Σπιτικά γεμιστά με τραχανά και παρμεζάνα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 09/02/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά περίπου ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 σε προθερμασμένο φούρνο ) ( Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά με αλουμινόχαρτο & 30 χωρίς ) ( Μερίδες: 4-6 ) |
4 ώριμες ντομάτες 200 γραμ. παρμεζάνα, τριμμένη 1 φλιτζ. τσαγ. ξινός τραχανάς 50 γραμ. κουκουνάρια ελαφρά καβουρδισμένα 1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 πρέζα ζάχαρη Αλάτι & πιπέρι 2 κουτ. σουπ. τριμμένη φρυγανιά ( γαλέτα ) Χορταρικά ( προαιρετικά ως συνοδευτικό ) |
Εκτέλεση |
1) Ανάβετε και προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. 2) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά τα λαχανικά. 3) Με τη βοήθεια ενός απορροφητικού χαρτιού στεγνώνετε καλά τα λαχανικά. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε οριζόντια καπάκια από το πάνω μέρος τους. 5) Με ένα κουτάλι του γλυκού αδειάζετε την ψίχα από τις ντομάτες και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. 6) Αλατίζετε ελαφρώς τις ντομάτες σας. 7) Πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με πολύ λίγη ζάχαρη για να μειώσει την οξύτητα τους. 8) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια σας. 9) Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι ρίχνετε την ψίχα από τις ντομάτες. 10) Ξεκινάτε το μπλέντερ ή μούλτι και πολτοποιείτε την ψίχα από τις ντομάτες. 11) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό. 12) με την βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε την παρμεζάνα. 13) Σε ένα τηγανάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο. 14) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει. 15) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 16) Αφήνετε το κρεμμύδι επάνω στην φωτιά μέχρι να μαραθεί και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 17) Όταν μαραθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα προσθέσετε αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα, τον μαϊντανό και το κουκουνάρι. 18) Τέλος προσθέτετε τον τραχανά και 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο. 19) Με την βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε καλά τα υλικά. 20) Αφήνετε τα υλικά στο τηγάνι για 1-2 λεπτά. 21) Μόλις περάσουν τα 1-2 λεπτά κατεβάζετε το τηγάνι από την φωτιά. 22) Με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε μέχρι την μέση τις ντομάτες. ( Γιατί ο τραχανάς θα φουσκώσει στο ψήσιμο ). 23) Σκεπάζετε τις ντομάτες με τα καπάκια τους. 24) Περιχύνετε τις ντομάτες με ελαιόλαδο. 25) Τρίβετε σε ένα μούλτι την γαλέτα και Πασπαλίζετε με αυτήν τις ντομάτες. 26) Κόβετε ένα αλουμινόχαρτο στο μέγεθος του ταψιού και το σκεπάζετε. 27) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με τις ντομάτες. 28) Ψήνετε τις ντομάτες σας για 30 λεπτά σκεπασμένες με το αλουμινόχαρτο. 29) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο. 30) Κλείνετε ξανά την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τις ντομάτες για άλλα 30 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο μέχρι να πάρουν οι ντομάτες ένα χρώμα 31) Μόλις περάσουν και τα άλλα 30 λεπτά και πάρουν οι ντομάτες σας ένα χρώμα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αφαιρείτε το ταψί. 32) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα και συνοδεύετε προαιρετικά με χορταρικά της αρεσκείας σας. Καλή επιτυχία…. |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον τραχανά με πλιγούρι. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον τραχανά με ρύζι. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε και άλλα είδη λαχανικών ( π.χ μελιτζάνες, πιπεριές κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τις ντομάτες με πατάτες φούρνου ή πατάτες τηγανιτές ή ρύζι βρασμένο ή με την γέμιση που σας περίσσεψε. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά ή τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα για να κάνετε το φαγητό πικάντικο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τις ντομάτες με φέτα ή με μια χωριάτικη σαλάτα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο ή λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μια κουτ. σουπ. πελτέ αραιωμένο για να πάρει πιο πολύ χρώμα η γέμιση. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο. 10) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας σταφίδες. 11) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι. |
Καλή απόλαυση