Σμυρναίικα κουλουράκια πασχαλινά

Written by on 25/04/2021

image_print
Υλικά ( Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά + 1 βράδυ την αλισίβα )
( Μερίδες: 220 περίπου )
Υλικά ( για τα κουλουράκια )
1280 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
1 κιλό ζάχαρη
4 φρέσκοι κρόκοι αυγών
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ( περίπου 150 ml )
1 ποτήρι του νερού αλισίβα ( περίπου 220 ml )
2 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. γλ. σόδα
4 βανίλιες
Ξύσμα 6 ακέρωτων πορτοκαλιών και 4 λεμονιών
4 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αυγό αραιωμένο με νερό ( για το άλειμμα )

Υλικά ( για την αλισίβα )
2 κούπες νερό
3 κουτ. σουπ. στάχτη
Εκτέλεση ( για την αλισίβα )
( Η στάχτη πρέπει να είναι μόνο από ξύλα και θα πρέπει να την περάσετε από σήτα )

1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά βάζετε νερό και στάχτη σε αναλογία δύο κούπες νερό και τρεις
κουταλιές της σούπας στάχτη.

2) Βράζετε για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.

3) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

4) Σκεπάζετε το κατσαρολάκι και το αφήνετε σκεπασμένο όλο το βράδυ χωρίς να το κουνήσετε, για να
κατακάτσει η στάχτη.

5) Την άλλη μέρα βλέπετε ότι στον πάτο έχει καθίσει η στάχτη και το νερό από πάνω είναι εξαιρετικά διάφανο.

6) Με μία αργή και σταθερή κίνηση χύνετε το νερό σε δοχείο προσέχοντας να μην αναδευτεί η στάχτη στον
πάτο και περάσει στο νερό.

7) Τέλος περνάτε το νερό από τουλπάνι ή φίλτρο του καφέ και ή αλισίβα είναι έτοιμη.
( Διατηρείτε στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα )
Εκτέλεση ( για τα κουλουράκια )
1) Σε ένα μίξερ βάζετε το βούτυρο με την ζάχαρη και τους κρόκους.

2) Χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει καλά το βούτυρο.

3) Μόλις αφρατέψει καλά το βούτυρο σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το
αλεύρι.

4) Ξεκινάτε το μίξερ και ρίχνετε τμηματικά το αλεύρι μέχρι να έχετε μία λεία, γυαλιστερή και αφράτη ζύμη.
( Η ζύμη δεν θα είναι πολύ σφιχτή για να μπορείτε να την πλάσετε ).

5) Σταματάτε το μίξερ και βγάζετε την ζύμη σας.

6) Ακουμπάτε την ζύμη σας σε πάγκο.

7) Κόβετε την ζύμη σας σε μικρά κομμάτια ( μπαλάκια ).

8) Πλάθετε το κάθε κομμάτι σε μικρά κορδόνια.

9) Φτιάχνετε στην ζύμη σας το σχήμα που επιθυμείτε μέχρι να τελειώσετε όλη την ζύμη.

10) Όταν τελειώσετε όλη την ζύμη στρώνετε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα.

11) Ακουμπάτε τα κουλουράκια σας στο ταψί.

12) Σε ένα μπολ σπάτε ένα αυγό αραιώνοντας το με λίγο νερό.

13) Αλείφετε τα κουλουράκια σας με το αραιωμένο αυγό.

14) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

15) Βάζετε το ταψί σας στο φούρνο.

16) Ψήνετε για περίπου 28-30 λεπτά.

17) Μόλις ψηθούν τα κουλουράκια σας και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα βγάζετε από τον φούρνο.

18) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
TIPS ( ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΓΕΥΣΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ )

Για τα πιο εύγευστα και τραγανά κουλουράκια οι συμβουλές που σας προτείνω είναι:

1) Να βάλετε 700 γραμ. αγελαδινό βούτυρο και 580 γραμ. μαργαρίνη.

2) Να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα και υγιεινά υλικά.
image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show









 



Current show