Σπιτικά σου τυριού από την Βουργουνδία
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 23/04/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50-55 λεπτά περίπου ) ( Χρόνος ψησίματος; 25 λεπτά περίπου ) ( Βαθμοί ψησίματος: 200 ) |
150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γραμ. τριμμένη γραβιέρα 4 αυγά 80 γραμ. φρέσκο βούτυρο Μοσχοκάρυδο Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. 2) Σε μία μέτρια κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε 250 ml νερό. 3) Αφήνετε το νερό επάνω στην φωτιά να πάρει μία βράση. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το βούτυρο σας σε κομμάτια. 5) Όταν πάρει μία βράση το νερό σας προσθέτετε το βούτυρο 6) Συνεχίζετε προσθέτοντας 1 κουτ. γλ. αλάτι. 7) Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε μέσα όλο το αλεύρι. 8) Με την βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύετε τα υλικά σας πολύ γρήγορα μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα. 9) Όταν προκύψει ένα λείο μείγμα σταματάτε το ανακάτεμα. 10) Τοποθετείτε ξανά την κατσαρόλα επάνω σε χαμηλή φωτιά. 11) Ανακατεύετε τα υλικά σας με μία σπάτουλα για περίπου 1-2 λεπτά για να φύγει η υγρασία και να <<στεγνώσει >> η ζύμη. 12) Μόλις κρυώσει ελαφρά η ζύμη σπάτε ένα – ένα τα αυγά σε ένα μπολάκι και τα ρίχνετε ένα-ένα στην ζύμη σας ανακατεύοντας τα καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. 13) Τρίβετε το τυρί σας σε ένα τρίφτη μέσα σε ένα μπολ. 14) Προσθέτετε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και το τριμμένο τυρί μέσα στο μείγμα. 15) Ανακατεύετε ξανά τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθεί το τυρί με το υπόλοιπο μείγμα. 16) Βουτυρώνετε ένα ταψί. 17) Πλάθετε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια μέγεθος μικρού καρυδιού. 18) Τοποθετείτε ένα- ένα τα μπαλάκια στο βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους ( προαιρετικά μπορείτε να αλείψετε τα μπαλάκια με κρόκο αυγού για να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα ). 19) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί. 20) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα σου για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 21) Όταν περάσουν τα 25 λεπτά ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα σου ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί. 22) Πλένετε ένα μαρούλι. 23) Κόβετε με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόκκινες πιπεριές σε ροδέλες. 24) Αφαιρείτε από τις ελιές το κουκούτσι και τις κόβετε στην μέση. 25) Τοποθετείτε τα μαρούλια σε έναν δίσκο. 26) Συνεχίζετε τοποθετώντας τα σου στην μέση του δίσκου. 27) Γαρνίρετε στην άκρη με ροδέλες πιπεριάς και τις ροδέλες ελιάς. 28) Πασπαλίζετε τα σου με άνηθο ή μαϊντανό ( προαιρετικά ). 29) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Τα σου τυριού σερβίρονται παραδοσιακά στην Βουργουνδία με κρασί. 2) Μπορείτε εάν θέλετε να γεμίσετε τα σου με μείγμα φρέσκου λευκού τυριού ( π.χ chevre ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την γέμιση με τριμμένη καρυδόψιχα και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση φουά γκρα ή κάποιο πατέ. 5) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας ψιλοκομμένο άνηθο. 6) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση ψιλοκομμένα αλλαντικά της αρεσκείας σας. ( π.χ μπέικον ψιλοκομμένο, ζαμπόν, λουκάνικα ψιλοκομμένα κ.α.λ ). 7) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε και άλλα είδη τυριών ψιλοκομμένα μέσα στην γέμιση ( π.χ γκούντα, ένταμ, έμμενταλ κ.α.λ ). 8) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα σου με μία σαλάτα πράσινη. 9) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα σου με σουσάμι. 10) Εάν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε τα σου σαν ορεκτικά. 11) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα ή καυτερή ψιλοκομμένη πιπεριά για να κάνετε τα σου πικάντικα. 12) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα σου με μία κόκκινη σάλτσα ή κέτσαπ ή μαγιονέζα. |
Καλή απόλαυση