Σπιτικά μελομακάρονα με στέβια
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 22/11/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα ) ( Βαθμοί ψησίματος: 200 ) ( Χρόνος ψησίματος: 30-35 λεπτά ) ( Τεμάχια: 78-80 ) |
400 γραμ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο 400 γραμ. φυσικός χυμός πορτοκάλι 3/4 φλιτζ. τσαγ. σε αναλογία με την ζάχαρη 1 προς – ένα 1 2 κουτ. σουπ. κονιάκ 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη 1/4 κουτ. γλ. γαρίφαλο σε σκόνη Ξύσμα από 2 πορτοκάλια 600 γραμ. αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις ολικής άλεσης ) 550 γραμ. αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις ) 2 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ Υλικά ( για το σιρόπι ) 600 γραμ. νερό 2 φλιτζ. τσαγ. στέβια ( σε αναλογία ) 1 προς 1 με τη ζάχαρη 150 γραμ. μέλι 2 ξυλάκια κανέλας 1 πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στην μέση 3-4 καρφάκια γαρίφαλου Υλικά ( για το σερβίρισμα ) 1 φλιτζ. τσαγ. καρύδια, χοντροκομμένα Μέλι ( για το σερβίρισμα ) |
Εκτέλεση |
1) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 220 βαθμούς. 2) Με την βοήθεια ενός κόσκινου μέσα σε μία λεκάνη ρίχνετε και κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. 3) Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνετε όλα τα υγρά σας. 4) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε καλά όλα τα υγρά σας. 5) Μέσα στα υγρά σας προσθέτετε όλα τα στερεά υλικά σας. 6) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 7) Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας τα πλάθετε και προκύψει ένα σφιχτό μείγμα βγάζετε το μείγμα σας από την λεκάνη και το ακουμπάτε σε ένα πάγκο εργασίας. 8) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 220 βαθμούς. 9) Πλάθετε το μείγμα σας σε μικρά μελομακάρονα. 10) Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σας σε ταψιά. 11) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε τα ταψιά σας. 12) Ψήνετε τα μελομακάρονα σας για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 13) Στην διάρκεια που ψήνονται τα μελομακάρονα σας ετοιμάζετε το σιρόπι. |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι και το τελείωμα των μελομακάρονων ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, τα ξυλάκια κανέλας, το πορτοκάλι κομμένο στην μέση και 3/4 καρφάκια γαρύφαλου. 2) Αφήνετε τα υλικά σας επάνω στην φωτιά να βράσουν για περίπου 5 λεπτά από το σημείο βρασμού του. 3) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά από το σημείο βρασμού του νερού κατεβάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά. 4) Ακουμπάτε το κατσαρόλακι σας σε ένα πάγκο εργασίας και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. 5) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε από αυτόν τα ταψιά με τα μελομακάρονα σας. 6) Ρίχνετε τα μελομακάρονα σας μέσα στο χλιαρό σιρόπι. 7) Αφήνετε τα μελομακάρονα σας μέσα στο σιρόπι για περίπου 20 δευτερόλεπτα. ( φροντίζετε να τα αναποδογυρίζετε με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας ). 8) Μόλις περάσουν τα 20 δευτερόλεπτα με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τα βγάζετε από την λεκάνη και τα ακουμπάτε σε πιάτα ή πιατέλα. 9) Τέλος τοποθετείτε τα μελομακάρονα σας σε ένα δίσκο ή πιατέλα. 10) Πασπαλίζετε τα μελομακάρονα σας με κανέλα και αλεσμένο καρύδι. Καλή επιτυχία…. |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα μελομακάρονα σας και με άλλους ξυρούς καρπούς. ( π.χ φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης, κ.α.λ ) 2) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα με στέβια σε ένα μπεν- μαρι ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δεύτερα και να την περιχύσετε στα μελομακάρονα σας. 3) Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι μίας χρήσης με σιμιγδάλι. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε γραμμές σοκολάτας με λιωμένη κουβερτούρα στα μελομακάρονα σας. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το πορτοκάλι με λεμόνι. |
Καλή απόλαυση