Σπιτικά Τσαΐτια
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 18/05/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά ) ( Μερίδες: 10+) |
Υλικά ( για το ζυμάρι ) 3 κούπες αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις ) 1 πρέζα αλάτι 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο 2 κουτ. σουπ. ξίδι Υλικά ( για την γέμιση ) 1 κρασοπότηρο γάλα 1 κιλό φέτα ή κεφαλοτύρι τριμμένο Αλάτι & πιπέρι 1 μικρό ματσάκι δυόσμος ή άνηθος |
Εκτέλεση ( για την ζύμη ) |
1) Σε μία λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι, το ξίδι, το αλάτι και το νερό ( τόση ποσότητα όση χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια ). 2) Τέλος συνεχίζετε προσθέτοντας το ελαιόλαδο. 3) Ζυμώνετε καλά να δημιουργηθεί ένα εύπλαστο ζυμάρι. 4) Μόλις δημιουργηθεί ένα εύπλαστο ζυμάρι το σκεπάζετε με μία πετσέτα και το αφήνετε στην άκρη για περίπου 1/2 ώρα να ξεκουραστεί. 5) Ετοιμάζετε την γέμιση. |
Εκτέλεση ( για την γέμιση και το τελείωμα των τσαΐτιων σας ) |
1) Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά σας ( άνηθος ). 2) Σε μία λεκάνη ρίχνετε το τυρί. 3) Συνεχίζετε προσθέτοντας μέσα στο τυρί σας τα μυρωδικά σας ( αλάτι,πιπέρι & άνηθος ). 4) Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε λίγο-λίγο το γάλα. 5) Δοκιμάζετε εάν χρειαστεί λίγο ακόμη αλάτι και αφήνετε την γέμιση στην άκρη. 6) Αλευρώνετε έναν πάγκο εργασίας. 7) Παίρνετε το ζυμάρι και με την βοήθεια ενός μαχαιριού το κόβετε σε κομμάτια-μπαλάκια. 8) Ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε φύλλο 30 εκ. περίπου. 9) Βάζετε στην επιφάνεια κάθε φύλλου με την βοήθεια ενός κουταλιού ποσότητα από την γέμιση σας. 10) Διπλώνετε το φύλλο σας σε ότι σχήμα προτιμάτε. 11) Βάζετε σε ένα μπολάκι νερό και βρέχετε τις άκρες των φύλλων ( για να μην χυθεί η γέμιση σας ). 12) Σε ένα τηγάνι επάνω σε χαμηλή φωτιά ρίχνετε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο. 13) Αφήνετε το λάδι σας να κάψει. 14) Μόλις κάψει το λάδι σας τοποθετείτε ένα-ένα τα τσαΐτια σας μέχρι να γεμίσετε όλο το τηγάνι. 15) Αφήνετε τα τσαΐτια σας να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 16) Όταν πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα τσαΐτια σας με την βοήθεια μίας μασιάς τα αποσύρετε από αυτό. 17) Στρώνετε ένα χαρτί κουζίνας σε μία πιατέλα και ακουμπάτε τα τσαΐτια σας. 18) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να ψήσετε τα τσαΐτια σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση άλλα τυριά της αρεσκείας σας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αλλαντικά της αρεσκείας σας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μανιτάρια κονσέρβας ή άλλα μανιτάρια της αρεσκείας σας μέσα στην γέμιση. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσαΐτια σας με σουσάμι ή μαυροσούσαμο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τα τσαΐτια σας με σαλάτα ή κέτσαπ, μουστάρδα, σος γιαουρτιού ή μαγιονέζα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας καυτερό πιπέρι ή καυτερή πιπεριά ή τσίλι ή μπούκοβο για να το κάνετε πικάντικο. |
Καλή απόλαυση