Σπιτικά νηστίσιμα τσουρέκια

Written by on 16/04/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 100 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 180-200 ανάλογα με τον φούρνο σας )
( Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά )
( Μερίδες: 8-10 μέτρια τσουρέκια )
Υλικά ( για το τσουρέκι )
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
1 ποτήρι ηλιέλαιο ( 250 ml )
200 γραμ. νωπή μαγιά
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική ( 370 γραμ. )
1 κουτ. γλ. κακουλέ
1 κουτ. γλ. μαχλέπι
3 ποτήρια χλιαρό νερό

Υλικά ( για την επάλειψη )
1 κουπ. τσαγ. νερό
3 κουτ. σουπ. ζάχαρη

Φιλέ αμυγδάλου ( προαιρετικά για το πασπάλισμα )
Εκτέλεση
1) Σε ένα μπρίκι ή έναν βραστήρα ζεσταίνετε 3 ποτήρια χλιαρό νερό 810 ml περίπου.

2) Σε ένα μπολάκι ρίχνετε την μαγιά και την διαλύετε με 3 ποτήρια νερό.

3) Συνεχίζετε προσθέτοντας λίγο αλεύρι.

4) Αφήνετε το μείγμα σας να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά.

5) Σε ένα μεγάλο μπολ ή μία λεκάνη ρίχνετε το λάδι, την ζάχαρη, τον χυμό, το μαχλέπι και το κακουλέ.

6) Όταν περάσουν τα 10 λεπτά και φουσκώσει η μαγιά την ρίχνετε στο μπολ με το λάδι, την ζάχαρη και
τα υπόλοιπα υλικά σας.

7) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα σιλικόνης.

8) Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα κόσκινο μέσα σε μία λεκάνη.

9) Ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι στο μεγάλο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά σας.

10) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα χειρός ή με μία σπάτουλα σιλικόνης ή με τα χέρια σας.

11) Διπλώνετε την ζύμη σας με κινήσεις από κάτω και προς τα μέσα.

12) Αφήνετε την ζύμη σας σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 45-50 λεπτά.

13) Όταν περάσουν τα 45-50 λεπτά και διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη σας αλευρώνετε έναν πάγκο
εργασίας.

14) Ακουμπάτε την ζύμη σας στον αλευρωμένο πάγκο.

15) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη σας σε μικρά κομμάτια.

16) Πλάθετε κάθε κομμάτι σε λεπτό κορδόνι.

17) Πλέκετε 3 κορδόνια μαζί και σχηματίζετε το τσουρέκι σας.

18) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια σας.

19) Βάζετε σε ένα μπολάκι νερό και ζάχαρη.

20) Ανακατεύετε καλά το νερό και την ζάχαρη με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί καλά στο νερό.

21) Όταν διαλυθεί καλά η ζάχαρη στο νερό με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε τα τσουρέκια σας με
το ζαχαρόνερο που φτιάξατε.

22) Πασπαλίζετε ( προαιρετικά ) με φιλέ αμυγδάλου.

23) Στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

24) Ακουμπάτε επάνω στο χαρτί τα τσουρέκια σας.

25) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180-200 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο σας.

26) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σε αυτόν.

27) Ψήνετε τα τσουρέκια σας για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο
χρώμα.

28) Μόλις πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα τσουρέκια σας αποσύρετε το ταψί από αυτόν.

29) Αφήνετε τα τσουρέκια σας να κρυώσουν ελαφρώς και τα σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε μαρμελάδα έτοιμη της αρεσκείας σας και να περάσετε τα τσουρέκια
σας με αυτήν με ένα πινέλο.

2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσουρέκια σας με τριμμένους ξηρούς καρπούς.

3) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε τα τσουρέκια σας με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα ή σοκολάτα υγείας ή σοκολάτα λευκή ή
σοκολάτα φράουλα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και να την περιχύσετε επάνω στα
τσουρέκια σας.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσουρέκια σας με τρούφες σοκολάτας ή τρούφες
πολύχρωμες.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να κόψετε τα τσουρέκια σας στην μέση κάθετε και να τα γεμίσετε με πραλίνα
της αρεσκείας σας.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα τσουρέκια σας με παγωτό.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Upcoming

Smash or Pass it

Γιατί δε μελετάτε;

20:00 21:59
















Upcoming

Smash or Pass it

Γιατί δε μελετάτε;

20:00 21:59