Σπιτικά swiss rolls γεμιστά με κρέμα και μαρμελάδα rasberry
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 28/06/2021
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 10-12 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 6-7 ώρες ) ( Μερίδες: 14 ) |
Υλικά ( για την βάση ) 4 κρόκοι αυγών 4 ασπράδια αυγών 120 γραμ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική 120 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο Υλικά ( για την κρέμα ) 500 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες 4 κρόκοι αυγών 80 γραμ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική 40 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 20 γραμ. κορν φλάουρ 1 κουτ. σουπ. μαύρο ρούμι 20 γραμ. βούτυρο αγελάδος Υλικά ( για την συναρμολόγηση του γλυκού ) 300 γραμ. μαρμελάδα rasberry Λίγη ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά για το πασπάλισμα ) 250 γραμ. φρέσκα φρούτα του δάσους ( blackberries, rasberries, blueberries ) ( προαιρετικά για το σερβίρισμα ) |
Εκτέλεση ( για την βάση ) |
1) Σε ένα μίξερ με σύρμα ρίχνετε τους κρόκους με 90 γραμ. από την ζάχαρη κρυσταλλική. 2) Βάζετε σε λειτουργία το μίξερ και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν τα αυγά σας. 3) Όταν αφρατέψουν και ασπρίσουν τα αυγά σας σταματάτε το μίξερ και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα άλλο μπολ. 4) Καθαρίζετε τον κάδο και το σύρμα του μίξερ και τα στεγνώνετε πολύ καλά. 5) Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη. 6) Βάζετε σε λειτουργία το μίξερ και χτυπάτε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα. 7) Μόλις γίνουν τα ασπράδια σας μια σφιχτή μαρέγκα σταματάτε το μίξερ. 8) Ρίχνετε την μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων. 9) Ανακατεύετε απαλά με μία μαρίζ. 10) Συνεχίζετε προσθέτοντας το αλεύρι σιγά-σιγά. 11) Μόλις τελειώσετε όλο το αλεύρι ανακατεύετε με μία μαρίζ το μείγμα σας. 12) Τελειώνετε ενσωματώνοντας με τον ίδιο τρόπο την υπόλοιπη μαρέγκα. 13) Σε ένα ταψί διαστάσεων 25 χ 40 εκ. στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί ή μία επιφάνεια σιλικόνης. 14) Απλώνετε σε όλη την επιφάνεια ή στο χαρτί το μείγμα που έχετε φτιάξει. 15) Απλώνετε καλά το μείγμα σας με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ) να έχει παντού το ίδιο πάχος. 16) Βάζετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσει. 17) Μόλις περάσουν τα 10-12 λεπτά και ροδίσει η βάση σας την βγάζετε από τον φούρνο. 18) Αφήνετε την βάση σας να κρυώσει. 19) Μόλις κρυώσει η βάση σας την αναποδογυρίζετε σε έναν πάγκο εργασίας και την ξεκολλάτε από το αντικολλητικό χαρτί. 20) Ετοιμάζετε την κρέμα σας. |
Εκτέλεση ( για την κρέμα ) |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το γάλα και το αφήνετε να βράσει. 2) Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αλεύρι και τους κρόκους των αυγών. 3) Λίγο πριν πάρει μια βράση το γάλα σας ρίχνετε το 1/3 στο μείγμα των αυγών. 4) Ανακατεύετε πολύ καλά. 5) Αδειάζετε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. 6) Συνεχίζετε το ανακάτεμα επάνω στην φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. ( Θα δείτε μεγάλες φουσκάλες να σκάνε στην επιφάνεια ). 7) Όταν αρχίσει να βγάζει μεγάλες φουσκάλες η κρέμα σας την κατεβάζετε από την φωτιά. 8) Συνεχίζετε προσθέτοντας το ρούμι και το βούτυρο. 9) Ανακατεύετε πολύ καλά το ρούμι με το βούτυρο στην κρέμα σας. 10) Αδειάζετε την κρέμα σε ένα καθαρό και ρηχό σκεύος. ( Έτσι ώστε να απλωθεί και να κρυώσει πιο γρήγορα ). 11) Σκεπάζετε την κρέμα σας με μία μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. 12) Αφήνετε την κρέμα σας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 13) Βάζετε την κρέμα σας στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά ( για 2-3 ώρες άλλα μπορεί να μείνει και 1 βράδυ ). 14) Την επόμενη μέρα συναρμολογείτε το γλυκό σας. |
Εκτέλεση ( για την συναρμολόγηση του γλυκού ) |
1) Βγάζετε την κρέμα από το ψυγείο. 2) Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα άλλο μπολ. 3) Ανακατεύετε την κρέμα σας με ένα σύρμα ώστε να μαλακώσει, να αφρατέψει και να γίνει λεία ( γιατί στο ψυγείο η όψη της θα έχει γίνει σκληρή ). 4) Σε έναν πάγκο στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί. 5) Ακουμπάτε την βάση στο αντικολλητικό χαρτί. 6) Απλώνετε σε όλη την επιφάνεια της βάσης την μαρμελάδα rasberry. 7) Μόλις απλώσετε την μαρμελάδα συνεχίζετε απλώνοντας από επάνω την κρέμα. 8) Τυλίγετε την βάση με την βοήθεια του χαρτιού σε σφιχτό ρολό. 9) Βάζετε το ρολό με την βάση στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες. 10) Μόλις περάσουν οι 4 ώρες βγάζετε το γλυκό από το ψυγείο. 11) Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε ( προαιρετικά ) με ζάχαρη άχνη την οποία εάν θέλετε την καίτε με ένα φλόγιστρο. 12) Γαρνίρετε ( προαιρετικά ) με φρούτα φρέσκα δάσους ( blackberries, rasberries, blueberries κ.α.λ ). Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τα φρέσκα φρούτα δάσους με φρέσκα φρούτα εποχής. 2) Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη άχνη που πασπαλίσατε το γλυκό σας στο τέλος με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή κακάο σε σκόνη. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε σιρόπι της αρεσκείας σας ( φράουλα, σοκολάτα, καραμέλα κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την μαρμελάδα rasberry με μαρμελάδα της αρεσκείας σας ( π.χ φράουλα, βερίκοκο, πορτοκάλι κ.α.λ ). |
Καλή απόλαυση