Σπιτικά ταχινοκούλουρα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 05/10/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά στον αέρα ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Κομμάτια: 40 ) |
300 γραμ. ταχίνι 250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική 1 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ 1 κουτ. σουπ. κανέλα σε σκόνη 1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο 1/2 κουτ. γλ. μαχλέπι 50 ml κονιάκ 300 ml χυμός από φρέσκο πορτοκάλι 700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1-2 κουτ. σουπ. μέλι Σουσάμι για το πασπάλισμα |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά το πορτοκάλι σας το κόβετε στην μέση με την βοήθεια ενός μαχαιριού και το στύβετε σε ένα λεμονοστύφτη και κρατάτε τον χυμό του. 2) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα ρίχνετε την ζάχαρη και το ταχίνι. 3) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας για περίπου 2 λεπτά. 4) Μόλις περάσουν τα 2 λεπτά σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού,το μπέικιν, το μέλι, το κονιάκ, και τα μυρωδικά. 5) Ξεκινάτε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 6) Σε μία λεκάνη με ένα κόσκινο ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν. 7) Κοσκινίζετε το αλεύρι. 8) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά σας προσθέτετε τμηματικά το κοσκινισμένο αλεύρι. 9) Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά σας και να ξεκολλάει το ζυμάρι από τα τοιχώματα. 10) Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σας και ξεκολλάει το αλεύρι από τα τοιχώματα τότε η ζύμη σας είναι έτοιμη. 11) Σταματάτε το μίξερ και αφήνετε λίγο την ζύμη σας να σταθεί – ξεκουραστεί για 1-2 λεπτά. 12) Όταν περάσουν τα 1-2 λεπτά σταθεί και ξεκουραστεί η ζύμη σας βγάζετε το σύρμα. 13) Αφαιρείτε την ζύμη σας από τον κάδο του μίξερ και την ακουμπάτε σε έναν πάγκο εργασίας. 14) Με την βοήθεια μίας χούφτας ή ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη σας σε μικρά κομμάτια. 15) Πλάθετε κάθε κομμάτι σε κουλουράκια. 16) Στρώνετε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα. 17) Τοποθετείτε επάνω στο ταψί με την λαδόκολλα τα κουλουράκια σας. 18) Πασπαλίζετε τα κουλουράκια σας με σουσάμι. 19) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. 20) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με τα κουλουράκια σας. 21) Ψήνετε τα κουλουράκια σας στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου. 22) Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά σβήνετε τον φούρνο, ανοίγετε την πόρτα του και αποσύρετε το ταψί. 23) Αφήνετε τα κουλουράκια σας να κρυώσουν και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας λίγο κακάο ή κρέμα φουντουκιού για να κάνετε τα κουλουράκια σας σοκολατένια. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δεύτερα σοκολάτα κουβερτούρα ή σοκολάτα λευκή ή σοκολάτα φράουλας ή γάλακτος και να την περιχύσετε επάνω στα κουλουράκια σας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε γραμμές σοκολάτας επάνω στα κουλούρια σας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε μαρμελάδα και να την περιχύσετε επάνω στα κουλούρια σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας φρουί γλασέ ή αποξηραμένα φρούτα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας ψηφίδες σοκολάτας. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με ζάχαρη καστανή ή στέβια. |
Καλή απόλαυση