Σπιτικές μπάμιες με ψάρι στον φούρνο
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 30/08/2021
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 20 λεπτά για τις μπάμιες + 40 λεπτά για το ψήσιμο του ψαριού ) ( Συνολικός χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά ) |
1 1/2 ροφός ή πέρκα ή τσιπούρα ή φαγκρί ή μπακαλιάρος κομμένος σε φέτες ή μικρά κομμάτια 1 κιλό μπάμιες 150 ml ελαιόλαδο 500 γραμ. ντομμάτα, τριμμένη 2 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες 3 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και κομμένες στην μέση 1 φλιτζ. τσαγ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος Αλάτι & πιπέρι Υλικά ( για την προετοιμασία των μπάμιων ) 3/4 φλιτζ. τσαγ. ξίδι 1/3 φλιτζ. τσαγ. αλάτι |
Εκτέλεση ( για την προετοιμασία των μπάμιων ) |
1) Πλένετε και καθαρίζετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κοτσανάκια από τις μπάμιες. 2) Απλώνετε τις μπάμιες σας σε ένα ταψί. 3) Ραντίζετε τις μπάμιες με το ξίδι και το αλάτι. 4) Ανακατεύετε καλά. 5) Αφήνετε για 1-2 ώρες τις μπάμιες σας στον φούρνο να στεγνώσουν. ( Αυτή η διαδικασία βοηθάει ώστε να αποβάλουν τα σάλια ). 6) Μόλις περάσουν οι 1-2 ώρες και στεγνώσουν οι μπάμιες ετοιμάζετε το ψάρι. |
Εκτέλεση ( για το ψάρι και το τελείωμα του φαγητού ) |
1) Πλένετε καλά και κόβετε σε κομματάκια ή φέτες το ψάρι. 2) Αλατοπιπερώνετε ελαφρά. 3) Ξεπλένετε καλά τις μπάμιες. 4) Στεγνώνετε τις μπάμιες σε μία πετσέτα. 5) Σε ένα βαθύ τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί και να κάψει. 6) Μόλις ζεσταθεί και κάψει το ελαιόλαδο προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. 7) Σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν για περίπου 5 λεπτά. 8) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά και μαραθεί το κρεμμύδι και το σκόρδο προσθέτετε την ντομάτα και το αλατοπίπερο. 9) Αφήνετε τα υλικά σας να μαγειρευτούν για άλλα 5 λεπτά. 10) Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό. 11) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά προσθέτετε τον μισό μαϊντανό. 12) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190 βαθμούς. 13) Μεταφέρετε το φαγητό σε ένα ταψί ή πήλινο σκεύος. 14) Στρώνετε ομοιόμορφα τις μπάμιες. 15) Τοποθετείτε επάνω από τις μπάμιες τα κομμάτια του ψαριού. 16) Καλύπτετε με μερικές κουταλιές από την σάλτσα. 17) Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. 18) Πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό. 19) Τοποθετείτε το ταψί στον φούρνο. 20) Ψήνετε για περίπου 40 λεπτά ανάλογα με το πάχος των ψαριών. 21) Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά, ψηθούν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα ψάρια σας αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο. 22) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις μπάμιες με αρακά ή φασολάκια. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψάρι με κοτόπουλο ή κρέας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε πιπεριές γλυκές ή καυτερές. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε φέτα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί της αρεσκείας σας ( π.χ ανθότυρο, μυζήθρα κ.α.λ ). 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στις μπάμιες καρότο και να το σοτάρετε και αυτό με τα υπόλοιπα υλικά σας. |
Καλή απόλαυση