Σπιτικά σουτζουκάκια από ρεβίθια

Written by on 08/04/2023

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά περίπου )
( Βαθμοί ψησίματος: 190 βαθμοί στον αέρα )
( Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά περίπου )
( Μερίδες: 4 )
Υλικά ( για τα σουτζουκάκια )
250 γραμ ρεβίθια
1 ματσάκι δυόσμος
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλ. κύμινο
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
200 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι & πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο

Υλικά ( για την σάλτσα )
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 μεγάλες ώριμες τριμμένες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
4-5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. πελτές ντομάτας
Αλάτι & πιπέρι
4-5 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
Φύλλα βασιλικού ή δυόσμου ( για την διακόσμηση )
Εκτέλεση
1) Σε μία λεκάνη με νερό ρίχνετε τα ρεβίθια σας.

2) Ρίχνετε λίγο αλάτι και αφήνετε τα ρεβίθια σας μέσα στο νερό για 1 βράδυ.

3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια σας.

4) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας.

5) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον δυόσμο σας.

6) Σε ένα μούλτι ρίχνετε και θρυμματίζετε την φρυγανιά σας.

7) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον βασιλικό.

8) Πλένετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες σας.

9) Σε μία κατσαρόλα ή μία χύτρα με νερό μέχρι την μέση ρίχνετε τα ρεβίθια σας.

10) Αλατοπιπερώνετε.

11) Κλείνετε την χύτρα ή την κατσαρόλα σας με το καπάκι τους και αφήνετε τα ρεβίθια σας να
μαλακώσουν καλά.

12) Όταν μαλακώσουν καλά τα ρεβίθια σας ανοίγετε την χύτρα ή βγάζετε το καπάκι από την
κατσαρόλα.

13) Σε ένα σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη ρίχνετε τα βρασμένα ρεβίθια σας και τα στραγγίζετε καλά
( Κρατάτε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια ).

14) Σε ένα μούλτι ή μπλέντερ ρίχνετε τα ρεβίθια σας.

15) Ξεκινάτε το μούλτι ή μπλέντερ και πολτοποιείτε τα ρεβίθια σας μέχρι να προκύψει ένας χυλός με
λίγα κομμάτια.

16) Μόλις πολτοποιηθούν τα ρεβίθια σας και προκύψει ένας χυλός με λίγα κομμάτια σταματάτε το
μούλτι ή μπλέντερ και αδειάζεται τα χυλό σας σε ένα μπολ.

17) Κάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να πολτοποιήσετε όλα τα ρεβίθια σας.

18) Μέσα στο μπολ με τον πουρέ ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά σας.

19) Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά σας με τα χέρια σας μέχρι να προκύψει μία ζύμη σφιχτή που να
πλάθετε στα χέρια.

20) Μόλις προκύψει μία ζύμη που να πλάθετε στα χέρια σταματάτε το ζύμωμα.

21) Με το ζυμάρι που προέκυψε πλάθετε σουτζουκάκια.

22) Στρώνετε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα.

23) Ακουμπάτε πάνω στην λαδόκολλα τα σουτζουκάκια που φτιάξατε.

24) Ραντίζετε τα σουτζουκάκια που φτιάξατε με λίγο ελαιόλαδο.

25) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190 βαθμούς στον αέρα.

26) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας.

27) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα σουτζουκάκια σας για περίπου 40 λεπτά μέχρι να
ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

28) Μόλις ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα σουτζουκάκια σας ανοίγετε την πόρτα του
φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας.

29) Ετοιμάζετε την σάλτσα.
Εκτέλεση ( για την σάλτσα και το τελείωμα του φαγητού σας )
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά τις ντομάτες σας.

2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τις ντομάτες από τα κοτσάνια τους.

3) Με την βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε τις ντομάτες σας.

4) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο.

5) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας επάνω στην φωτιά να κάψει.

6) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σας και το σκόρδο σας.

7) Αφήνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σας επάνω στην φωτιά μέχρι να ροδίσει.

8) Όταν ροδίσει το κρεμμύδι και το σκόρδο σας προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες σας.

9) Συνεχίζετε προσθέτοντας τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

10) Με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε καλά τα υλικά σας.

11) Συνεχίζετε προσθέτοντας μισό ποτήρι ζεστό νερό.

12) Αφήνετε τα υλικά σας να σιγομαγειρευτούν και να δέσει καλά η σάλτσα.

13) Όταν σιγομαγειρευτούν τα υλικά σας και δέσει ή σάλτσα προσθέτετε τα σουτζουκάκια.

14) Αφήνετε τα σουτζουκάκια με την σάλτσα να μαγειρευτούν για άλλα 5 λεπτά χωρίς να τα
ανακατέψετε για να μην διαλυθούν.

15) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά.

16) Σερβίρετε σε πιάτα και συνοδεύετε με ρύζι μπασμάτι ή ζυμαρικά ή πουρέ πατάτας.

17) Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα ή
ψιλοκομμένη πιπεριά για να κάνετε τα σουτζουκάκια σας πικάντικα.

2) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την φρυγανιά με ψωμί του τοστ ή ψωμί της αρεσκείας σας.

3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας ένα αυγό για να δέσει καλύτερα.

4) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας λίγο τριμμένο καρότο.

5) Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην σάλτσα σας λίγο ζάχαρη.

6) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε τα σουτζουκάκια σας με μία σαλάτα.

7) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδεύσετε τα σουτζουκάκια σας με γιαούρτι ή σάλτσα γιαουρτιού.

8) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε τα σουτζουκάκια σας με πίτες για σουβλάκια.

9) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδεύσετε τα σουτζουκάκια σας με πατάτες τηγανιτές.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

[There are no radio stations in the database]