Σπιτικά φιλέτα με σάλτσα μαδέρας

Written by on 06/05/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 160-180 ανάλογα με τον φούρνο σας )
( Μερίδες: 4 )
1 1/2 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο
1 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο ή ελαιόλαδο περίπου
3 κουτ. σουπ. κοφτές αλεύρι
1 φλιτζ. τσαγ. ζωμός βοδινού
1/2 φλιτζ. τσαγ. κρασί τύπου μαδέρας ή κόκκινο ξηρό
1 κουτ. σουπ. κέτσαπ
1 κουταλάκι τσαγ. γούστερ σος
Εστραγκόν ( προαιρετικά )
1 φλιτζ. τσαγ. κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
Εκτέλεση
1) Πλένετε και κόβετε το κρέας σας αφαιρώντας το πάχος σε μικρά φιλετάκια.

2) Σε μία κατσαρόλα ή τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το μισό βούτυρο ή το ελαιόλαδο.

3) Αφήνετε να λιώσει καλά το βούτυρο ή να κάψει καλά το λάδι.

4) Στην συνέχεια προσθέτετε τα φιλετάκια σας και τα σοτάρετε καλά από τις δύο πλευρές μέχρι
να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

5) Τοποθετείτε τα φιλετάκια σας σε ένα ταψί και τα ψήνετε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για 40 λεπτά περίπου.

6) Όταν ψηθούν τα φιλετάκια σας τα βγάζετε από τον φούρνο και αφαιρείτε το ζωμό του λίπους
προσεχτικά βάζοντας το σε ένα κατσαρολάκι.

7) Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο ή ελαιόλαδο και το δένετε με το αλεύρι ανακατεύοντας το πολύ καλά με ένα
σύρμα χειρός για να μην σβολιάσει μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

8) Μόλις πάρει ένα χρυσαφί χρώμα το μείγμα σας προσθέτετε το ζωμό.

9) Ανακατεύετε πολύ καλά ώσπου να αρχίσει να βράζει.

10) Μόλις αρχίσει να βράζει σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί λίγο το κρασί και προσθέτετε την
κέτσαπ, την γούστερ σος, την σάλτσα του φιλέτου και ( προαιρετικά ) ελάχιστο εστραγκόν.

11) Ρυθμίζετε την φωτιά σας σε σιγανή θερμοκρασία για 15 λεπτά και αφήνετε να βράσει.

12) Όταν περάσουν τα 15 λεπτά και βράσει το μείγμα σας προσθέτετε την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι.

13) Ανακατεύετε καλά.

14) Αφήνετε για 1-2 λεπτά ακόμη την σάλτσα σας στην φωτιά ανακατεύοντας την καλά.

15) Κατεβάζετε από την φωτιά την σάλτσα σας και σε πιάτα βάζετε τα φιλέτα σας και τα σερβίρετε με την
σάλτσα.

16) Συνοδεύετε τα φιλέτα σας με τηγανιτές πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες ή φασολάκια βουτύρου ή με
μικρές ντομάτες ψημένες στον φούρνο ( προαιρετικά ).

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να βράσετε σε μία κατσαρόλα ρύζι και να συνοδέψετε το φαγητό σας.

2) Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το μοσχαρίσιο κρέας με χοιρινό.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμείτε τα φιλέτα σας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή πάπρικα γλυκιά.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59









 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59