Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 20-24 λεπτά )
( Χρόνος προετοιμασίας: 1 1/2 – 2 ώρες )
( Θερμοκρασία ψησίματος: 180-200 βαθμούς )
500 γραμ. λάδι
200 γραμ. χυμό πορτοκάλι
100 γραμ. κονιάκ
200 γραμ. ζάχαρη ή μέλι
12 γραμ. μπέικιν πάουντερ
5 γραμ. αμμωνία
30 γραμ. σόδα
10 γραμ. κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
750 γραμ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής
250 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό η αλεύρι Αμερικής ( με το Αμερικής δεν σπάνε τα μελομακάρονα κρατάνε καλύτερα )

Υλικά για το σιρόπι:
1000 γραμ. νερό
1500 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. γλυκόζη ή μέλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
1 καψουλάκι βανίλια
100 γραμ. κονιάκ
Εκτέλεση ( για το σιρόπι )
1) Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού
και το ξυλάκι κανέλας, τα βράζετε όλα μαζί για 5 λεπτά.

2) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά το κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε
1 καψουλάκι βανίλια, 100 γραμ. κονιάκ, 250 γραμ. γλυκόζη ή μέλι και
ανακατεύετε καλά.
Εκτέλεση ( για τα μελομακάρονα )
1) Σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το αλεύρι
το μπέικιν ή ( το σιμιγδάλι ) και τα βάζετε στον κάδο του μίξερ, τα
ανακατεύετε με το φτερό για 5 λεπτά.

2) Στην συνέχεια ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν
ή ( το σιμιγδάλι ) και τα ανακατεύετε για λίγα λεπτά ώστε να γίνει ένα
ζυμάρι.

3) Βγάζετε από το μίξερ το ζυμάρι σας και το βάζετε σε μια λεκάνη.

4) Πλάθετε σε οβάλ κομμάτια.

5) Τα τοποθετείτε σε λαμαρίνες και τα πατάτε ελαφρά με συρματόπλεγμα.

6) Ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για 20-24 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο
σας.

7) Μόλις ψηθούν και πάρουν ένα χρώμα χρυσαφί, τα βγάζετε από τον
φούρνο και τα ρίχνετε σε κρύο σιρόπι.

8) Τα βγάζετε από το σιρόπι, τα ακουμπάτε σε ταψιά και τα αλείφετε με
μέλι ρίχνοντας το σαν κορδόνι.

9) Πασπαλίζετε τα μελομακάρονα σας με τριμμένο καρύδι.

Καλή απόλαυση

Διαβάστε ακόμη:  Το μενού της εβδομάδας

Αγγελος Αρχοντακης