Σπιτικές τραβηχτές πίτες Μάνης
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 23/08/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά χωρίς τον φούσκωμα ) ( Μερίδες: 20 κομμάτια ) |
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο 35 γραμ. φρέσκια μαγιά 2+ κουτ. γλ. αλάτι Χλιαρό νερό ( όσο πάρει περίπου 2 νεροπότηρα ) |
Εκτέλεση |
1) Σε μία λεκάνη ή μπασίνα ρίχνετε το αλεύρι. 2) Στο κέντρο του αλευριού κάνετε μία λακούβα. 3) Μέσα στην λακούβα του αλευριού που έχετε κάνει ρίχνετε την μαγιά, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγο από το νερό σας. 4) Αρχίζετε να ζυμώνετε τα υλικά σας και προσθέτετε τμηματικά το χλιαρό νερό. 5) Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να προκύψει ένα ζυμάρι που να πλάθεται καλά με τα χέρια σας. 6) Μόλις προκύψει ένα ζυμάρι σταματάτε το πλάσιμο του ζυμαριού σας και σχηματίζετε μία μπάλα. 7) Βάζετε την ζύμη σας σε μία λεκάνη και την σκεπάζετε με μία πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο ( περίπου 1- 1 1/2 ώρα μπορεί και λιγότερο ). 8) Όταν περάσει η 1- 1 1/2 ώρα και διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη σας βγάζετε την πετσέτα που την είχατε σκεπάσει. 9) Σε ένα μεγάλο τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο. 10) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει. 11) Στην διάρκεια που έχετε βάλει το τηγάνι στην φωτιά ακουμπάτε την ζύμη σας στον πάγκο εργασίας σας. 12) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το ζυμάρι σας σε μικρά κομματάκια μέγεθος μίας μικρής ντομάτας. 13) Τραβάτε με τα χέρια σας δεξιά και αριστερά το ζυμαράκι μέχρι να μεγαλώσει και να προκύψει ένα οβάλ σχήμα ( όχι πολύ ψηλό αλλά ούτε πολύ χοντρό ). 14) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο ζυμάρι. 15) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο σας προσθέτετε ένα-ένα τα ζυμαράκια που έχετε ανοίξει. 16) Αφήνετε τα ζυμαράκια σας να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα από την μία πλευρά. 17) Όταν ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα από την μία πλευρά με την βοήθεια μίας λαβίδας τα γυρνάτε και από την άλλη πλευρά. 18) Αφήνετε τα πιτάκια σας να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. 19) Στην διάρκεια που έχετε βάλει τα πιτάκια σας να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά κόβετε ένα απορροφητικό χαρτί και το στρώνετε σε μία πιατέλα. 20) Μόλις ροδίσουν και από τις 2 πλευρές με την βοήθεια μίας λαβίδας τα αποσύρετε από το τηγάνι και τα ακουμπάτε στο απορροφητικό χαρτί που έχετε στρώσει στην πιατέλα. 21) Αφήνετε λίγο τα πιτάκια σας επάνω στο απορροφητικό χαρτί να αποβάλλουν τα περιττά λίπη. 22) Όταν τα πιτάκια σας αποβάλλουν τα περιττά λίπη τα σερβίρετε σε πιατέλα ή πιάτα. 23) Συνοδεύετε ( προαιρετικά ) με κομμάτια φέτας. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε γλυκιές τις πίτες σας πασπαλίζοντας τις με μέλι & καρύδια. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τις πίτες σας με μία σος κέτσαπ ή μουστάρδας ή μαγιονέζας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τις πίτες σας με λωρίδες τυριών. ( π.χ γκούντα, ένταμ, έμμενταλ, κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, φέτα κ.α.λ ). 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τις πίτες σας με μαρμελάδα της αρεσκείας σας. ( π.χ φράουλα, βύσσινο, κεράσι, πορτοκάλι, βερίκοκο, μανταρίνι κ.α.λ ). 6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τις πίτες σας με λιωμένη μερέντα ή κουβερτούρα ή άλλη σοκολάτα λιωμένη της αρεσκείας σας ( π.χ φράουλα, γάλακτος, άσπρη σοκολάτα κ.α.λ ). 7) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε τις πίτες σας αλμυρές προσθέτοντας μέσα στην ζύμη ψιλοκομμένα τυριά και αλλαντικά της αρεσκείας σας. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τις πίτες σας με σουσάμι ή μαυροσούσαμο πριν τις τηγανίσετε. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τις πίτες σας με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 10) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένο Ινδοκάρυδο. |
Καλή απόλαυση