Σπιτικά αλμυρά τρίγωνα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 19/04/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 200 ) ( Χρόνος ψησίματος: 18 λεπτά περίπου ) ( Τεμάχια: ανάλογα με το μέγεθος που θα τα κάνετε ) |
Υλικά ( για την ζύμη ) 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γραμ. μαργαρίνη 1 κουτ. σουπ. ξύδι 1 αυγό 1 κουτ. σουπ. αλάτι Υλικά ( για την γέμιση ) 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς 1 ψιλοκομμένο πράσο 4 ώριμες ντομάτες 1 ξερό κρεμμύδι 1 κεσεδάκι τυρί φέτα 1 σκελίδα σκόρδου 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση ( για την ζύμη και την προετοιμασία ) |
1) Πλένετε καλά τις ντομάτες σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε τις ντομάτες σας. 3) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σας. 4) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας. 5) Θρυμματίζετε την φέτα σας σε ένα μπολ. 6) Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μία λεκάνη με την βοήθεια ενός κόσκινου. 7) Μέσα στην λεκάνη με το κοσκινισμένο αλεύρι ρίχνετε τη μαργαρίνη, το αλάτι, και το ξύδι. 8) Πλάθεται τα υλικά σας μέχρι να προκύψει μία εύπλαστη ζύμη. 9) Μόλις προκύψει μία εύπλαστη ζύμη σταματάτε το ζύμωμα. 10) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε μία μεμβράνη. 11) Σκεπάζεται με την μεμβράνη την λεκάνη σας. 12) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε την ζύμη σας. 13) Κλείνετε την πόρτα του ψυγείου και αφήνετε την ζύμη σας μέσα σε αυτό για περίπου 30 λεπτά. 14) Ετοιμάζετε την γέμιση. |
Εκτέλεση ( για την γέμιση και το τελείωμα τον τρίγωνο σας ) |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο. 2) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει. 3) Όταν κάψει το ελαιόλαδο σας προσθέτετε τον κιμά το τυρί και αλατοπιπερώνετε. 4) Αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτή και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά του. 5) Μόλις μαγειρευτή ο κιμάς και απορροφήσει τα περισσότερα υγρά του αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνετε στην άκρη. 6) Βγάζετε την μεμβράνη από την λεκάνη με την ζύμη σας. 7) Ακουμπάτε την ζύμη σας σε ένα πάγκο εργασίας. 8) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη σας σε μικρά κομμάτια. 9) Ανοίγετε κάθε κομμάτι με την βοήθεια ενός πλάστη σε μεγάλα τετράγωνα φύλλα. 10) Με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε το κάθε φύλλο με γέμιση. 11) Κλείνετε το φύλλο δημιουργώντας ένα τριγωνάκι. 12) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα τρίγωνα. 13) Σπάτε ένα αυγό σε ένα μπολ. 14) Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε με το αυγό τις άκρες κάθε τρίγωνου. 15) Στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. 16) Ανάβετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. 17) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 18) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα τριγωνάκια σας στους 200 βαθμούς για 18 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 19) Μόλις ροδίσουν τα πιτάκια σας και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες ( συμβουλές για την συνταγή σας ) |
1) Μπορείτε εάν θέλετε πριν ψήσετε τα πιτάκια σας να τα πασπαλίσετε με σουσάμι ή μαυροσούσαμο. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα είδη τυριών ( π.χ γκουντα, ενταμ, έμμενταλ, κασέρι, γραβιέρα, ροκφόρ κ.α.λ ). 3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας αλλαντικά τις αρεσκείας σας. ( π.χ μπέικον, ζαμπόν, πάριζα, μορταδέλα, λουκάνικα κ.α.λ ). 4) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε πικάντικα τα τρίγωνα σας, προσθέτοντας καυτερές ψιλοκομμένες πιπεριές ή τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας μανιτάρια. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε τα πιτάκια σας με μία σαλάτα πράσινη ή μια χωριάτικη σαλάτα. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον κιμά μοσχαρίσιο με κιμά σόγιας. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά μοσχαρίσιο με κιμά χοιρινό ή κιμά κοτόπουλου ή κιμά γαλοπούλας. 10) Μπορείτε να πασπαλίσετε τα πιτάκια σας με πάπρικα γλυκιά ή πάπρικα καυτερή. 11) Εάν θέλετε μπορείτε να τηγανίσετε τα πιτάκια σας και στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. |
Καλή απόλαυση