Σπιτικά γιουβαρλάκια ρεβιθιών
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 28/03/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα περίπου ) |
250 γραμ. ρεβίθια 2 καρότα 1 ξερό κρεμμύδι 100 γραμ. ρύζι γλασέ 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο Λίγο τζίντζερ φρέσκο σκόνη 1 ματσάκια άνηθος 2 σκελίδες σκόρδο Λίγο ρυζάλευρο ( για το πουδράρισμα ) Υλικά ( για τον ζωμό ) 2 λίτρα νερό 1 καρότο 1 ξερό κρεμμύδι 2 φύλλα δάφνης 2 κλωνάρια σέλερι 1 πρέζα μπούκοβο Λίγο κύμινο 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο Υλικά ( για την κρέμα ) Χυμός από 2 λεμόνια 1 κουτ. σουπ. ταχίνι |
Εκτέλεση ( για τα γιουβαρλάκια ) |
1) Σε μία λεκάνη με νερό ρίχνετε τα ρεβίθια σας και τα αφήνετε για περίπου 12 ώρες μέσα στο νερό. 2) Μόλις περάσουν οι 12 ώρες σε ένα σουρωτήρι στραγγίζετε τα ρεβίθια σας. 3) Ξεπλένετε καλά τα ρεβίθια σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 4) Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τα ρεβίθια σας. 5) Ξεκινάτε το μπλέντερ και πολτοποιείτε τα ρεβίθια σας. 6) Όταν πολτοποιηθούν τα ρεβίθια σας σταματάτε το μπλέντερ και τα αφήνετε στην άκρη. 7) Πλένετε καλά και καθαρίζετε τα καρότα σας. 8) Κόβετε τα καρότα σας σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε σε ένα μπλέντερ. 9) Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. 10) Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέσα στο μπλέντερ με τα καρότα. 11) Ξεκινάτε το μπλέντερ και πολτοποιείτε τα υλικά σας. 12) Μόλις πολτοποιηθούν τα υλικά σας σταματάτε το μπλέντερ και ρίχνετε τα πολτοποιημένα υλικά σας μέσα σε μία λεκάνη. 13) Προσθέτετε μέσα στην λεκάνη με τα πολτοποιημένα υλικά σας τα ρεβίθια που είχατε αλέσει. 14) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και το σέλερι. 15) Ρίχνετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό σας μέσα στην λεκάνη με τα υλικά σας. 16) Συνεχίζετε προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά ( τζίντζερ, σέλερι, ελαιόλαδο, κύμινο, μπούκοβο και ρύζι ). 17) Ζυμώνετε με τα χέρια σας καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να δημιουργήσετε ένα σφιχτό μείγμα. 18) Όταν προκύψει ένα σφιχτό μείγμα πλάθετε το μείγμα σας σε μπαλάκια-κεφτεδάκια. 19) Βάζετε σε μία πιατέλα λίγο αλεύρι και κυλάτε μέσα στο αλεύρι τα μπαλάκια σας. 20) Ετοιμάζετε τον ζωμό. |
Εκτέλεση ( για τον ζωμό ) |
1) Καθαρίζετε το καρότο σας. 2) Καθαρίζετε το κρεμμύδι σας. 3) Κόβετε σε ροδέλες το σέλερι σας. 4) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα διαμέτρου 30 εκ. επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό, τα λαχανικά και την δάφνη. 5) Αφήνετε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά. 6) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τα λαχανικά σας. 7) Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια σας ( με προσοχή ένα-ένα μην διαλύσουν και χαλάσουν στον βρασμό τους ). 8) Αφήνετε τα γιουβαρλάκια σας να μαγειρευτούν για περίπου 1 ώρα σε μέτρια-προς χαμηλή θερμοκρασία. 9) Τέλος ρίχνετε το μπούκοβο και το κύμινο. 10) Δοκιμάζετε στο αλάτι. 11) Μόλις περάσει η 1 ώρα και ψηθούν τα γιουβαρλάκια σας τα κατεβάζετε από την φωτιά και ετοιμάζετε την κρέμα. |
Εκτέλεση ( για την κρέμα και το τελείωμα του φαγητού σας ) |
1) Σε ένα μπολ ρίχνετε το ταχίνι και τον χυμό λεμονιού σας. 2) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα σιλικόνης. 3) Προσθέτετε λίγο ζεστό ζωμό όπως κάνετε στο αυγολέμονο. 4) Τέλος ρίχνετε κυκλικά τον ζωμό σας στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια. 5) Σερβίρετε σε πιάτα ή μπολ με έξτρα φρέσκο πιπέρι ή έξτρα χυμό λεμονιού. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε πελτέ ή τριμμένη ντομάτα και να κάνετε το φαγητό σας κοκκινιστό. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο σερβίρισμα λίγο έξτρα ελαιόλαδο ωμό. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ρεβίθια σας με κιμά σόγιας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το ρύζι με πλιγούρι. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στα γιουβαρλάκια σας άλλα είδη λαχανικών ( π.χ πιπεριές, κολοκυθάκια κ.α.λ ). |
Καλή απόλαυση