Υλικά
750 γραμ. κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος ή ανάμικτος
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
2 φέτες χοντρές από μπαγιάτικο άσπρο ψωμί
1 αυγό
1 κουτ. γλ. κύμινο σε σκόνη
2 κουτ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/4 φλ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
Πιλάφι αμυγδάλου για το σερβίρισμα

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
1 1/2 φλ. ντοματούλες ψιλοκομμένες
2 κουτ. ντοματοπελτές
1/2 φλ. πιπερία πράσινη καυτερή ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1/2 φλ. νερό


Υλικά για το πιλάφι αμυγδάλου
1 κ.σ βούτυρο
3 κ.σ αμύγδαλα
2 φλ. τσαγ. ρύζι μακρύκοκο
4 φλ. τσαγ. νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύετε σε μπολ τον κιμά με το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Μουλιάζετε το ψωμί σε κρύω νερό, το στύβετε καλά και το θρυμματίζετε σε μπολ.

Προσθέτετε το αυγό, το κύμινο, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και αδειάζετε το μίγμα στον κιμά καλά.

Ζυμώνετε καλά, ώσπου να γίνει απαλό μίγμα.

Με υγρές παλάμες πλάθετε σουτζουκάκια και τα αλευρώνετε ελαφρά.

Ζεσταίνετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι και τηγανίζετε τα σουτζουκάκια, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά απ΄όλες τις πλευρές.

Τα βγάζετε με σπάτουλα και τα αφήνετε σε πιατέλα.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Ρίχνετε στο τηγάνι τις ντοματούλες, το ντοματοπελτέ και την πιπεριά και ανακατεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά.

Προσθέτετε τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε και το νερό.

Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει βράση και βάζετε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα.

Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 1 ώρα ή ώσπου να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα.

Για το πιλάφι ροδίζετε το βούτυρο με το αμύγδαλο στο τηγάνι.

Ανάβετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και ζεστένετε το ταψί.

Ρίχνετε μέσα το ρύζι και ψήνετε για 25 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές.

Και στο τέλος γαρνίρετε ( προαιρετικά με μαϊντανό ).

Σερβίρετε.

Καλή σας όρεξη

Διαβάστε ακόμη:  Ατομικά μιλφέιγ σε 10 λεπτά

Άγγελος Αρχοντάκης