Σπιτικά αλμυρά σουδάκια
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 07/11/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά στον αέρα ) ( Βαθμοί ψησίματος: 170 ) ( Μερίδες: 5-6 ) |
Υλικά ( για την ζύμη ) 150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( κοσκινισμένο ) 150 γραμ. νερό 3 κουτ. σουπ. βούτυρο ( 50 γραμ. ) 2 πρέζες αλάτι 3 μεγάλα αυγά Υλικά ( για την γέμιση ) 300 γραμ. τυρί κρέμα με μυρωδικά 100 γραμ. ζαμπόν καπνιστό ( ψιλοκομμένο ) Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Μαϊντανός ( για την διακόσμηση ) |
Εκτέλεση ( για την ζύμη ) |
1) Σε ένα μικρό μπολ σπάτε τα αυγά σας. 2) Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, το αλάτι και το βούτυρο. 3) Τοποθετείτε την κατσαρόλα σας επάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνετε τα υλικά σας να πάρουν μία βράση. 4) Όταν πάρουν τα υλικά σας μία βράση αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 5) Μέσα σε ένα κόσκινο μέσα σε μία λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι και το κοσκινίζετε. 6) Προσθέτετε το κοσκινισμένο αλεύρι μέσα στο μείγμα με το νερό το βούτυρο και το αλάτι. 7) Με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 8) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας βάζετε ξανά την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά για περίπου 1 λεπτό. 9) Με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να προκύψει ένα απαλό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 10) Όταν προκύψει ένα απαλό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 11) Ρίχνετε σιγά – σιγά τα αυγά σας και με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να απορροφηθούν από την ζύμη σας. 12) Μόλις απορροφηθούν όλα τα αυγά από την ζύμη σας τότε η ζύμη είναι έτοιμη. 13) Τελειώνετε τα σουδάκια σας. |
Εκτέλεση ( για την γέμιση και το τελείωμα των αλμυρών σου σας ) |
1) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. 2) Στρώνετε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. 3) Σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με τελείωμα έναν κώνο με αστεράκι ρίχνετε την ζύμη για τα σουδάκια σας. 4) Πιέζετε την σακούλα και σχηματίζετε επάνω στην λαμαρίνα με την λαδόκολλα μικρά σουδάκια σε μέγεθος καρυδιού μέχρι να γεμίσει όλη η λαμαρίνα αφήνοντας απόσταση το ένα από το άλλο. 5) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με τα σουδάκια σας. 6) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα σουδάκια σας στον αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 7) Μόλις περάσουν τα 35-40 λεπτά ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα σουδάκια σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 8) Αφήνετε λίγο τα σουδάκια σας να κρυώσουν. 9) Όταν κρυώσουν τα σουδάκια σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού τα κόβετε οριζόντια στην μέση. 10) Σε ένα μπολ ρίχνετε το τυρί κρέμα και το ζαμπόν. 11) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε το τυρί κρέμα με το ζαμπόν. 12) Τοποθετείτε το μείγμα με το τυρί και το ζαμπόν σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με τελείωμα έναν κώνο με αστεράκι. 13) Πιέζετε την σακούλα και γεμίζετε τα μισά σουδάκια σας. 14) Μόλις γεμίσετε τα μισά σουδάκια σας σκεπάζετε με τα υπόλοιπα σουδάκια σας. 15) Γαρνίρετε με φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε και άλλα είδη αλλαντικών μέσα στην γέμιση σας ( π.χ γαλοπούλα, λουκάνικα, μπέικον, πάριζα κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα σουδάκια σας με τριμμένο τυρί γκούντα ή ένταμ ή έμμενταλ. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα σουδάκια σας με σουσάμι άσπρο ή μαύρο ή πολύσπορο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας τρούφα μανιταριών τριμμένη. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να γεμίσετε τα σουδάκια σας με τόνο. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε με ντοματίνια. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να ακουμπήσετε τα σουδάκια σας σε ένα πιάτο στρωμένο με μαρουλόφυλλα ή λόλες. |
Καλή απόλαυση