Σπιτικές μπάρες μαρέγκας με καραμέλα και σοκολάτα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 21/05/2021
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 4 ώρες ) ( Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες ) ( Σκεύος: 1 τετράγωνο ταψί μήκους 20 εκ. ) ( Μερίδες: 10 μπάρες ) |
Υλικά ( για τη μαρέγκα ) 50 γραμ. φιστίκι, αράπικο καβουρδισμένο και αλατισμένο 25 γραμ. ζάχαρη άχνη 2 ασπράδια αυγών μεγάλου μεγέθους ( 75 γραμ. ) 75 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική Υλικά ( για την καραμέλα ) 200 γραμ. ζάχαρη 200 ml σιρόπι γλυκόζης 60 ml νερό 80 ml κρέμα γάλακτος, χλιαρή 25 γραμ. βούτυρο, ανάλατο αγελαδινό 20 γραμ. φιστίκι, χοντροσπασμένο Υλικά ( για την επικάλυψη ) 200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη |
Εκτέλεση ( για την μαρέγκα ) |
1) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 140 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω – κάτω ή στους 120 βαθμούς στον αέρα. 2) Σε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων ( 20χ20 εκ. ) βάζετε ένα αντικολλητικό χαρτί. 3) Σε ένα μούλτι βάζετε τη ζάχαρη άχνη με τα φιστίκια και τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν σκόνη. 4) Σε ένα μπολ βάζετε τα ασπράδια των αυγών και 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη. 5) Με ένα μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα χτυπάτε τα παραπάνω υλικά σας μέχρι να αφρατέψουν. ( ασπράδια αυγών, ζάχαρη ). 6) Στην συνέχεια μόλις αφρατέψουν τα υλικά σας προσθέτετε και την υπόλοιπη ζάχαρη. 7) Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να προκύψει μία μαρέγκα. 8) Με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ) προσθέτετε το μείγμα από τα φιστίκια. 9) Ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί στην μαρέγκα. 10) Απλώνετε την μαρέγκα στο ταψί σας ισιώνοντας την επιφάνεια της με μία σπάτουλα ή ένα κουτάλι. 11) Ψήνετε στην μεσαία σχάρα μέχρι να γίνει τραγανή και να ξεκολλάει εύκολα από το χαρτί περίπου για 1 1/2 ώρα. 12) Μόλις περάσει η 1 1/2 ώρα και γίνει τραγανή η μαρέγκα σας σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε το ταψί σας μέσα σε αυτόν για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ξεραθεί τελείως. |
Εκτέλεση ( για την καραμέλα ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω σε μέτρια φωτιά βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, την γλυκόζη και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνουν καραμέλα για 5-10 λεπτά. 2) Μόλις περάσουν τα 5-10 λεπτά και προκύψει μία καραμέλα αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε μέσα στην καραμέλα την κρέμα γάλακτος ( πολύ προσεκτικά γιατί θα αρχίσει να κοχλάσει ). 3) Μόλις ηρεμίσει λίγο το μείγμα επιστρέφετε το κατσαρολάκι στην φωτιά και ρίχνετε το βούτυρο σε 2 δόσεις ανακατεύοντας το με έναν αυγοδάρτη. 4) Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ κατά προτίμηση ανθεκτικό στην ζέστη και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. 5) Μόλις κρυώσει το μείγμα σας το αφήνετε στην άκρη και μοντάρετε το γλυκό σας. |
Εκτέλεση ( για το μοντάρισμα του γλυκού σας ) |
1) Σε έναν τετράγωνο δίσκο τοποθετείτε ένα τσέρκι ( μεταλλική φόρμα χωρίς πάτο ) ίδιων διαστάσεων με το τσέρκι και βάζετε το κομμάτι της μαρέγκας. 2) Περιχύνετε την μαρέγκα σας με την καραμέλα που είχατε φτιάξει πριν. 3) Πασπαλίζετε την επιφάνεια της καραμέλας με τα χοντροσπασμένα φιστίκια ( 20 γραμ. ). 4) Βάζετε τον δίσκο με το τσέρκι σας στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σφίξει. 5) Στην διάρκεια όπου το γλυκό σας είναι στο ψυγείο σε ένα μπολ βάζετε την κουβερτούρα και την λιώνετε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δεύτερα ή σε μπεν μαρί. 6) Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά και σφίξει η μπάρα σας την βγάζετε από το ψυγείο και την περιχύνετε με την σοκολάτα κουβερτούρα που λιώσατε πριν. 7) Απλώνετε την σοκολάτα σας καλά με μία σπάτουλα ή ένα κουτάλι και βάζετε το γλυκό σας ξανά στο ψυγείο για 30 λεπτά. 8) Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά βγάζετε το γλυκό σας από το ψυγείο και το χαράζετε σε 10 ίσα κομμάτια. 9) Αφήνετε τις μπάρες να κρυώσουν και μόλις κρυώσουν σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την κουβερτούρα με σοκολάτα γάλακτος αλλά το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γλυκό ή να αντικαταστήσετε την κουβερτούρα σας με λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα φράουλα. 2) Μην αφήνετε την καραμέλα να καεί διότι θα πικρίσει πολύ. |
Καλή απόλαυση