Σπιτικές μπουκίτσες ντόνατς γεμιστές με σάλτσα καραμέλας
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 24/02/2022
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 2 ώρες + 15 λεπτά ) ( Χρόνος τηγανίσματος: 20 λεπτά ) ( Μερίδες: 10 ) |
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 4 κοφτές κούπες + λίγο επιπλέον 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 2 αυγά + 2 κρόκοι 100 γραμ. ή 1 κουπ. τσαγ. ζάχαρη κρυσταλλική 240 ml γάλα φρέσκο χλιαρό ή 1 1/4 κουπ. τσαγ. 100 γραμ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο 250 γραμ. σάλτσα καραμέλας Ηλιέλαιο ( για το τηγάνισμα ) Ζάχαρη άχνη ( για το σερβίρισμα ) |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα μπολ ρίχνετε την μαγιά, λίγο από το χλιαρό γάλα, 1 κουτ. γλ. ζάχαρη & 1 κουτ. σουπ. αλεύρι και την διαλύετε ανακατεύοντας την καλά με ένα σύρμα ( αυγοδάρτη ). 2) Αφήνετε την μαγιά σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. 3) Σε ένα κόσκινο με μία λεκάνη βαθιά κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι. 4) Συνεχίζετε προσθέτοντας στο μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. 5) Ανακατεύετε καλά. 6) Κάνετε μία λακούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνετε την διαλυμένη μαγιά. 7) Σπάτε τα αυγά και τους κρόκους και τα ρίχνετε στο μείγμα. 8) Λιώνετε το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων. 9) Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα στο μείγμα σας. 10) Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη μαλακή που να κολλάει λίγο στα χέρια. 11) Λαδώνετε ένα μπολ ή μία μπασίνα και αδειάζετε την ζύμη. 12) Κόβετε μία μεμβράνη και σκεπάζετε την ζύμη σας. 13) Αφήνετε την ζύμη σας σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. 14) Αλευρώνετε έναν πάγκο εργασίας. 15) Αδειάζετε την ζύμη σας στον αλευρωμένο πάγκο. 16) Πιέζετε την ζύμη σας με τα χέρια σας να ξεφουσκώσει. 17) Πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. 18) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε την ζύμη σας σε φύλλο πάχους 1 εκ. 19) Με την βοήθεια ενός κουπ-ατ 4-6 εκ. κόβετε την ζύμη σας. ( Εάν δεν έχετε κουπ-ατ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι ). 20) Σε ένα ταψί στρώνετε μία λαδόκολλα. 21) Τοποθετείτε τα ντόνατς σας επάνω στην λαδόκολλα και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 1 ακόμη ώρα. 22) Μόλις περάσει η 1 ώρα και φουσκώσουν τα ντόνατς σας βάζετε 1 βαθύ τηγάνι επάνω στην φωτιά και ρίχνετε ηλιέλαιο μέχρι να καλύψει τα 2/3 του σκεύους. 23) Αφήνετε το λάδι σας να ζεσταθεί. 24) Βάζετε ένα-ένα τα ντόνατς σας στο τηγάνι με το λάδι. 25) Τηγανίζετε τα ντόνατς σας για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 26) Όταν ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και από τις 2 πλευρές με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας αφαιρείτε τα ντόνατς σας. 27) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα ή έναν δίσκο. 28) Βγάζετε τα ντόνατς σας από το τηγάνι και τα ακουμπάτε στο απορροφητικό χαρτί. 29) Αφήνετε το χαρτί να απορροφήσει τα περιττά λίπη. 30) Βάζετε την καραμέλα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με τελείωμα έναν κώνο με ψηλή μύτη και γεμίζετε τα ντόνατς σας με την καραμέλα. 31) Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή κανέλα. 32) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας ή Ινδοκάρυδο. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας ( π.χ σοκολάτα, καραμέλα, φράουλα, κεράσι κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα ή σοκολάτα λευκή, να την βάλετε σε ένα χωνί και να σχηματίσετε λωρίδες σοκολάτας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να γεμίσετε τα ντόνατς σας με πραλίνα φουντουκιού ή σοκολάτα λευκή ή με σαντιγί. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αλείψετε τα ντόνατς σας με λιωμένη έτοιμη μαρμελάδα. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τρούφες σοκολάτας ή τρούφες πολύχρωμες. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας μπισκότα θρυμματισμένα ή ξηρούς καρπούς. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να γεμίσετε με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας. |
Καλή απόλαυση