Σπιτικές μαντλέν ( madeleines ) με διπλή σοκολάτα

Written by on 10/01/2023

image_print
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά )
( Χρόνος αναμονής: 1 βράδυ & 2 ώρες )
( Χρόνος ψησίματος: 6-8 λεπτά )
( Κομμάτια: 20-25 )
Υλικά ( για τις μαντλέν )
100 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. αυγά
110 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γραμ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
15 γραμ. κακάο
40 γραμ. φρέσκο γάλα
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
50 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε σταγόνες

Υλικά ( για τις φόρμες )
10 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά ( για την γκανάζ πικρής σοκολάτας )
125 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
150 γραμ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλ. γλυκόζη

150 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα ( για την επικάλυψη προαιρετικά )
Εκτέλεση ( για την γκανάζ πικρής σοκολάτας )
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και την γλυκόζη.

2) Αφήνετε την γλυκόζη με την κρέμα γάλακτος επάνω στην φωτιά να βράσουν.

3) Σπάτε σε κομμάτια την κουβερτούρα σας και την ρίχνετε σε ένα μπολ.

4) Κατεβάζετε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και την γλυκόζη από την φωτιά και το ρίχνετε στο
μπολ με την σπασμένη κουβερτούρα.

5) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης ( μαρίζ ) ή ένα σύρμα χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας
μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

6) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε μία μεμβράνη και τυλίγετε το μπολ με την γκανάζ.

7) Ετοιμάζετε τα μαντλέν.
Εκτέλεση ( για τις μαντλέν )
1) Σε ένα κόσκινο μέσα σε ένα μπολ ή λεκάνη ρίχνετε το κακάο, το αλεύρι και το μπέικιν.

2) Κοσκινίζετε τα υλικά σας μέσα στο μπολ.

3) Σε ένα μπολ σπάτε τα αυγά σας.

4) Ρίχνετε τα σπασμένα αυγά σας στον κάδο του μίξερ.

5) Συνεχίζετε προσθέτοντας την ζάχαρη.

6) Ενσωματώνετε το φτερό στο μίξερ ( εξάρτημα ).

7) Ξεκινάτε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και χτυπάτε τα υλικά σας για 2-3 λεπτά.

8) Μόλις περάσουν τα 2-3 λεπτά συνεχίζετε το ανακάτεμα και προσθέτετε το γάλα και έπειτα το
μείγμα αλευριού που είχατε κοσκινίσει.

9) Συνεχίζετε προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο και τις σταγόνες σοκολάτας.

10) Τέλος αφήνετε τα υλικά σας να ομογενοποιηθούν πολύ καλά και να προκύψει ένα ζυμάρι.

11) Όταν προκύψει ένα ζυμάρι σταματάτε το μίξερ.

12) Βγάζετε τον γάντζο και έπειτα την ζύμη σας από το μίξερ και βάζετε την ζύμη σε ένα μπολ.

13) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε μία μεμβράνη και σκεπάζετε την λεκάνη με την ζύμη.

14) Αφήνετε την ζύμη σας στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες.

15) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ή σε ένα μπολ μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων βάζετε
το βούτυρο και το αφήνετε να λιώσει.

16) Μόλις λιώσει το βούτυρο αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά ή από τον φούρνο
μικροκυμάτων και προσθέτετε 10 γραμ. αλεύρι μέσα σε αυτό.

17) Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε με το βούτυρο και το αλεύρι σας τα φορμάκια για τα
μαντλέν.
( Εάν δεν έχετε φόρμες για μαντλέν χρησιμοποιείτε φόρμες για μάφινς ).

18) Μοιράζετε το μείγμα που φτιάξατε προηγουμένως στις φόρμες για τα μαντλέν σας γεμίζοντας τις
έως τα 2/3.

19) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

20) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε τις φόρμες με τα μαντλέν.

21) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα μαντλέν σας για 6-8 περίπου λεπτά ανάλογα με το
μέγεθος τους.

22) Όταν περάσουν τα 6-8 λεπτά ψηθούν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα μαντλέν σας ανοίγετε
την πόρτα του φούρνου και απόσυρετε τις φόρμες με αυτά.

23) Ακουμπάτε τα μαντλέν σε έναν πάγκο εργασίας και τα αφήνετε να κρυώσουν.

24) Μόλις κρυώσουν τα μαντλέν τα ξεφορμάρετε από τις φόρμες με την βοήθεια ενός μαχαιρού.

25) Πλένετε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με τελείωμα έναν κώνο με αστεράκια, ρίχνετε μέσα σε
αυτήν την γκανάζ σας, κάνετε μία ψηλή τρύπα σε κάθε μαντλέν και με την βοήθεια της σακούλας
ζαχαροπλαστικής τρυπώντας την σε κάθε μαντλέν το γεμίζετε με την γκανάζ.

26) Ετοιμάζετε την επικάλυψη.
Εκτέλεση ( για την επικάλυψη και το τελείωμα των μαντλέν σας )
1) Σπάτε σε κομμάτια την κουβερτούρα σας και την ρίχνετε σε ένα μπολ.

2) Σε ένα κατσαρολάκι με νερό επάνω στην φωτιά τοποθετείτε στο χείλος του το ανοξείδωτο μπολάκι
( μπεν μαρί ).

3) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης ( μαρίζ ) ή ένα σύρμα χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας
μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

4) Μόλις λιώσει η κουβερτούρα κατεβάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά.

5) Περιχύνετε τα μαντλέν σας με την λιωμένη σοκολάτα ή τα βουτάτε ένα-ένα σε αυτήν μέχρι να
καλυφθεί καλά όλη η επιφάνεια τους.

6) Ακουμπάτε σε ένα ταψί μία σχάρα.

7) Όταν καλυφθεί καλά όλη η επιφάνεια τους με την βοήθεια μίας λαβίδας βγάζετε τα μαντλέν σας
από την σοκολάτα και τα ακουμπάτε επάνω στην σχάρα ή επάνω σε μία λαδόκολλα.

8) Αφήνετε τα μαντλέν σας να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη τους.

9) Μόλις σταθεροποιηθεί η επικάλυψη των μαντλέν τα σερβίρετε ή τα τοποθετείτε σε πιάτα ή
πιατέλες ή αεροστεγή μπολάκια και τα αποθηκεύετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την σοκολάτα κουβερτούρα με σοκολάτα γάλακτος ή
λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα φράουλα.

2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα μαντλέν σας με τριμμένο Ινδοκάρυδο.

3) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα μαντλέν σας με τριμμένους ξηρούς καρπούς
( π.χ αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης κ.α.λ ).

4) Μπορείτε εάν θέλετε μέσα στην γέμιση σας λεμόνι ή πορτοκάλι ή βανίλια.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε γραμμές σοκολάτας επάνω στα μαντλέν με την βοήθεια ενός χωνιού.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας ολόκληρα αμύγδαλα ή ολόκληρα
δαμάσκηνα.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση κομμένα φρουί γλασέ ή αποξηραμένα φρούτα.

9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας θρυμματισμένα μπισκότα πτι-μπερ ή
oreo.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59











Current show

Group Therapy

16:00 17:59