Σπιτικά Σιρόν ( Συνταγή από τον Πόντο )

Written by on 24/12/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά περίπου )
( Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 200 λεπτά )
Υλικά ( για την ζύμη )
6 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ. τσαγ. λάδι
1 κουτ. γλ. ξύδι
Νερό χλιαρό
Αλάτι

Υλικά ( για το σερβίρισμα )
1 κιλό γιαούρτι
4 σκελίδες σκόρδου
3 κουτ. σουπ. λάδι
2 κουτ. σουπ. ξύδι
2 κουτ. σουπ. βούτυρο
Λίγο λάδι ( για το άλειμμα του ταψιού )
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1) Σε μία βαθιά λεκάνη προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το νερό ( λίγο-λίγο ).

2) Ζυμώνετε μέχρι να προκύψει μία ζύμη μέτρια.

3) Μόλις προκύψει μία ζύμη μέτρια την σκεπάζετε με μία πετσέτα.

4) Αφήνετε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.

5) Μόλις περάσει η 1/2 ώρα βγάζετε την ζύμη από την λεκάνη και την ακουμπάτε σε έναν αλευρωμένο πάγκο
εργασίας.

6) Με ένα μαχαίρι κόβετε την ζύμη σας σε κομμάτια και την πλάθετε σε μπαλάκια.

7) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε την ζύμη σας σε μικρά φύλλα διαμέτρου 12 εκ.

8) Αλείφετε ένα τηγάνι με λίγο λάδι.

9) Τοποθετείτε το τηγάνι σας επάνω στην φωτιά.

10) Βάζετε ένα-ένα τα φύλλα και τα ψήνετε τυλίγοντας τα σε ρολάκια.

11) Τοποθετείτε τα ρολάκια σας στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και ετοιμάζετε την σος γιαουρτιού.
Εκτέλεση ( για την σος γιαουρτιού )
1) Καθαρίζετε και πολτοποιείτε τα σκόρδα σας.

2) Σε μία λεκάνη ρίχνετε το γιαούρτι, το πολτοποιημένο σκόρδο, το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.

3) Ανακατεύετε καλά.

4) Σερβίρετε.
Εκτέλεση ( για το τελείωμα και το σερβίρισμα των Σιρόν σας )
1) Απλώνετε με ένα κουτάλι την σάλτσα γιαουρτιού σας επάνω στα ρολάκια.

2) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά βάζετε 2 κουτ. σουπ. βούτυρο.

3) Αλείφετε να λιώσει και να κάψει το βούτυρο.

4) Μόλις λιώσει και κάψει το βούτυρο το κατεβάζετε από την φωτιά και το περιχύνετε πάνω στο γιαούρτι σας.

5) Ανάβετε τον φούρνο και τον προθερμαίνετε στους 200 βαθμούς.

6) Τοποθετείτε το ταψί σας στον προθερμασμένο φούρνο.

7) Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

8) Αφήνετε λίγο να κρυώσουν.

9) Σερβίρετε σε πιάτα με την σος τα Σιρόν σας.

10) Πασπαλίζετε ( προαιρετικά ) με πιπέρι ή πάπρικα.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να γεμίσετε τα Σιρόν σας με αλλαντικά
( π.χ λουκάνικα, ζαμπόν, σαλάμι αέρος, πάριζα, μορταδέλα κ.α.λ ) .

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε τα Σιρόν σας με τυριά
( π.χ γραβιέρα, γκούντα, έμενταλ, κασέρι, κεφαλοτύρι κ.α.λ ).

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κέτσαπ, μουστάρδα ή μαγιονέζα ( αφαιρώντας την σος γιαουρτιού ).

4) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε τα Σιρόν σας γλυκά προσθέτοντας πάνω από την σος γιαουρτιού μέλι ή
μαρμελάδα ( αφαιρώντας το σκόρδο ).

5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς την σος σας.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59









 



Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59