Σπιτικά κανελόνια με σπανάκι πράσο και κολοκύθα

Written by on 13/11/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα και 15 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 200 σε προθερμασμένο φούρνο )
( Μερίδες: 4 )
250 γραμ. κανελόνια
500 γραμ. κολοκύθα πορτοκαλί, κομμένη σε κυβάκια, βρασμένη
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
2 πράσα κομμένα οριζόντια, ψιλοκομμένα
20 γραμ. σπανάκι φύλλα, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπερίτσα, τσίλι χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
250 γραμ. τυρί ρικότα
1 λεμόνι, το ξύσμα + 1-2 κουτ. σουπ. χυμό
1200 γραμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα. κονσέρβα
250 γραμ. τυρί μασκαρπόνε
1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
50 γραμ. τυρί παρμεζάνα ψιλοτριμμένη + επιπλέον
1 χούφτα φύλλα βασιλικού
Αλάτι & μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
1) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την κολοκύθα σας σε κυβάκια.

2) Ρίχνετε την κολοκύθα σας σε μία κατσαρόλα.

3) Προσθέτετε νερό στην κατσαρόλα μέχρι την μέση και την βάζετε πάνω στην φωτιά.

4) Βράζετε την κολοκύθα σας μέχρι να μαλακώσει καλά.

5) Όταν μαλακώσει καλά η κολοκύθα σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά.

6) Αφήνετε την κολοκύθα σας να κρυώσει.

7) Πλένετε και καθαρίζετε τα πράσα σας.

8) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε τα πράσα σας.

9) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την παρμεζάνα σας σε κομμάτια.

10) Τοποθετείτε τα κομμάτια της παρμεζάνας μέσα σε ένα μπλέντερ χειρός.

11) Ξεκινάτε το μπλέντερ χειρός και τρίβετε την παρμεζάνα σας.

12) Τοποθετείτε την παρμεζάνα σας σε ένα μπολ και την αφήνετε στην άκρη.

13) Πλένετε καλά τα φύλλα βασιλικού και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους.

14) Βάζετε τα φύλλα του βασιλικού σας σε ένα μπολ.

15) Ψιλοκόβετε τα ντοματάκια σας.

16) Πλένετε ένα λεμόνι.

17) Κόβετε το λεμόνι στην μέση με την βοήθεια ενός μαχαιριού και το τρίβετε σε ένα τρίφτη βάζετε τα
ξύσματα σε ένα μπολ.

18) Στύβετε το λεμόνι σας σε ένα λεμονοστύφτη και κρατάτε τον χυμό του.

19) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού.

20) Στραγγίζετε την κολοκύθα σας σε ένα σουρωτήρι.

21) Βάζετε την κολοκύθα σας σε ένα μπολ.

22) Αλατοπιπερώνετε την κολοκύθα σας.

23) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού λιώνετε την κολοκύθα σας.

24) Βάζετε την κολοκύθα σας σε ένα μπολ.

25) Σε ένα τηγάνι επάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο.

26) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει.

27) Όταν κάψει το ελαιόλαδο σας προσθέτετε το ψιλοκομμένο πράσο με μία πρέζα αλάτι.

28) Αφήνετε το πράσο σας να μαλακώσει για 15 λεπτά περίπου.

29) Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά και μαλακώσει το πράσο σας προσθέτετε το σπανάκι, το σκόρδο και
το τσίλι.

30 ) Αφήνετε το σπανάκι σας και αυτό να μαραθεί.

31) Όταν μαραθεί το σπανάκι σας κατεβάζετε το τηγάνι από την φωτιά και ρίχνετε τα υλικά σας στο
μπολ με την κολοκύθα.

32) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με την βοήθεια ενός κουταλιού ή μίας σπάτουλας.

33) Προσθέτετε στο μπολ με τα υλικά σας το τυρί ρικότα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

34) Ανακατεύετε ξανά τα υλικά σας.

35) Σε μία κατσαρόλα προσθέτετε νερό.

36) Τοποθετείτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά.

37) Προσθέτετε μέσα στην κατσαρόλα αλάτι.

38) Αφήνετε το νερό σας να βράσει και να κοχλάσει.

39) Μόλις βράσει το νερό σας και κοχλάσει προσθέτετε τα κανελόνια.

40) Αφήνετε τα κανελόνια σας να βράσουν μέσα στο νερό για 3-4 λεπτά.

41) Όταν περάσουν τα 3-4 λεπτά κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά.

42) Σε ένα σουρωτήρι στραγγίζετε καλά τα κανελόνια σας.

43) Αφήνετε τα κανελόνια σας να κρυώσουν.

44) Μόλις κρυώσουν τα κανελόνια σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού τα κόβετε στην μέση οριζόντια.

45) Αφήνετε τα κανελόνια σας στην άκρη.

46) Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τα ντοματίνια σας με λίγο αλάτι.

47) Ξεκινάτε το μπλέντερ και πολτοποιείτε τα ντοματάκια σας.

48) Αφήνετε τα ντοματάκια σας στην άκρη.

49) Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το τυρί μασκαρπόνε, λίγο αλάτι το μοσχοκάρυδο, μπόλικο πιπέρι, την
παρμεζάνα και 100 ml νερό.

50) Ανακατεύετε τα υλικά σας με ένα κουτάλι μέχρι να προκύψει μία κρεμώδη σάλτσα.

51) Όταν προκύψει μία κρεμώδη σάλτσα σταματάτε το ανακάτεμα.

52) Αφήνετε την σάλτσα σας στην άκρη.

53) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς στον αέρα.

54) Με την βοήθεια ενός πινέλου μέσα στο λάδι λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 30 εκ.

55) Στην βάση του σκεύους ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα σας.

56) Με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε με την γέμιση σας μέχρι την μέση τα κανελόνια σας.

57) Τοποθετείτε τα κανελόνια σας κάθετα σε όλο το ταψί μέχρι να γεμίσει.

58) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνετε από πάνω την σάλτσα σας.

59) Μοιράζετε το μείγμα μασκορπόνε από επάνω.

60) Πασπαλίζετε τα κανελόνια σας με μπόλικη παρμεζάνα.

61) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε τα σκεύος με τα κανελόνια.

62) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα κανελόνια σας 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να
πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

63) Όταν ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και
αποσύρετε το ταψί σας.

64) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα και πασπαλίζετε ( προαιρετικά με φύλλα βασιλικού ).

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να γεμίσετε τα κανελόνια σας με ψιλοκομμένα αλλαντικά αφαιρώντας το
σπανάκι.

2) Μπορείτε να πασπαλίσετε τα κανελόνια σας με σουσάμι ή μαυροσούσαμο.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα είδη τυριών
( π.χ γκούντα, έμμενταλ, γραβιέρα, ροκφόρ κ.τ.λ ).

4) Μπορείτε να πασπαλίσετε τα κανελόνια σας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας πιπεριές πολύχρωμες.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μανιτάρια της αρεσκείας σας.

7) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μπούκοβο.

8) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μπρόκολο ή άλλο λαχανικό της αρεσκείας σας.
( π.χ καρότο μελιτζάνες κ.τ.λ ).

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Beyond This World

23:00 24:00









 



Current show

Beyond This World

23:00 24:00