Σπιτικά γιουρβαλάκια φρικασέ

Written by on 21/10/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά χωρίς τον ζωμό )
( Μερίδες: 6 )
Υλικά ( για τον ζωμό )
1/2 ματσάκι σέλινο
1 ντομάτα
1 πατάτα
2 μελιτζάνες
1 μικρό κουνουπίδι
1 μικρό μπρόκολο
2 κολοκυθάκια
6-7 μανιτάρια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
3 καρότα
Πράσα
Κρεμμύδια
2-3 φουντίτσες σπανάκι
3 πιπεριές ( όλα τα χρώματα )
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
2 κουτ. σουπ. αλάτι
Λίγο θυμάρι
Λίγη ρίγανη
2 φύλλα δάφνης

Υλικά ( για τον κιμά )
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
100 γραμ. ρύζι καρολίνα
1 αυγό
1 καρότο, τριμμένο
Λίγος φρέσκος δυόσμος
2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/4 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Υλικά ( για την κατσαρόλα )
4 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζωμός λαχανικών
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 χούφτα κρεμμυδάκια
2 πράσα, ψιλοκομμένα
1 χούφτα άνηθος, ψιλοκομμένος
2 μαρούλια, χοντροκομμένα
3/4 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Υλικά ( για το αυγολέμονο )
3 αυγά
Χυμός από 2 λεμόνια
1 κουτ. γλ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση ( για τον ζωμό λαχανικών )
1) Πλένετε και ψιλοκόβετε το σέλινο.

2) Πλένετε τον μαϊντανό.

3) Καθαρίζετε και κόβετε σε ροδέλες τα καρότα σας.

4) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια σας.

5) Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε σε τετραγωνάκια τις ντομάτες και τις μελιτζάνες σας.

6) Πλένετε και κόβετε σε κομμάτια το κουνουπίδι και το μπρόκολο σας.

7) Πλένετε και καθαρίζετε από τα σπόρια τις πιπεριές.

8) Ψιλοκόβετε τις πιπεριές σας.

9) Πλένετε και ψιλοκόβετε τα μανιτάρια.

10) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά βάζετε όλα τα λαχανικά για τον ζωμό.

11) Δένετε μαζί με μία κλωστή μαγειρικής τον μαϊντανό και το σέλινο για να μην διαλυθούν
σχηματίζοντας ένα μπουκέτο.

12) Βάζετε το μπουκέτο σας μέσα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.

13) Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το αλάτι.

14) Σε σιγανή φωτιά βράζετε τα υλικά σας για τουλάχιστον 2 ώρες.

15) Μόλις περάσουν οι 2 ώρες βγάζετε το μπουκέτο με το σέλινο και τον μαϊντανό από την κατσαρόλα.

16) Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και λιώνετε σε ομάδες τα λαχανικά σας στο μούλτι
ρίχνοντας τα σε λεκανίτσα.

17) Προσθέτετε μέσα στην κατσαρόλα με τον ζωμό το λάδι και το αλάτι.

18) Ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα όλα τα υλικά σας.

19) Μοιράζετε τον ζωμό σε ποτηράκια μίας χρήσης ή μπολ πολλαπλών χρήσεων.

20) Κρατάτε 5-6 ποτηράκια για το φαγητό σας και τα υπόλοιπα τα τοποθετείτε στην κατάψυξη.

21) Ετοιμάζετε τα γιουρβαλάκια.
Εκτέλεση ( για τα γιουρβαλάκια )
1) Σπάτε και χωρίζετε τον κρόκο από το ασπράδι του αυγού σας σε 2 ξεχωριστά μπολάκια.

2) Καθαρίζετε και τρίβετε το καρότο σας σε έναν τρίφτη.

3) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια σας.

4) Πλένετε καλά ο μαρούλι σας.

5) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χοντροκόβετε το μαρούλι σας και το τοποθετείτε σε ένα μπολ.

6) Πλένετε καλά το ρύζι σας σε ένα σουρωτήρι και το στραγγίζετε.

7) Σε μία λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά για τον κιμά.

8) Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά σας.

9) Πλάθετε τον κιμά σας σε μικρά μπαλάκια.

10) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε τα 4 ποτήρια νερό μέχρι την μέση περίπου, το
ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

11) Αφήνετε τα υλικά σας να πάρουν μία βράση.

12) Μόλις πάρουν μία βράση τα υλικά σας προσθέτετε τα γιουρβαλάκια.

13) Βράζετε τα γιουρβαλάκια σας για περίπου 15 λεπτά.

14) Όταν περάσουν τα 15 λεπτά ρίχνετε το πράσο, τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια και το χοντροκομμένο
μαρούλι.

15) Μαγειρεύετε το φαγητό σας για άλλα 20-25 λεπτά προσέχοντας μήπως χρειαστεί λίγο ακόμη
νερό.

16) Κουνάτε την κατσαρόλα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

17) Μόλις περάσουν τα 20-25 λεπτά κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ετοιμάζετε το
αυγολέμονο.
Εκτέλεση ( για το αυγολέμονο και το τελείωμα του φαγητού )
1) Σπάτε και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών σας σε 2 ξεχωριστά μπολάκια.

2) Κόβετε τα λεμόνια σας στην μέση και τα στύβετε σε έναν λεμονοστύφτη.

3) Μέσα στον χυμό των λεμονιών σας προσθέτετε το κορν φλάουρ.

4) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθεί
το αλεύρι με το κορν φλάουρ και να μην σχηματιστούν σβόλοι.

5) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών.

6) Προσθέτετε μέσα στα ασπράδια των αυγών τους κρόκους.

7) Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού με το ενσωματωμένο κορν
φλάουρ.

8) Με την βοήθεια μίας κουτάλας παίρνετε ζωμό από την κατσαρόλα με τα γιουρβαλάκια και το
προσθέτετε στην λεκανίτσα με τα αυγά.

9) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν.

10) Μέσα στην κατσαρόλα με τα γιουρβαλάκια περιχύνετε το αυγολέμονο.

11) Κουνάτε αρκετά δυνατά την κατσαρόλα σας μέχρι να ενσωματωθεί το αυγολέμονο με τα
γιουρβαλάκια.

12) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον κιμά μοσχαρίσιο με ανάμεικτο κιμά ή κιμά σόγιας.

2) Επίσης εάν θέλετε να κάνετε πιο πικάντικα τα γιουρβαλάκια σας να προσθέσετε λίγο καυτερό
κόκκινο πιπέρι ή ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές ή τσίλι ή μπούκοβο.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο πελτέ ντομάτες ή φρεσκοτριμμένες ντομάτες μέσα στο
φαγητό σας και να αφαιρέσετε το αυγολέμονο.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε κάθε πιάτο σας με τριμμένη τρούφα μανιταριών.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το κορν φλάουρ με αλεύρι ( εάν δεν έχετε ).

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στον κιμά σας λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην σούπα με τα γιουρβαλάκια σας ψημένα κρουτόν.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

[There are no radio stations in the database]