Σπιτικά ρώσικα γεμιστά μπισκότα (καρυδάκια)
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 17/12/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 3 ώρες + 20 λεπτά περίπου ) ( Χρόνος τηγανίσματος: 5-7 λεπτά ) ( Μερίδες: 40-60 καρυδάκια ανάλογα με το μέγεθος που θα τα φτιάξετε ) |
Υλικά ( για την ζύμη ) 2 αυγά 1 1/2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη κρυσταλλική 1 1/2 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο 3 1/2 κουτ. σουπ. μαγιονέζα 1/2 sour cream 2 κουτ. σουπ. άσπρο ξύδι 1 κουτ. γλ. σόδα Αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις όσο πάρει ) Υλικά ( για την γέμιση ) 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 1 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο Λίγη βανίλια 1 φλιτζ. τσαγ. τυρί κρέμα |
Εκτέλεση |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε νερό μέχρι την μέση. 2) Μέσα στο νερό βάζετε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα. 3) Αφήνετε το ζαχαρούχο γάλα να βράσει για περίπου 3 ώρες μέχρι να καραμελώσει. 4) Μόλις περάσουν οι 3 ώρες με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας ή μίας λαβίδας βγάζετε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα. 5) Ανοίγετε την συσκευασία του γάλατος αφαιρώντας το καπάκι. 6) Ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα σας σε μία λεκάνη ή μπολ. 7) Μέσα στην λεκάνη ή μπολ με το ζαχαρούχο γάλα ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την γέμιση ( βούτυρο, βανίλια, τυρί κρέμα ). 8) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ομογενοποιηθούν. 9) Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σας τα αφήνετε στην άκρη. 10) Φτιάχνετε την ζύμη. |
Εκτέλεση ( για την ζύμη και το τελείωμα τον καρυδιών σας ) |
1) Σε μία λεκάνη σπάτε τα αυγά σας. 2) Μέσα στην λεκάνη με τα σπασμένα αυγά σας ρίχνετε την ζάχαρη και το βούτυρο. 3) Συνεχίζετε προσθέτοντας την μαγιονέζα και την sour cream. 4) Αφήνετε στην άκρη. 5) Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε την σόδα και το ξύδι. 6) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να διαλυθεί η σόδα καλά στο ξύδι. 7) Μόλις διαλυθεί η σόδα στο ξύδι την προσθέτετε μέσα στην λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά σας. 8) Τέλος προσθέτετε μέσα στην λεκάνη το αλεύρι ( όσο πάρει μέχρι να δημιουργηθεί μία πολύ σφιχτή και σκληρή ζύμη πλάθοντας την ). 9) Όταν δημιουργηθεί μία σκληρή ζύμη με την βοήθεια ενός μαχαιριού την κόβετε σε μικρά κομμάτια. 10) Πλάθεται κάθε κομμάτι σε στρογγυλό μπαλάκι ( καρυδάκι ) και τα τοποθετείτε στο ειδικό εργαλείο βαφλιέρα μέχρι να γεμίσει όλη και τα ψήνετε. ( Εάν δεν έχετε το ειδικό εργαλείο τα τηγανίζετε στο τηγάνι σχηματίζοντας την ζύμη σαν μισοφέγγαρο μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα ). 11) Μόλις ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα ή ψηθούν στο ειδικό εργαλείο τα βγάζετε από αυτό. 12) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο ζυμάρι σας. 13) Στρώνετε ένα απορροφητικό και ακουμπάτε τα καρυδάκια σας μέχρι να κρυώσουν καλά. 14) Όταν κρυώσουν καλα τα καρυδάκια σας βάζετε την γέμιση μέσα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με τελείωμα έναν κώνο στρογγυλό και γεμίζετε τα μισά καρυδάκια σας. 15) Τα υπόλοιπα μισά καρυδάκια τα ενώνετε πάνω στα καρυδάκια με την γέμιση. 14) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Τα sour cream θα τα βρείτε στα ρώσικα μαγαζιά λέγονται και σμετάνα. 2) Το εργαλείο για τα καρυδάκια ( βαφλιέρα το πουλάνε στα σούπερ μάρκετ lidl ). 3) Μπορείτε εάν θέλετε να γεμίσετε τα καρυδάκια σας με λιωμένη σοκολάτα μπισκότα τριμμένα και ξηρούς καρπούς και να τα βουτήξετε μέσα σε λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή γάλακτος ή λευκή σοκολάτα. 4) Μπορείτε να γεμίσετε τα καρυδάκια σας με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας. |
Καλή απόλαυση