Σπιτικές πολπέτες με σαρδέλες σε ντομάτα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 06/08/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά ) ( Μερίδες: 4 ) |
500 γραμ. σαρδέλες, καθαρισμένες 200 γραμ. ψωμί ψίχα, μπαγιάτικο 3-4 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου 1 ματσάκι μαϊντανός 30 γραμ. τριμμένο πικάντικο τυρί ( πεκορίνο ) 40 γραμ. σταφίδες 40 γραμ. κουκουνάρι 1 αυγό 1/2 φλιτζ. τσαγ. γάλα 1 κουτ. γλ. κοφτό αλάτι 1 κουτ. γλ. πιπέρι Αλεύρι σκληρό ( κίτρινο ) Σπορέλαιο Υλικά ( για την σάλτσα ) 750 γραμ. ντοματάκια, ψιλοκομμένα κουτί 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο Αλάτι & πιπέρι 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη |
Εκτέλεση ( για τα κεφτεδάκια ) |
1) Καθαρίζετε και πλένετε καλά τις σαρδέλες σας αφαιρώντας τα λέπια τα εντόσθια, το κεφάλι και τα κόκαλα. 2) Βάζετε τις σαρδέλες σας σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε να στραγγίξουν. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε κομματάκια τις σαρδέλες σας και τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. 4) Σε έναν τρίφτη τρίβετε το τυρί πεκορίνο. 5) Σε μία λεκάνη ρίχνετε γάλα και προσθέτετε το μπαγιάτικο ψωμί. 6) Αφήνετε το ψωμί σας μέσα στο γάλα να μουλιάσει. 7) Μόλις μουλιάσει το ψωμί με το γάλα το στραγγίζετε καλά σε ένα σουρωτήρι. 8) Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τα φύλλα του δυόσμου και τα βάζετε σε ένα μπολ. 9) Σπάτε το αυγό σας σε ένα μικρό μπολάκι. 10) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας. 11) Ανοίγετε το κουτί με τα ντοματίνια σας και τα ψιλοκόβετε εάν δεν είναι ήδη ψιλοκομμένα. 12) Προσθέτετε όλα τα υλικά για τις πολπέτες σε ένα μπολ με τις σαρδέλες. 13) Ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας όλα τα υλικά σας μέχρι να προκύψει ένα σφιχτό μείγμα. 14) Όταν προκύψει ένα σφιχτό μείγμα πλάθετε σε κεφτεδάκια μεγέθους καρυδιού. 15) Ακουμπάτε τα κεφτεδάκια σας σε έναν δίσκο. 16) Κόβετε μία μεμβράνη και σκεπάζετε τον δίσκο με τα κεφτεδάκια σας. 17) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε τον δίσκο με τα κεφτεδάκια σας. 18) Αφήνετε τον δίσκο με τα κεφτεδάκια σας στο ψυγείο για 10-20 λεπτά μέχρι να σφίξουν. 19) Μόλις περάσουν τα 10-20 λεπτά και σφίξουν τα κεφτεδάκια σας βγάζετε τον δίσκο από το ψυγείο. 20) Σε ένα μεγάλο τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο. 21) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει. 22) Σε έναν δίσκο ρίχνετε αλεύρι. 23) Μέσα στον δίσκο με το αλεύρι ρίχνετε τα κεφτεδάκια σας 24) Κουνάτε καλά τον δίσκο αλευρώνοντας καλά τα κεφτεδάκια σε όλες τις μεριές τους. 25) Όταν κάψει το ελαιόλαδο σας προσθέτετε τα κεφτεδάκια σας. 26) Αφήνετε τα κεφτεδάκια σας να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές τους. 27) Σε έναν δίσκο στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί. 28) Με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας αφαιρείτε τα κεφτεδάκια σας από το τηγάνι και τα ακουμπάτε στον δίσκο με το απορροφητικό χαρτί. 29) Ετοιμάζετε την σάλτσα σας. |
Εκτέλεση ( για την σάλτσα και το τελείωμα του φαγητού ) |
1) Σε ένα μεγάλο τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο σκόρδο σας. 2) Αφήνετε το σκόρδο σας να σοταριστεί και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 3) Μόλις σοταριστεί το σκόρδο σας και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα προσθέτετε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια, την ζάχαρη, το πιπέρι, το αλάτι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. 4) Με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε καλά τα υλικά σας. 5) Αφήνετε την σάλτσα σας να σιγομαγειρευτεί χωρίς το καπάκι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά της. 6) Όταν σιγομαγειρευτεί η σάλτσα και απορροφήσει τα περισσότερα υγρά της την αποσύρετε από την φωτιά. 7) Ρίχνετε την σάλτσα σας στα κεφτεδάκια σας. 8) Τοποθετείτε ξανά την κατσαρόλα με την σάλτσα και τα κεφτεδάκια επάνω στην φωτιά. 9) Αφήνετε την σάλτσα με τα κεφτεδάκια σας επάνω στην φωτιά για περίπου 10 λεπτά να πάρουν την σάλτσα σας. 10) Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά και πάρουν την γεύση της σάλτσας σας τα κεφτεδάκια τα κατεβάζετε από την φωτιά. 11) Σερβίρετε τα κεφτεδάκια σας ( πολπέτες ) σε πιάτα ή δίσκο. 12) Περιχύνετε τα κεφτεδάκια σας με την υπόλοιπη σάλτσα. 13) Πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την κόκκινη σάλτσα με λευκή σάλτσα. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα κεφτεδάκια σας με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας την ώρα που τα σερβίρετε. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σαρδέλες με άλλο είδος ψαριού ( π.χ γαύρο ή σολομό ή μαρίδα ή γαλέο ή πέρκα κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το ψωμί με φρυγανιά. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ντοματάκια με φρέσκια ντομάτα ή πελτέ ντομάτας. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τα κεφτεδάκια σας με ρύζι ή πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας ή βραστά λαχανικά. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην σάλτσα σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα και να κάνετε τα κεφτεδάκια σας πικάντικα. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα κεφτεδάκια σας με άσπρο σουσάμι ή μαυροσούσαμο. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην σάλτσα σας ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές. |
Καλή απόλαυση