Σπιτικά πεϊνιρλί
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 27/10/2020
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( μερίδες: 20+ ) |
Για τη ζύμη: 3 κούπες αλεύρι 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ( ή 20 γραμ. νωπή ) 2 κουτ. γλ. ζάχαρη 1 κουτ. γλ. αλάτι 3 κουτ. σουπ. λιωμένο βούτυρο 1 κούπα χλιαρό νερό Για την γέμιση: Σάλτσα ντομάτας ( έτοιμη ή δική σας ) Ζαμπόν, γαλοπούλα, μπέικον ( ή όποιο αλλαντικό της αρεσκείας σας ) Κασέρι, γκούντα, φέτα ( ή όποιο άλλο τυρί ) Πιπεριά, μανιτάρια Λίγο λιωμένο βούτυρο ( επιπλέον ) Ροδέλες ελιές ( προαιρετικά ) |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα μπολ με νερό διαλύετε τη ζάχαρη, το αλάτι, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη. 2) Σε μια άλλη λεκανίτσα αδειάζετε το αλεύρι. 3) Ανοίγετε μια λακούβα στο κέντρο. 4) Στην λακούβα, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και το νερό. 5) Ανακατεύετε κυκλικά από το κέντρο μπρος τα έξω παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι. 6) Ζυμώνετε καλά για 5 λεπτά περίπου και έως ότου η ζύμη να γίνει λεία και μαλακιά ( μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο ακόμη αλεύρι ). 7) Σκεπάζετε το ζυμάρι με πετσέτα και το αφήνετε να ξεκουραστεί. 8) Όταν φουσκώσει η ζύμη την πατάτε με τις παλάμες σας και την χωρίζετε σε μπαλάκια ( ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα πεϊνιρλί ). 9) Παίρνετε κάθε μπαλάκι ζύμης και αλευρώνετε μια επιφάνεια. 10) Με πλάστη τους δίνετε το σχήμα βαρκούλας ( δηλαδή, στενόμακρο οβάλ ). 11) Στο κέντρο τοποθετείτε τα υλικά της γέμισης που έχετε επιλέξει ( εγώ προτείνω να βάλετε σάλτσα ντομάτας, κασέρι, πάριζα, μπέικον, ελιές και πιπεριές ). 12) Κλείνετε τις άκρες βάζοντας τις από κάτω έτσι ώστε να κλείσουν οι γωνίες και να μείνει ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο για να πάρουν το γνωστό σχήμα. 13) Στην συνέχεια βάζετε μια λαδόκολλα επάνω σε ένα ταψί και τοποθετείτε τα πεϊνιρλί σας το ένα δίπλα στο άλλο. 14) Ψήνετε στον φούρνο στους 190-200 βαθμούς. 15) Μόλις φουσκώσουν και ροδίσουν τα βγάζετε και τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο, να γυαλίσουν. 16) Σερβίρετε. |
Καλή απόλαυση