Σπιτικά παραδοσιακά ψαράκια Τήνου

Written by on 16/08/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40-45 λεπτά περίπου )
( Τεμάχια: 70-75 )
Υλικά ( για την ζύμη )
1 κιλό αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις )
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
250 ml νερό
Χυμό και ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
1 σφηνάκι ούζο ή ρακί

Υλικά ( για την γέμιση )
850 γραμ. καρυδόψιχα
1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο
200 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. γλ. κανέλα
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
250 γραμ. μέλι

Υλικά ( για το τηγάνισμα )
Αραβοσιτέλαιο ( παλιά τα τηγάνιζαν σε ελαιόλαδο )

Υλικά ( για το πασπάλισμα ανάλογα με την παραλλαγή που θα επιλέξετε )
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη ( αν δεν τα πασπαλίσετε με άχνη μέλι ρευστό ή κανέλα )
Εκτέλεση ( για την γέμιση )
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω σε χαμηλή φωτιά ρίχνετε το μέλι.

2) Ζεσταίνετε το μέλι μέχρι να γίνει ρευστό.

3) Μόλις γίνει ρευστό το μέλι αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά.

4) Προσθέτετε μέσα στο κατσαρολάκι με το μέλι την καρυδόψιχα την φρυγανιά και τα μπαχαρικά.

5) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν.

6) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας και προκύψει μία γέμιση την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

7) Ετοιμάζετε την ζύμη.
Εκτέλεση ( για την ζύμη )
1) Σε μία λεκάνη ή μπασίνα ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι.

2) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας.

3) Κάνετε την μέση του αλευριού μία λακούβα.

4) Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης μέσα στην λακούβα.

5) Ζυμώνετε σιγά-σιγά.

6) Προσθέτετε νερό μέχρι να προκύψει μία μέτρια και απαλή ζύμη.

7) Μόλις προκύψει μία μέτρια και απαλή ζύμη σταματάτε το ζύμωμα.

8) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χωρίζετε την ζύμη σας σε μικρά μπαλάκια.

9) Ακουμπάτε τα μπαλάκια επάνω στον πάγκο εργασίας σας.

10) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σας σε λεπτό φύλλο.

11) Ετοιμάζετε τα ψαράκια σας και τελειώνετε το γλυκό σας.
Εκτέλεση ( για τα ψαράκια και το τελείωμα του γλυκού )
1) Κόβετε την λεπτή ζύμη σας σε λωρίδες ή στρογγυλά κομμάτια.

2) Απλώνετε τα στρογγυλά κομμάτια ή τις λωρίδες σας επάνω στον πάγκο εργασίας.

3) Παίρνετε την γέμιση και με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε κάθε λωρίδα ή στρογγυλό με ένα
κουταλάκι από την γέμιση σας.

4) Κλείνετε το ζυμάρι σας σε σχήμα ψαριού.

5) Με την βοήθεια ενός πινέλου μέσα στο νερό κλείνετε τις άκρες αλείφοντας τις να κολλήσουν καλά
για να μην ανοίξουν στην διάρκεια του τηγανίσματος.

6) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το ηλιέλαιο ή το ελαιόλαδο.

7) Αφήνετε το ηλιέλαιο ή το ελαιόλαδο σας να ζεσταθεί.

8) Μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο ή το ελαιόλαδο σας βάζετε τα ψαράκια ή τα στρογγυλά κομμάτια.

9) Αφήνετε τα ψαράκια σας ή τα στρογγυλά κομμάτια σας να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

10) Όταν πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα ψαράκια ή τα στρογγυλά κομμάτια σας κόβετε ένα
απορροφητικό χαρτί και το ακουμπάτε σε έναν δίσκο ή πιάτο.

11) Με την βοήθεια μίας λαβίδας αποσύρετε τα ψαράκια σας ή τα στρογγυλά κομμάτια σας από το
τηγάνι και τα ακουμπάτε επάνω στο απορροφητικό χαρτί.

12) Αφήνετε τα ψαράκια σας ή τα στρογγυλά κομμάτια σας να κρυώσουν.

13) Μόλις κρυώσουν τα ψαράκια σας ή τα στρογγυλά κομμάτια σας τα ραντίζετε με το ανθόνερο.

14) Πασπαλίζετε τα ψαράκια σας ή τα στρογγυλά κομμάτια με ζάχαρη άχνη.

15) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λιωμένη σοκολάτα επάνω στα ψαράκια σας αφαιρώντας την
ζάχαρη άχνη.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να διατηρήσετε τα ψαράκια ή τα στρογγυλά κομμάτια σας σε ένα
μεταλλικό κουτί για 10-15 ημέρες χωρίς να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μαρμελάδα μέσα στην γέμιση σας ή πραλίνα φουντουκιού
λιωμένη.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας
( π.χ αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, σταφίδες, φουντούκια κ.α.λ ).

5) Όσοι αποφεύγουν τα τηγανιτά μπορούν να τα ψήσουν στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 25
λεπτά. Τα ραντίζετε με ροδόνερο όταν κρυώσουν όπως τα τηγανιτά ή τα ρίχνετε σε σιρόπι
( τα βυθίζετε και τα βγάζετε αμέσως ).
Πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη.

6) Τα ψαράκια λέγονται και μορταδέλες αν τα περιχύσετε με μέλι και τα πασπαλίσετε με κανέλα αντί
για ζάχαρη άχνη.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη άχνη με Ινδοκάρυδο.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας φρουί γλασέ.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59









 



Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59