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλες. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το σουσάμι με μαυροσούσαμο. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα είδη τυριών ( π.χ μυζήθρα ή φέτα ή ανθότυρο ή κεφαλοτύρι κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τυριά σας με κιμά ή άλλα αλλαντικά της αρεσκείας σας. 4 Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε πολύχρωμες πιπεριές. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στα πιτάκια σας μπούκοβο ή τσίλι ή καυτερή πιπεριά για να τα κάνετε πικάντικα. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε κοτόπουλο ή γαλοπούλα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα κομμένη σε ροδέλες ή ντοματίνια ή κρεμμύδι. |
Καλή απόλαυση