Σπιτικά βαρένικα με μυζήθρα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 13/06/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά ) ( Μερίδες: 45 λεπτά ) |
Υλικά ( για την ζύμη ) 5 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κουτ. γλ. αλάτι 1 αυγό Νερό 100 γραμ. βούτυρο Υλικά ( για την γέμιση ) Μυζήθρα |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα κόσκινο μέσα σε μία λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι. 2) Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι μέσα στην λεκάνη. 3) Σπάτε σε ένα μπολάκι το αυγό σας. 4) Προσθέτετε το σπασμένο αυγό στην λεκάνη με το αλεύρι και το αλάτι. 5) Συνεχίζετε ρίχνοντας λίγο νερό ( όσο πάρει ). 6) Ξεκινάτε το ζύμωμα με τα χέρια μέχρι να προκύψει μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. ( Εάν το μείγμα που θα προκύψει βγει αρκετά παχύρρευστο προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι ). ( Και αν βγει αρκετά σφικτό μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον νερό ). 7) Βγάζετε την ζύμη από την λεκάνη και την ακουμπάτε σε έναν καθαρό πάγκο εργασίας. 8) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε την ζύμη σας σε φύλλο. 9) Με την βοήθεια ενός στρογγυλού κουπ-πατ κόβετε την ζύμη σε μικρούς στρογγυλούς κύκλους ή αν δεν έχετε κουπ-πατ ανοίγετε το φύλλο με την βοήθεια ενός ποτηριού σχηματίζοντας στρογγυλούς κύκλους. 10) Σε μία λεκάνη θρυμματίζετε σε μικρά κομματάκια την μυζήθρα. 11) Με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε κάθε κύκλο με την μυζήθρα αφήνοντας κενό 1 δάχτυλο από την άκρη. 12) Κλείνετε καλά το φύλλο με την βοήθεια ενός πιρουνιού βουτηγμένο στο νερό για να μην ανοίξουν. 13) Αφήνετε το βαρένικο στην άκρη. 14) Κάνετε την ίδια διαδικασία με όλα τα ζυμαράκια και γέμιση. 15) Όταν τελειώσετε με όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα ρίχνετε νερό μέχρι την μέση. 16) Ακουμπάτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά και ρίχνετε λίγο αλάτι. 17) Αφήνετε το νερό με το αλάτι να πάρει μία βράση. 18) Μόλις πάρει μία βράση το νερό με το αλάτι προσθέτετε τα βαρένικα σας. 19) Αφήνετε τα βαρένικα να βράσουν για περίπου 7-10 λεπτά όπως ακριβώς κάνετε με τα ζυμαρικά. 20) Όταν περάσουν τα 7-10 λεπτά βράσουν και μαλακώσουν τα βαρένικα αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 21) Τοποθετείτε ένα σουρωτήρι μέσα σε έναν νεροχύτη. 22) Ρίχνετε μέσα στο σουρωτήρι τα βρασμένα με το νερό βαρένικα και τα στραγγίζετε. 23) Τοποθετείτε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά. 24) Προσθέτετε μέσα στην κατσαρόλα λίγο βούτυρο ή λάδι. 25) Αφήνετε το βούτυρο ή το λάδι να κάψει. 26) Όταν κάψει το βούτυρο ή το λάδι προσθέτετε τα σουρωμένα βαρένικα. 27) Ανακατεύετε τα βαρένικα με μία κουτάλα. 28) Αφήνετε τα βαρένικα για 1-2 λεπτά να σοταριστούν. 29) Μόλις σοταριστούν τα βαρένικα κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. 30) Πασπαλίζετε προαιρετικά με μυζήθρα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε και τα βαρένικα σας γλυκά αντικαθιστώντας την μυζήθρα με μαρμελάδα έτοιμη της αρεσκείας σας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά και να κάνετε τα βαρένικα πικάντικα. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την μυζήθρα με φρούτα εποχής. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να γεμίσετε τα βαρένικα με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς και να πασπαλίσετε με μέλι ή μαρμελάδα λιωμένη της αρεσκείας σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την μυζήθρα με κιμά της αρεσκείας σας και να περιχύσετε τα βαρένικα με μία σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την μυζήθρα με λαχανικά σοταρισμένα της αρεσκείας σας ( π.χ πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.λ ). 7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την μυζήθρα με αλλαντικά της αρεσκείας σας. 8) Μπορείτε εάν κάνετε τα βαρένικα γλυκά να γαρνίρετε με σαντιγί ή σοκολάτα λιωμένη της αρεσκείας σας. |
Καλή απόλαυση