Σπιτικά ντόνατς φούρνου

Written by on 19/04/2022

image_print
Υλικά ( Χρόνος εκτέλεσης: 140 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 175 στον αέρα )
( Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά περίπου )
( Μερίδες: 25 )
1 κιλό αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις )
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 βανίλιες
2 ποτήρια χλιαρό νερό
5 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1/2 ποτήρι νερού ηλιέλαιο
Λίγο αλάτι
Λίγο βούτυρο ( τύπου μαργαρίνη )
Ζάχαρη κρυσταλλική ή ζάχαρη άχνη ( για το πασπάλισμα )
Πραλίνα φουντουκιού ( τύπου merenda ) ( για το γέμισμα )
Εκτέλεση
1) Σε μία μεγάλη λεκάνη ανοίγετε και ρίχνετε την μαγιά.

2) Βράζετε λίγο χλιαρό νερό και το ρίχνετε μέσα στην λεκάνη με την μαγιά σας.

3) Ανακατεύετε καλά την μαγιά σας με την βοήθεια ενός πιρουνιού μέχρι να διαλυθεί τελείως.

4) Όταν διαλυθεί τελείως η μαγιά σας με το νερό προσθέτετε το ηλιέλαιο.

5) Συνεχίζετε προσθέτοντας την ζάχαρη κουταλιά – κουταλιά.

6) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας.

7) Συνεχίζετε προσθέτοντας το αλάτι και τις βανίλιες.

8) Ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά σας και προσθέτετε λίγο- λίγο το αλεύρι.

9) Μόλις τελειώσετε με όλο το αλεύρι ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι ή με τα χέρια σας μέχρι
να προκύψει ένα σφιχτό μείγμα που να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας.

10) Όταν προκύψει ένα σφιχτό μείγμα και δεν κολλάει η ζύμη στα χέρια σας την σκεπάζετε με μία
πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό σημείο για περίπου 2 ώρες να ξεκουραστεί.

11) Όταν περάσουν οι 2 ώρες και ξεκουραστεί η ζύμη σας βγάζετε την πετσέτα από την λεκάνη.

12) Ζυμώνετε την ζύμη σας απαλά με τα χέρια σας να ξεφουσκώσει.

13) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη σας σε μικρά κομμάτια.

14) Αλευρώνετε ένα πάγκο εργασίας.

14) Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια σας και τα ακουμπάτε στον πάγκο εργασίας σας και με την βοήθεια
ενός πλάστη τα ανοίγετε σε πάχος ενός δακτύλου περίπου το κάθε ένα.

15) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια σας.

16) Μόλις τελειώσετε με όλα τα ζυμαράκια σας παίρνετε ένα ζυμαράκι και με ένα ποτήρι με μεγάλο
στόμιο το πιέζετε στην επιφάνεια της ζύμης κόβοντας το σχηματίζοντας στρογγυλό δισκάκι.

17) Παίρνετε ένα καπάκι από μπουκάλι νερού και το ακουμπάτε στο κέντρο του δίσκου σας.

18) Πιέζετε το καπάκι προς τα μέσα και αφαιρώντας το προς τα έξω σχηματίζοντας μία στρογγυλή
τρύπα στο κέντρο του δίσκου.

19) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια σας.

20) Στρώνετε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα.

21) Ακουμπάτε επάνω στο ταψί με την λαδόκολλα τα δισκάκια σας αφήνοντας απόσταση μεταξύ του
ενός από του άλλου δίσκου.

22) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 175 βαθμούς στον αέρα.

23) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνο και τοποθετείτε το ταψί σας.

24) Ψήνετε τα ντόνατς σας στους 175 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσουν
ένα χρυσαφένιο χρώμα.

25) Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το
ταψί με τα ντόνατς σας.

26) Έτσι όπως είναι ζεστά με ένα μαχαίρι που το βυθίζετε στο βούτυρο σας αλείφετε το κάθε ντόνατ
σας.

27) Απλώνετε καλά σε όλη την επιφάνεια του κάθε ντόνατ σας το βούτυρο και το πασπαλίζετε με
ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική.

28) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το κάθε ντόνατ σας στην μέση.

29) Αλείφετε τα μισά κομμένα ντόνατς σας με πραλίνα φουντουκιού και με τα άλλα μισά κλείνετε και τα
σκεπάζετε σχηματίζοντας ένα σάντουιτς.

30) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την πραλίνα φουντουκιού με μαρμελάδα έτοιμη της
αρεσκείας σας.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα ντόνατς σας με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή
φράουλα ή σοκολάτα άσπρη ή γάλακτος.

3) Εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας ή τρούφα πολύχρωμη.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να σχηματίσετε γραμμές σοκολάτας βάζοντας σε ένα χωνάκι λιωμένη σοκολάτα
και πιέζοντας το με το χέρι σας σχηματίζοντας επάνω στα ντόνατς σας λωρίδες σοκολάτας.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε τα ντόνατς σας με σαντιγί ή κρέμα πατισερί.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση τριμμένους ξηρούς καρπούς.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε τα ντόνατς σας με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τα ντόνατς σας με ρόφημα σοκολάτας ή γάλα.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Upcoming

Smash or Pass it

Γιατί δε μελετάτε;

20:00 21:59
















Upcoming

Smash or Pass it

Γιατί δε μελετάτε;

20:00 21:59