Σπιτικά παξιμαδάκια Κυθήρων
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 27/10/2021
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 100 λεπτά χωρίς το φούσκωμα ) ( Μερίδες: 100+ κομμάτια ) |
1000 γραμ. αλεύρι κίτρινο για ψωμί 10 γραμ. ξηρή μαγιά 200 ml ελαιόλαδο 500 ml νερό 1 κουτ. γλ. αλάτι |
Εκτέλεση |
1) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα τον γάντζο ( ή σε μία λεκανίτσα ) ρίχνετε όλα τα υλικά σας. 2) Ξεκινάτε το μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα και ζυμώνετε τα υλικά. 3) Μόλις ζυμωθούν όλα τα υλικά σας και σχηματιστεί μία εύπλαστη ζύμη σταματάτε το μίξερ. 4) Βγάζετε την ζύμη από τον κάδο του μίξερ και την ακουμπάτε στον πάγκο εργασίας σας. 5) Μοιράζετε την ζύμη στα 2. 6) Ζυμώνετε πολύ καλά το κάθε κομμάτι ξεχωριστά. 7) Έπειτα τα ενώνετε με τα χέρια σας πάνω στον πάγκο. 8) Βάζετε την ζύμη μέσα σε ένα μπολ. 9) Κόβετε μία μεμβράνη. 10) Καλύπτετε με την μεμβράνη το μπολ σας. 11) Σκεπάζετε με μία πετσέτα πάνω από την μεμβράνη το μπολ με το ζυμάρι σας. 12) Αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου. 13) Μόλις περάσουν οι 2 ώρες και φουσκώσει η ζύμη σας την βγάζετε από το μπολ. 14) Ακουμπάτε την ζύμη σας στον πάγκο εργασίας. 15) Κόβετε και μοιράζετε την ζύμη σας σε 4 κομμάτια των 400 γραμ. το κάθε ένα ( ή όσο θέλετε για μεγαλύτερη ευκολία ). 16) Πλάθετε το κάθε ζυμάρι σας σε μακρόστενη φρατζόλα. 17) Τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί 22χ33 εκ. αφήνοντας κενό ανάμεσα σε κάθε φρατζόλα. 18) Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζετε τις φρατζόλες σε φέτες ( όχι μέχρι κάτω ) φροντίζοντας να χαράξετε και τα πλαϊνά. 19) Αφήνετε να φουσκώσουν μέχρι να ενωθούν οι φρατζόλες σας και να έχουν καμπυλώσει οι φέτες. 20) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. 21) Ανοίγετε τον φούρνο και τοποθετείτε το ταψί σας μέσα σε αυτόν. 22) Ψήνετε τα παξιμάδια σας για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς. 23) Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά ανοίγετε τον φούρνο σας και αναποδογυρίζετε το ταψί πάνω στην σχάρα. 24) Αφήνετε να κρυώσουν τελείως οι φρατζόλες σας. 25) Μόλις κρυώσουν τελείως οι φρατζόλες σας με ένα πριονωτό μαχαίρι τις κόβετε σε φέτες. 26) Βάζετε τις φέτες σε λαμαρίνες του φούρνου. 27) Ρυθμίζετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς. 28) Τοποθετείτε τις λαμαρίνες μέσα σε αυτόν. 29) Ψήνετε τα παξιμάδια σας για άλλα 45 λεπτά ακόμη. ( Για να στεγνώσουν και τα 2 ταψιά ταυτόχρονα ). 30) Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά και στεγνώσουν και τα 2 ταψιά ταυτοχρόνως τα βγάζετε από τον φούρνο. 31) Αφήνετε να στεγνώσουν τελείως. 32) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σταφίδες. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε πάνω από τα παξιμαδάκια σας τυρί τριμμένο, ελιές σε ροδέλες, τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο & ρίγανη κάνοντας τα ντάκος. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να διατηρήσετε σε μεταλλικό κουτί μακριά από την ζέστη για να τα κρατήσετε περισσότερο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στην ζύμη σας γλυκάνισο για να έχουν μία πιο ωραία γεύση. |
Καλή απόλαυση