Σπιτικά γιουβαρλάκια γαλοπούλας
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 27/01/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά περίπου ) ( Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά ) ( Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά ) ( Μερίδες: 4-6 ) |
Υλικά ( για τα γιουβαρλάκια ) 500 γραμ. κιμά γαλοπούλας 150 γραμ. ρύζι γλασέ 1 κρεμμύδι μέτριο 1 αυγό μέτριο 1/4 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 2 κουτ. σουπ. πάπρικα καπνιστή 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη Αλάτι & πιπέρι Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( για το πασπάλισμα ) Υλικά ( για την σούπα ) 1 λίτρο νερό 1 πατάτα κομμένη σε κυβάκια 1 καρότο μεγάλο τριμμένο 1 στικ σέλερι πολύ ψιλοκομμένο 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό Ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό Αλάτι & πιπέρι Υλικά ( για το αβγολέμονο ) 2 Κρόκους αυγών μεγάλη Χυμό από ένα λεμόνι 1 κουτ. γλ. κορν φλάουρ |
Εκτέλεση ( για τα γιουβαρλάκια ) |
1) Πλένετε καλά το ρύζι σας μέσα σε ένα σουρωτήρι σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 2) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σας. 3) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά τον μαϊντανό και τον άνηθο. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε καλά τον άνηθο και τον μαϊντανό σας. 5) Πλένετε καλά την πιπεριά σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 6) Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια ( εκτός από το αλεύρι ). 7) Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά σας με τα χέρια σας μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. 8) Μόλις ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά σας και δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα σταματάτε το ζύμωμα. 9) Πλάθετε τα γιουβαρλάκια σας σε μέγεθος καρυδιού. 10) Σε μία μεγάλη πιατέλα ρίχνετε αλεύρι. 11) Μέσα στην πιατέλα με το αλεύρι τοποθετείτε τα γιουβαρλάκια σας. 12) Αλευρώνετε καλά τα γιουβαρλάκια σας με το αλεύρι σε όλη την επιφάνεια τους. 13) Αφήνετε τα γιουβαρλάκια σας στην άκρη. 14) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε την πατάτα σας και την κόβετε σε κυβάκια. 15) Καθαρίζετε και τρίβετε το καρότο σας σε ένα τρίφτη μέσα σε ένα μπολ. 16) Πλένετε και ψιλοκόβετε το σέλερι. 16) Σε μία μεγάλη πλατιά κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό, την πατάτα, το σέλερι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. 17) Αφήνετε το νερό σας να βράσει. 18) Όταν βράση το νερό σας, ρίχνετε τα γιουβαρλάκια σας. 19) Σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και σιγοβράζεται για 30-35 λεπτά. 20) Μόλις περάσουν τα 30-35 λεπτά και μαλακώσει ο κιμάς και βράσουν τα γιουβαρλάκια σας, ανοίγετε το καπάκι της κατσαρόλας. 21) Φτιάχνετε το αυγολέμονο. |
Εκτέλεση ( για το αυγολέμονο ) |
1) Σπάτε και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δύο μπολ. 2) Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνετε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ. 3) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να αφρατέψουν. 4) Μόλις αφρατέψουν τα υλικά σας και προκύψει ένα αυγολέμονο σβήνετε την φωτιά με την κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια σας και την αποσύρετε από την φωτιά. 5) Ακουμπάτε την κατσαρόλα σας σε ένα πάγκο εργασίας. 6) Με την βοήθεια μίας κουτάλας παίρνετε ποσότητα από το αυγολέμονο σας και το ρίχνετε μέσα στα γιουβαρλάκια σας. 7) Ανακατεύετε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός κάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αυγολέμονο με τα γιουβαρλάκια σας και να δέσει η σάλτσα. 8) Όταν ενσωματωθεί όλο το αυγολέμονο και δέσει η σάλτσα με τα γιουβαρλάκια σας ανακατεύετε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις να πάει παντού. 9) Μόλις πάει παντού το αυγολέμονο σε όλη την κατσαρόλα σταματάτε το ανακάτεμα. 10) Με την βοήθεια μίας κουτάλας σερβίρετε τα γιουβαρλάκια σας σε πιατέλα ή πιάτα. 11) Πασπαλίζετε με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό ( προαιρετικά ). Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον κιμά γαλοπούλας με κιμά κοτόπουλου ή κιμά βοδινού. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στον κιμά σας τσίλι ή μπούκοβο. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στον κιμά σας φρυγανιά τριμμένη για να δέσει καλύτερα ο κιμάς. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα γιουβαρλάκια σας με βασιλικό ή δυόσμο ψιλοκομμένο. 5) Μπορείτε να ψιλοκόψετε πιπεριές τις αρεσκείας σας και να τις προσθέσετε στη γέμιση σας. 6) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα πιάτα σας με κόκκους πιπεριού ή πάπρικα γλυκιά ή καυτερή. 7) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε κοκκινιστά τα γιουβαρλάκια σας προσθέτοντας πελτέ ντομάτας ή τριμμένες ντομάτες ή χυμό ντομάτας. 8) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα κύβο κνορ, για να κάνετε ποιο νόστιμο το φαγητό σας. 9) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μιξ μπαχαρικών. |
Καλή απόλαυση