Σπιτικά γιουβαρλάκια με σάλτσα ντομάτας

Written by on 19/02/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 30-40 λεπτά περίπου )
( Χρόνος προετοιμασίας: 5-10 λεπτά )
( Μερίδες: 4-5 )
640 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 φλιτζ. τσαγ. ρύζι
1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα ( 1 για τον κιμά & 1 για την σάλτσα )
1/2 ματσάκι, ψιλοκομμένος μαϊντανός & 1 φυλλαράκι ( για την διακόσμηση )
1 αυγό
480 γραμ. ώριμες ντομάτες
1 κουτ. σουπ. πελτές ντομάτας
Αλάτι & πιπέρι
Νερό
Εκτέλεση ( για την προετοιμασία και την σάλτσα )
1) Πλένετε, καθαρίζετε από τα κοτσάνια και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τις ντομάτες σας.

2) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια σας.

3) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας.

4) Σε ένα μπολάκι σπάτε και ρίχνετε το αυγό σας.

5) Πλένετε καλά το ρύζι σας.

6) Σε ένα μπλέντερ ή μίξερ χειρός ρίχνετε τα κομμάτια από τις ντομάτες και 2 φλιτζ. τσαγ. νερό.

7) Ξεκινάτε το μπλέντερ και πολτοποιείτε τις ντομάτες σας.

8) Μόλις πολτοποιηθούν οι ντομάτες σας σταματάτε το μπλέντερ.

9) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο.

10) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει.

11) Όταν κάψει το ελαιόλαδο σας προσθέτετε το 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

12) Αφήνετε το κρεμμύδι σας να μαραθεί.

13) Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι σας προσθέτετε τις πολτοποιημένες ντομάτες.

14) Βράζετε τα υλικά σας για περίπου 10 λεπτά.

15) Όταν περάσουν τα 10 λεπτά και δέσει η σάλτσα σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά.

16) Ετοιμάζετε τα γιουβαρλάκια σας.
Εκτέλεση ( για τα γιουβαρλάκια και το τελείωμα του φαγητού )
1) Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνετε τον κιμά σας, το πλυμένο ρύζι, το υπόλοιπο κρεμμύδι, το αυγό, τον μισό
μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι & λίγο ελαιόλαδο.

2) Ζυμώνετε καλά τα υλικά σας μέχρι να προκύψει 1 σφικτό μείγμα.

3) Μόλις προκύψει ένα σφικτό μείγμα πλάθετε το μείγμα σας σε στρογγυλά μπαλάκια.

4) Ρίχνετε τα μπαλάκια σας μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα σας.

5) Τοποθετείτε την κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια σας επάνω στην φωτιά.

6) Σκορπίζετε και ρίχνετε τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό μέσα στην κατσαρόλα σας.

7) Αλατοπιπερώνετε λίγο ακόμη.

8) Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ακόμη αν χρειαστεί έως ότου καλυφθούν τα γιουβαρλάκια σας με αυτό.

9) Χαμηλώνετε την φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να βράσουν, να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα
περισσότερα υγρά τους τα γιουβαρλάκια σας.

10) Όταν απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά τους τα γιουβαρλάκια και δέσει καλά η σάλτσα αποσύρετε την
κατσαρόλα από την φωτιά.

11) Σερβίρετε διακοσμώντας με ένα φυλλαράκι μαϊντανού το κάθε πιάτο.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον μοσχαρίσιο κιμά με κιμά σόγιας ή κοτόπουλο.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο κύμινο ή κάρυ.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μπούκοβο ή τσίλι ή καυτερή πάπρικα ή καυτερή πιπεριά και να κάνετε τα
γιουβαρλάκια σας πικάντικα.

5) Εάν δεν δένει καλά ο κιμάς μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φρυγανιά στην διάρκεια που πλάθετε το
μείγμα.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στον κιμά σας λίγη πολτοποιημένη πιπεριά Φλωρίνης ή κόκκινη πιπεριά.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι με πλιγούρι.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το φαγητό σας με πουρέ πατάτας ή βρασμένες πατάτες ή τηγανιτές
πατάτες.

9) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα κεφτεδάκια σας με βρασμένα ή ψητά λαχανικά.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59









 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59